We zijn verliezers

C en ik, we zien mekaar niet vaak, maar als dat zo is dan weten we altijd waarover praten.

Ooit zagen we mekaar lange jaren niet meer, Facebook bracht daar tien jaar geleden verandering in.

De echtgenoot was toen recent gaan hemelvaren, en ik trachtte de verloren vriendenkring van jaren weer samen te stellen. C en ik hadden direct weer een click. We deelden iets wat we nooit hadden willen delen. Zij verloor haar man toen haar kinderen nog kleuters waren. Zelfde scenario als bij mij. Verkeersongeval. Gedaan.

We spraken af, babbelden uren, wisten direct wat een hele maatschappij niet weet na een begrafenis en sterkte wensen. Rouw is rauw, rouw duurt langer dan de week van de begrafenis en de maand nadien. Rouw is er ook nog als er niemand meer komt of vraagt hoe het gaat. En eenzaam – en dat heeft eigenlijk niets met alleen zijn te zien, dat ook. Velen willen het wel snappen maar als je het niet meemaakt kan je onmogelijk de grootte ervan inschatten. Rouw is met vlagen voor het leven.

Alleen je kinderen opvoeden. Zoek het maar uit. Met wie overleg je, wie geeft ongevraagd (zogezegd) goeie raad?

Het financiële plaatje van alleen vallen, nog zoiets…

Een tijd later vonden we allebei een nieuwe partner. Die van mij en ik deden dat rustig aan, C vloog erin met samenwonen, een huis kopen, precies of ze was al jaren genoeg verloren.

En waarom ook niet die stappen. Het zat overduidelijk goed. Tevreden samen, ook elk apart hun hobby’s. Ik ging op die manier al eens op naaiweekend met haar.

Voor de verhuis wou ik nog eens afspreken met haar, maar je kent dat wel, het kwam er niet meer van.

Gisteren kreeg ik bericht dat haar nieuwe partner overleed. Complicaties van griep. Een coma, weer een open einde zoals de eerste keer.

Ze moet er weer door, opnieuw die diepte.

Ik heb er zelf vannacht van wakker gelegen. Hoe moet het dan niet zijn voor haar?

Onderstaande quote van Eva Mouton had zeker voor haar gegolden:

21 reacties

 1. God in de hemel, denk ik. En dan: neen, er is geen god en geen hemel, wat mij betreft. Want een god in een hemel zou deze ellende niet kunnen verdragen. Geef je vriendin maar heel, heel veel warmte en liefde.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit kwam onverwacht hard binnen, maar is tegelijk een alarmbel om niet alles zo maar voor lief/vanzelfsprekend te vinden. Zowel vriendschap als liefde zijn kostbaar. En eigenlijk zouden we zo een reden niet mogen nodig hebben om de mensen rondom ons eens goed vast te pakken, maar toch is dat ook mijn reflex. Veel sterkte voor jou en je vriendin.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tijd heelt de wonden, zegt men. Ik denk dat dat slechts ten dele klopt, zoals je het ook aangeeft. Ik ken mensen die aan het verlies van een kind zelf ten onder zijn gegaan.
  Ik ga niet zeggen dat ik begrijp of besef wat je hebt meegemaakt. Want ik heb dat niet moeten leven. Ik kan me best voorstellen dat dat af en toe een hel is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s