Inburheren in Kortriek*

*West-Vlamingen en de g en de h, het is wat… En dan heb ik het nog niet over de ‘sk’ hier. Skwoone jong! 🙂

(U hebt nu een déjà lu want ik mocht dit bericht eerder al als gastblogger publiceren op Saturnein. Ik herhaal het hier enkel nog om mijn eigen archief te vervolledigen en omdat ik daar de foto’s niet mooi geschikt kreeg)

Als Oost-Vlaams plattelandsmeisje naar het West-Vlaamse Kortrijk verhuizen was meer dan een gok. Want zou ik daar wel kunnen aarden?

En toch deed ik het. Heel beredeneerd, weinig aan het toeval overlatend.

Google maps was meer dan mijn maatje tijdens mijn huizenjacht. Elke potentiële koop werd daarop gesmeten. Fietsafstand tot station, stad, bibliotheek, winkels, cultuur, groen was essentieel. Want ik wou toekomstgericht kopen. Oud worden met alles dicht bij de deur, alles wat het boerendorp dat ik achterliet niet had.

Na drie maanden verhuisd te zijn voel ik me nog altijd een beetje euforisch. Super dankbaar ook omdat het kon.

Ik zal je even zeggen waarom:

 • Er is een dynamiek in de stad.
 • In het centrum is koning auto gedegradeerd naar lagere adel. Er zijn fietsstraten à volonté, en de fietsers mogen die opeisen. Van en naar de stad kan je langs ‘fietsostrades’ komen. Er ligt onder andere een lange op een oude spoorwegberm die naar Zwevegem leidt. De andere richting geraak je vlot richting Rekkem en de Franse grens.

screenshot_20211005-1712502

 • De multiculturaliteit zorgt in de kleinere handelszaken dat ik een blijvend vakantiegevoel heb. Mijn Turkse bakker heeft trouwens het beste volkorenbrood dat ik ooit gegeten heb, om van zijn chocoladetaart maar te zwijgen.
 • We hebben wat geschiedenis in de vorm van een mooi begijnhof, op de straatstenen na bijna helemaal gerenoveerd gedurende de laatste jaren.

screenshot_20211005-1713192

 • De onvermijdelijke Leie stroomt door de stad, en aan de Broeltorens is het meer dan mooi om te vertoeven.
 • De Leie is ook niet de enige waterweg, er is ook nog het kanaal Bossuit-Kortrijk, en daar zijn nog authentieke sluizen te zien, soms met een mooi huis van de bediener ervan erbij. Aan de nummering te zien heb ik ze nog niet allemaal ontdekt.

screenshot_20211005-1713522

 • Over water liggen ook bruggen. De laatste jaren kwamen er wat moderne exemplaren bij, ook een mooi kronkelende fiets-wandelbrug.
 • De Grote Markt met het stadhuis en het belfort mogen er ook zijn, en zelfs het ‘strontkasteel’ is ondanks de bijnaam, mooi.

screenshot_20211005-1714282

 • Kerken zijn er ook bij de vleet. De toren van de Sint-Maartenskerk is op veel plekken van ver al te zien. Mocht kaarsjes branden een hobby zijn, maak dat je dan voldoende ‘klutters’ (klein geld) bij hebt.
 • Langs de Leie zijn ook enkele natuurgebieden, meer dan de moeite om in te gaan wandelen. En neen voor wie mij al lang kent, mijn fiets is niet in ’t rood geverfd. Ik was op weg van Rekkem (schoonbroer, fietsenhandelaar) met het nieuwe ros van dochterlief.

screenshot_20211005-1715002

 • Wil je die stad uit, dan is de boerenbuiten nooit ver weg. Zwevegem, Bellegem, Aalbeke, Rollegem,… al fietsend moet je wel rekening houden dat er wat hoogteverschillen zijn.

screenshot_20211005-1715352

 • We hebben verschillende parken. Eén ervan ligt op amper 250 meter van mijn deur. Diverse bomen en beplanting, een heel grote vijver, watervogels van verschillende merken (ik ben geen kenner). Een moederdier met kleintjes zien is tegenwoordig dagelijkse kost.

screenshot_20211005-1716002

 • De stad staat vol met zowel imposante huizen als kleine werkmanshuisjes en die zijn meestal heel verzorgd. Diegene die dat niet zijn, staan soms te koop voor onverwacht lage prijzen. Zij die naar ‘Blind Gekocht’ keken hebben daar gezien dat ze een huisje kochten voor €112000 (dat huis staat hier vlakbij trouwens). Die huizen getuigen van de vroegere nijverheid en de bazen en arbeiders die er vroeger woonden (textiel, steenbakkerijen).
 • Her en der in en rond de stad zie je nog resten van die industrie. Verlaten gebouwen of soms netjes gerenoveerde exemplaren. Oude schoorstenen vind je ook bij de vleet, tot in ons woonerf zelfs. En de muur die twee kanten van mijn eigendom afsluit is ook een oude gevel van een fabriekje die is blijven staan.

screenshot_20211005-1716282

 • Niet onbelangrijk, het lekkere leven. Veel op restaurant ben ik hier nog niet geweest, maar de Indiër op de Grote Markt en een Italiaans restaurant aan de rand van het shoppingcenter konden mij zeker al wel bekoren. Zelfs de gewone dagschotel in één van de restaurants in het centrum mocht er zijn. Voor zoete zonden is ‘De Tarterie’  een aanrader, ook al op de Grote Markt. Je moet daar geen taart bestellen als je maar een klein hongerke hebt, want je wordt daar zeer gul bediend. Het simpel industrieel interieur kan ik ook smaken.
 • In Kortrijk kan je ook niet naast de Guldensporenslag kijken. Het Groeningepark heeft zijn poort en twee monumenten:

screenshot_20211005-171651

 • Ik sprak al over het Shoppingcenter. Tja, voor de liefhebbers is er de ‘K’. Ik loop daar wel eens door, maar ik ben geen echte shopper. In de andere winkelstraten hebben ze ook voor elk wat wils.
 • Waar ze mij wel elke dag mogen naartoe sturen is ‘Boekenhuis Theoria’ . Het gebouw, de collectie, de koffietjes met zelf gebakken koekjes of een gebakje. Zelfs in Coronatijden scoren ze bij mij als ze een bestelling heel eco met de bakfiets naar huis brengen.

Ik ken uiteraard de stad nog niet half, sommige dingen weet ik niet waarvoor ze staan. Bij de eerste foto hieronder denk ik spontaan: “ik niet”. Maar dan is er ook nog die tweede foto… 🙂

screenshot_20211005-1717362

Maar weet je wat, kom gewoon eens af. Als we na de Coronacrisis toch in eigen land moeten blijven, dan kan je hier minstens een dag vullen. Wil je geen parkeerstress, neem de trein. Het station ligt vlakbij het centrum, je kan niet missen. Je mag me zelfs contacteren voor een rondleiding.

Maar eerst moet ik nog mijn eigen (schoon)broers/zussen eens hier krijgen. De pandemie heeft er zelfs voor gezorgd dat mijn huis nog niet officieel ‘gewarmd’ is.

23 reacties

 1. Dag Vief
  Met veel plezier lees ik jou blog 🤗!
  Ik kom er trouwens meer te weten over Kortrijk,de stad waar mijn lief woont dan via mijn lief zelf 😁!
  Theoria is ook mijn favo plekje en ook Zonder Meer weet mij te bekoren.
  Maar in deze tijden blijf ik dus braaf in mijn eigen huisje…in Ieper 😉.
  Tot nog eki eni 😉ik blijf je volgen 😊!
  Groetjes
  Heidi

  Like

 2. Enkele van onze vrienden wonen ook in Kortrijk, en het is daar echt tof. Als we weer uit ons kot mogen, ga ik zeker nog eens een daguitstapje richting daar maken. Alleen al voor Boekenhuis Theoria!

  Like

 3. IK pijnig mijn hersenpan, ben niet zeker dat ik ooit in Kortrijk geweest ben…. Dat komt er misschien nog wel eens van. Leuk fotoverslag, blijven ontdekken, die nieuwe stad. Ik leer hier in Tienen ook nog altijd dingen bij (en dat is dan Tienen, veel kleiner dan Kortrijk)

  Like

  • Behalve dat ik in Tienen al een terrasje heb gedaan, herinner ik me er ook niets meer van.
   Ik blijf inderdaad op ontdekking gaan in mijn omgeving. Veel verder gaan we dit jaar allicht ook niet geraken. Als ik bedenk dat het gisteren al een jaar geleden is dat we naar Ierland vertrokken, en dat we nu normaal aan het pakken zouden zijn voor een multi-stedentrip in Spanje, dan moeten we toch wat surrogaat zoeken hé.

   Like

 4. Je foto’s komen hier inderdaad beter uit. En je titel, die deed me weer schaterlachen! Gij zijt toch wel iets zelle… Die uitnodiging neem ik met beide handen aan. Na de coronacrisis kom ik met de trein naar Kortriek en boek een rondleiding bij jou! Kijk er al naar uit …

  Like

 5. Je kan ook eens langs de Leie richting Wevelgem fietsen, in een klein half uurtje ben je bij mij 😉 Maar ik fiets niet graag…
  Aan de overkant van dat gebouw ‘Ik ga blijven eten…’ zit een leuk koffiehuis/giftshop Malmö, ook gezellig om iets te gaan drinken en leuke dingetjes, ook mooie planten trouwens.
  Die Indiër op de Grote Markt, mijn lief kende die zelfs niet. Gaan we eens opzoeken. De Italiaan Osteria op dezelfde Markt vinden wij best wel okee. En zeker eens Mexicaans gaan eten in Casa Mexicana, in de straat naast de K.

  Like

 6. Dat van die foto’s komt omdat ik een andere manier van werken heb, en dit dus niet gewoon ben. Af en toe zet ik een collage, maar dan maak ik die collage op voorhand in een programma, en is dat dus als één foto.
  Voor de rest gebruik ik het liefst foto’s die ik onder elkaar zet, omdat ik leef met het gevoel dat elke foto zijn waarde heeft en tot zijn recht moet komen. Groot. (ja nu zit ik hier met een scheve glimlach want het klinkt idioot, maar goed). Vandaar dus. Zelf zet ik mijn foto’s gewoon allemaal onder elkaar 🙂

  Like

 7. Dat lijkt mij een goede beslissing geweest. Krijg direct zin om Kortrijk te bezoeken. Wij zijn halverwege tussen Leuven en Mechelen gaan wonen en nu in coronatijden mis ik de stad. Niet dat ik een terrasje zou kunnen gaan doen maar zelfs nu is daar meer te beleven. Ik heb het idee dat ik hier zit weg te kwijnen in een boerengat :p Maar dan erger, want er is zelfs weinig mooie natuur :p

  Like

 8. Ik vind het gewoon zalig om lezen dat je je zo goed voelt in Kortrijk.
  Italiaan Da Franco eens proberen op de grote markt. Mijn favo in Kortrijk 😋
  (Als het weer mag)
  Mijn lievelingsstad is Ieper. Heuvelland mijn lievelingsstreek.
  Btw de boerin verkoopt vanaf vandaag hoeveboter, verse yoghurt, verse platte kaas. Ook met fruit.
  Infeite nogal logisch dat alles vers is 🙄
  Dat wordt dus mijn essentiële verplaatsing vandaag 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s