Nee, ik ben geen held

… maar ik maak wél mondmaskers.

Als mijn oudste straks weer naar Brussel moet en elke dag op de metro gaat zitten, dan wil ik dat ze beschermd is uiteraard. Welke moeder zou ik zijn als ik kan naaien en dat niet zou doen.

Ik had wel wat prototypes nodig eer er iets deftigs vanonder de naaimachine kwam. Het patroon van de overheid met de plooien is gewoon mijn ding niet. Gelukkig worden er tegenwoordig filmkes genoeg gedeeld van hoe het ook kan.

Stof, die had ik genoeg in mijn kot. Er staan twee bakken klaar om naar de Kringwinkel te brengen, want er zijn echt wel lappen waar ik nooit iets ga mee doen. Nu heb ik er wel nog wat stukken katoen uitgehaald om mee aan de slag te gaan.

Ik neem je even mee door de stappen voor zo’n mondmasker.

Men neme ene talloor 🙂 , een groot eetbord dus. Je legt de stof in verschillende lagen (dat geeft wat minder knipwerk), je trekt de perfecte cirkel en knipt uit.

“Strijken is het halve werk” zei juf Nicole van de naailes vroeger, dus de strijkplank en -ijzer staan hier steeds paraat. Je strijkt de cirkels in de helft en nog eens in een vierde. De strijklijnen zijn perfect om al die ‘taartpuntjes’ uit te knippen.

Je neemt twee vierdes en speld de ronding aan mekaar de stof met de goeie kanten op mekaar (rechts op rechts= ROR). Die ronding kan al gestikt worden.

Een masker bestaat uit één volledige cirkel. Twee van die aaneen gestikte vierdes worden dan ook weer ROR aaneen gestikt. Niet vergeten bij het stikken een keergat open te laten. Na het stuk om te keren, speld je het keergat naar binnen, en krijgt heel het masker nog wat de Engelsen zo schoon een ‘topstitch’ noemen.

Het masker moet natuurlijk ook nog gedragen worden. Ik weet dat de overheid voor lintjes is op dat vlak. Ik, de koppige, gebruik elastiek. Als die elastiek vroeger goed was om in ondergoed te steken dat in de kookwas ging, dan mag dat van mij ook aan mondmaskers die warm moeten gewassen worden. Ik snijd elastiek van 25cm, naai de puntjes van het masker naar binnen, steek de elastiek daartussen en naai die aaneen.

Et voilà.

Ik schreef op eentje een boodschap omdat mijn maag keerde van de rechtse partijen die mondmaskers maken met ‘bescherm onze mensen’ op. Ze zouden maar eens een dokter moeten tegenkomen van buitenlandse origine die hen moet behandelen als ze ziek worden en hetzelfde zou denken/zeggen.

Wil je de tutorial in een filmpje? Wel, hierzo:

39 reacties

 1. We noemen dit mondmasker model het BH-cup-model. Mooi resultaat, en geweldige boodschap.

  Mijn vrouw heeft er ook enkele gemaakt, maar mijn moeder (80 jaar dit jaar) heeft zowaar een mondmaskerfabriek opgestart. Ze heeft deze week 80 mondmaskers gemaakt, en ze gaat volgende week er nog eens minstens zoveel maken (ze zat zonder stof, daarom dat ze dit week-end heeft stilgezeten). Ze heeft 5 kinderen en 11 kleinkinderen, en je kan zo’n mondmasker toch geen hele dag dragen, en je moet ze ook kunnen wassen….

  Like

  • Dat is pas een heldin! En hoe gaat ze daar van genoten hebben om dat voor al haar familie te doen. Om maar te zwijgen van de tijd die sneller voorbij ging op die manier.

   Like

 2. Knap initiatief. Ik heb een gelijkaardig model gevonden en mijn moeder aan het werk gezet. Dat model met al die plooitjes hebben we ook snel aan de kant geschoven.

  Like

 3. Wauw, bewondering hiervoor! Ik heb er ‘besteld’ bij een vriendin die goed met de naaimachine overweg kan. Ik ben benieuwd hoe handig mondmaskers eigenlijk zijn in combinatie met bril. Hopelijk valt het mee!

  Like

 4. Schonen uitleg. Ik blijf in mijn zetel plakken vandaag, en ga wat denken over wat ik ga doen. Gewoon voortdoen zoals ik bezig was, of de nieuwe tutorial, of deze. Het feit dat je niet moet keren met de tutorial die ik op Facebook deelde, spreekt me wel aan. maar eigenlijk veel kans dat ik voortdoe zoals ik bezig was eigenlijk. De macht der gewoonte en al. Ik denk nog wat verder.

  Like

 5. Waw, je doet het echt klinken alsof het simpel is, en ik zou er mij nog bijna aan wagen! BIjna! 😀

  Gelukkig heb ik een vriendin, kleine zelfstandige, die er voor ons gaat maken. En we krijgen er ook wel een aantal op het werk.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dit model kende ik nog niet. Model met plooitjes daar zag ik me geen beginnen aan, al helemaal niet zonder naaimachine. Dit weekend getest met model AZ Antwerpen en dat lukte me wel! Het duurt wel even om het helemaal met de hand te maken maar ben intussen toch al bezig aan exemplaar nummer 10 🙂 Nu even naaipauze en tijd voor een snelle blogpauze 😉

  Like

 7. Ik snij gewoon wat oude bh’s van mijn madam in twee, zet daar elastiekjes aan en voilà: ik heb ineens twee mondmaskers. Dat er op een dergelijk mondmasker een zwart konijntje staat afgebeeld, vind ik geeneens erg.

  Like

 8. Ik maak toch maar de mondmaskers volgens het patroon van de FOD maar gemakkelijk is het niet! Ik heb er 6 moeten maken voordat ze er “acceptabel” uitzagen. Ik ben de mondmaskers beginnen maken omdat mijn zus vanaf vandaag elke dag met de trein naar Brussel moet.

  Geliked door 1 persoon

 9. ik heb ook van iemand mondmaskers eerst volgens FOD model met plooitjes kunnen krijgen, maar nu heb ik er via werk en andere bronnen eerder met dat BHc up model zoals iemand hierboven schreef en die vind ik veel comfortabeler zitten.

  En elastiekjes vind ik ook comfortabeler. Met die lintjes is het zo’n gedoe om te knopen en ik vernestel dan automatisch mijn lange Corona haren :D.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s