Surprise me

Kom kinders, ’t is Moederdag, weert ulder nekeer. 🙂

Nee, ik wil het helemaal niet over Moederdag hebben. Ik ben bij mijn weten elke dag moeder en sedert mijn eigen moetje er niet meer is heeft die dag alle glans verloren.

Iets anders dan. Fietsen. Het evenement van deze tijden van pandemie. Omdat ik het gevoel heb dat ik op de fiets nog een vrijheidsgevoel heb, iets wat te voet met andere mensen om me heen lopend, wat minder is.

Ik deed namelijk een ontdekking. Het zou zomaar kunnen dat u me nu vierkant gaat uitlachen en dat ik de laatste ben om dit te weten. Maar voor het geval dat niet zo is, dan wil ik dit toch maar delen.

Na een mail van de provincie Oost-Vlaanderen, kwam ik te weten dat je via de fietsknooppunten ook een verrassingsroute kan rijden.

Hoe werkt het:

 • ga naar: deze site
 • typ stad of gemeente in waar je wil fietsen
 • klik onderaan rechts op de Surprise Me-knop
 • klik op het knooppunt waar je wil starten
 • Duid aan hoeveel kilometer je ongeveer wil fietsen
 • laat het systeem z’n werk doen (je kan verschillende routes krijgen vanuit één knooppunt).

Voor mij zijn die fietsknooppunten een zaligheid. Ik heb me nog niet genoeg verdiept in fietsnavigatie om daar deftig mee op weg te kunnen. En vooral, met die fietsknooppunten kom je soms op smalle paden waarvan ik vermoed dat een GPS dan geen rekening mee zou houden (ik kan mis zijn natuurlijk).

Ze zijn ook het ideaal middel om mijn nieuwe streek te leren kennen zonder hopeloos te verdwalen. Ik ben namelijk op het vlak van oriëntatie een typische vrouw.

Gisterenavond fietste ik nog de bovenstaande route en ze is helemaal goedgekeurd. Ik was snel de stad uit en op de boerenbuiten. Smalle, stille wegen, weidse zichten, oude molens en nieuwe windmolens, bloeiende bermen, wat niveauverschillen. Diverse teelten op de velden, tot een veld rabarber toe…

Terugkeren naar huis was een heel stuk via het kanaal Bossuit-Kortrijk. Eerst een kleine arm ervan en dat begon met een sluis, dan het brede kanaal. Langs het pad een keur aan bomen. Zelfs de soort waar Tarzan zich in zijn element zou voelen, want er hingen precies lianen aan.

Ik kwam ook nog wat industrieel verleden en heden tegen, terwijl de zon al serieus aan het zakken was. De bol op foto drie hadden we waar ik vroeger woonde ook bij het zusje van dezelfde onderneming.

Niet ver daarvandaan waren jongeren zelfs in het kanaal aan het zwemmen, en ik vond dat toch niet het meest strakke plan.

Het laatste stuk fietsen was de route waar vroeger een smalspoor lag en die me helemaal langs ‘mijn’ dichtbij park naar huis bracht.

img_20200510_092300

Ik heb zo genoten van deze tocht, dat ik me nog dikwijls eens ga laten verrassen!

36 reacties

 1. Schoon fotookes, heel schoon!
  Ik fiets altijd via de knooppunten. Rustige wegen, en altijd een nieuw punt om naar uit te kijken. Die Surprise Me is wel tof als je ergens gaat fietsen waar je niet bekend bent. Dank voor de tip!
  Mijn man laat zijn GPS wel eens een verrassingsroute berekenen (voor met de koersfiets), maar dat draait niet altijd even goed uit.

  Like

 2. Fijn om dit te ontdekken en me te laten verrassen, vooral als je ergens voor de eerste keer bent en niet goed weet waarheen of waaraf. . Wij rijden altijd via knooppunten, soms met plan, soms met de App, soms op het gevoel (mijn man heeft gelukkig een ingebouwd richtingsgevoel)

  Like

 3. Wij hebben ook heel veel gefietst met de knooppunten. Met een koersfiets gaat dat ietskes minder, omdat er teveel grindpaden tussen zitten en daar hou ik niet van. (ik ben niet de meest volleerde qua stuurmanskunst).

  Aan onze kant van Gent is het jammer genoeg een mager beestje qua knooppunten, ben je snel op uitgekeken. Oostakker, haven en omgeving: blinde vlek. Jammer.

  Voor de verrassingsroutes ben ik te eigenwijs, ik doe liever mijn eigen ding.

  Mooie fietstocht heb je gedaan! Ooit gaan wij daar ook eens in de streek fietsen, zeker weten!

  Like

 4. Ik heb al zo lang niet meer gefietst dat ik me afvraag of ik het überhaupt nog wel kan. Nochtans heb ik nog een fiets, zo’n vehikel waar men thans het predicaat ‘oldtimer’ op zou kleven. Geen pretje om dat loodzware ding voort te bewegen.
  Feit is: ik fiets niet graag wegens ALTIJD vreselijke zadelpijn. Al diverse zadels geprobeerd, overigens.

  Fietstip: altijd welkom in het natuurrijke Ichtegem! Dat kan al fietsend, via de N50. Je doet er een goede twee uur over. (Afstand om en bij de 45 kilometer.)
  Ik zet alvast een fris drankje klaar!

  Like

 5. 45 kilometer is goed te doen, maar ik moet dan ook nog terug hé.
  Ik heb trouwens een groot (bommazadel), zacht gelzadel op mijn fiets en dat zit super. Ik kon mijn fiets destijds zelf configureren bij Vélo de Ville en heb dan ook op geen cent gekeken qua zadel.

  Like

 6. Wat interessant, die surprise me. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Misschien wel iets voor een fietstochtje van zodra we weer over de grens bij Oost-Vlaanderen mogen.
  Heerlijk die fietstochten. Daar kan ik ook zo van genieten. Mooi tochtje heb je gemaakt.

  Like

 7. Ik gebruik de knooppunten niet meer. Ik ken ondertussen alle wegen in de omgeving, en gebruik voor verdere tochten fietsnavigatiesoftware (routeyou en brouter) die van iedere weten of hij verhard is of niet, er een fietspad ligt of niet ….Die wegen zijn dan meestal ook rustiger

  Like

  • Ik zoek die twee op. Ik heb alleen nog maar Navmi en OsmAnd gebruikt, maar alleen als back up voor het geval Bruno de weg kwijt was op fietsreis.

   Like

 8. Ik heb die knooppunten pas een paar weken geleden voor het eerst gebruikt. Dankzij corona 🙂
  De surprise me-functie kende ik nog niet, ga ik zeker eens testen. Al zijn al de routes voorlopig verrassingen voor mij want ik deed er dus amper :p
  Die van vorige zaterdag is jammer genoeg wat tegengevallen. Veel op de weg gereden en weinig moois onderweg.

  Like

 9. Oja, die functie ken ik van bij de wandelknooppunten! Maar ik gebruik ze daar niet graag want ik focus altijd op onverharde wegen. Maar bij het fietsen zou ik ze wel eens kunnen inschakelen want heb het hier vlakbij nu wel allemaal gezien, heb ik de indruk. En schoon dat het daar in uw buurt is, amai!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s