Over dweilen met de kraan open

… de letterlijke versie.

Iemand het idee dat het droog is tegenwoordig? Je moet al redelijk met oogkleppen oplopen om dat niet te weten zeker?

Toen ik op huizenjacht ging, was regenwater een must voor mij. Het idee dat je toiletten doorspoelt en de wasmachine laat draaien met leidingwater vind ik absoluut niet kunnen.

Ik ben me al langer dan vandaag bewust dat water een kostbaar goed is, en ik vrees dat dit de komende jaren een understatement gaat zijn.

Dit huis kwam dus met een regenput die zelfs 2000 liter groter is dan die van mijn vorige woning. Niet dat ik vroeger veel regenwater tekort heb gehad. De woning had een immens groot dak, dus van de minste bui was die put van maar 5000 liter weer een stuk gevuld.

Nu woon ik in een half open huis, met waarschijnlijk maar de helft aan dakoppervlakte/regenopvang.

Maar dat de regenput nu al zou leeg zijn, dat had ik toch echt niet gedacht.

Helaas.

Toen de wasmachine in alarm stond, dacht ik even aan een verstopte pomp, ik had mijn bril niet op en zag niet dat het de watertoevoer was die een lichtje kreeg.

Tot ik die bril wel nam vooraleer nog een machine in te steken.

De regenpomp kreeg ook al rood licht, dus ik voelde de figuurlijke (was het maar een echte) bui al hangen.

Nadeel van een kant en klaar huis kopen is ook dat je niet half weet hoe het zit met leidingen en dergelijke. Ik had er dus geen enkel idee van of de toiletten op leidingwater konden gezet worden of niet.

Maar kijk, er was een kraan waar de watermeter staat, en daar kon een verlengstuk voor de tuinslang aan, en er kwam nog water uit ook. Dat je dat laatste beter test als je er een beker of zo onder houdt was ook duidelijk. 🙂 Ik ben zo van het eerst doen dan denken-type.

De tuinslang dan maar aansluiten. De slang kan hier vrij rechtstreeks de tuin in door de terrasdeuren en daarna de regenput in. Ik zette de haspel alvast op een dweil of twee, want die lekt standaard.

Het lekken resulteerde vrij snel in een goeie plas water. Ik heb dus een hele tijd water naar buiten getrokken (gelukkig allemaal dicht tegen de voordeur). Tot het licht in mijn bovenkamer ging branden en ik de tuinslang haspel op een curverbox heb gezet.

Ik had nog het wakkere besef om eerst de watermeter te consulteren vooraleer te beginnen, zodat ik kon weten hoeveel water ik ongeveer in de put tankte.

Meteen zag ik ook mijn verbruik onder ogen in de laatste vier maanden. En djeezes zeg! Ik (we als ik de part-time inwonende kroost meetel) mag/mogen echt wel eens wat minder lang douchen, want er is al serieus wat water door de afvoer gestroomd!

En nu ook al geen regenwater meer, die waterfactuur zal niet min zijn. Het feit dat de watermaatschappij mijn voorschotfacturen nogal hoog heeft gemaakt, zal misschien wel wat profetisch geweest zijn.

En misschien had bij vraag 14 in mijn vorige post ook mogen staan: een dubbel zo grote regenwaterput. Want zoveel is duidelijk, dit gaat geen eenmalig probleem zijn.

 

33 reacties

  1. Het is ook niet zo heel duur een waterput. Het verschil tussen een 5000 en een 7500 l regenwaterput was ook marginaal. Ik heb er toen twee van 7500 gezet, je hoort mij niet klagen.

    Ik wil op termijn nog een soort van grijswaterrecuperatie doen (uitsluitend het douchewater dan) zodat ik dat in de tuin zou kunnen aanwenden op één of andere manier.

    Like

    • Ik heb al een vat besteld (morgen ophalen in de bouwmarkt) om het water van de wasmachine op te vangen. Ben van plan om dat te gebruiken om de toiletten te spoelen. Bruno ging me voor op dat vlak en ik heb hem nog een klein beetje uitgelachen toen. Weet alleen niet wat zo’n water doet met de werking van de septische put.

      Like

  2. Onze regenwaterput, een gigant van 15.000 liter, staat sedert vorige week ook droog. Leidingwater to the rescue, dan maar.
    Helaas vertoont ook de tuin droogteverschijnselen. Als ik op korte termijn niet zal ingrijpen, gaat het gros van het plantgoed naar de verdoemenis. Dat betekent concreet dat ik de ganse tuin van tweedagelijkse watergiften zal moeten voorzien. Met leidingwater. Heel veel leidingwater.

    Dit is de kroniek van een aangekondigd probleem; we worden er reeds het vierde jaar op rij voor gewaarschuwd. Maar wat doe je eraan? Anders gaan leven/tuinieren? Een tuin vol cactussen, vetplanten en palmbomen? Want van een tuin zoals we die nu kennen, zal binnen onafzienbare tijd geen sprake meer kunnen zijn.

    Ik zeg het u: corona is erg, dit wordt erger. Niet meteen, maar het zal ook niet al te lang meer op zich laten wachten. En nee, ik ben van origine geen zwartkijker.

    Like

    • Ik vrees dat je meer dan gelijk hebt Menck.

      Zelfs mijn 85-jarige moeder had het er vorige week over. Het dilemma: veel water verbruiken (en zij slagen er dan nog in de tuin te irrigeren zonder leidingwater te gebruiken, ook vorige zomer) of de hele boel kapot te laten gaan. Idem dus.

      Like

  3. Wat vervelend… Ik zie en hoor en lees vaak over die droogte. Ook hier in de reacties. Zorgwekkend is dat… Hier hebben ze de vruchtbare landbouwgrond onder zout water gezet voor de aanleg van nieuwe natuur|deel ontpoldering. Er groeit geen enkele boom meer op die verzilte bodem rond de plassen. Een kale vlakte. Aan de natuur moet men niet teveel prutsen, die heeft het nu al zwaar genoeg te verduren door het tekort aan regen.

    Like

  4. Ooit die serie gezien “Op één”, die aflevering over water? Welke landen een overvloed aan water hebben en welke landen te kampen hebben met droogte? Ik ben het niet zeker maar België stond vrij hoog in het ‘droge landen lijstje’, ik denk op plaats vijftien of zo. Nee, we hebben geen water genoeg. En nee, we denken niet na over ons eigen waterverbruik. Het is een zwaar onderschat probleem.
    Wij hebben net gehoord dat er een blijkbaar een lek zit ergens, toen de vloerder kwam testen hoe diep hij ging moeten graven, bleek dat de chape nat was. Aah dus wellicht daardoor hebben wij ook zo’n hoge waterrekening. De vraag is nu natuurlijk: waar zit dat lek?
    Pffff….

    Like

    • O nee, nachtmerrie dat.
      En ja, ons land staat hoog in die top van droogste landen, maar de overheid is nog niet wakker.
      In Gent gaan ze nu het water van kerken opvangen om openbaar groen te wateren. Het is een begin.

      Geliked door 1 persoon

  5. Onze straat, correctie onze pijpenkop, vecht al jaren met het probleem van ons regenwater. Bij felle regen lopen de riolen over en keert het water richting onze regenwaterputten. Stinken, niet te schatten. We kunnen het tot onze woede niet gebruiken voor de toiletten of heel ons ‘kot’ stinkt. Ik gebruik het enkel om versgezaaid gras te sproeien met deze droge dagen…
    Hopelijk raakt je probleem opgelost…

    Like

  6. Hier twee flinke vaten voor regenwater, beide hartstikke leeg, helaas. En het is pas mei …. Daar waar mogelijk ligt een mulchlaag tussen de planten maar desondanks vreet de tuin momenteel leidingwater en lijkt het grasveld op een geel in plaats van groen veld

    Like

    • Gras is nog het minste, dat herstelt zich toch meestal. We moeten ook geen groene egale grasmat meer willen. De natuur (insecten) is meer gebaat met wat langer gras met een boel onkruid tussen.
      Vaten water heb ik niet meer in de tuin, wegens geen daken meer om af te wateren vroeger had ik die aan het tuinhuis en aan de serre.

      Like

  7. Lastig en inderdaad, het zal nog erger worden. Onze put staat voorlopig nog bijna vol. De omschakeling van de wc’s van leiding- naar putwater moet wel nog gebeuren …

    Like

  8. Hoe groot is die put dan?
    Wij plaatsten bij de bouw in 2008 een put van 15000liter. Ik hoor het de bouwfirma nog zeggen… “Veel te groot meneer, ik zou voor 7500liter gaan dat is wettelijk en ook in praktijk genoeg.”
    Zijn wij even blij.

    Like

  9. Onze waterput stond maandag ineens ook droog. Het is idd vroeg op het seizoen, we hadden het eigenlijk niet verwacht, we sproeien het gras niet en dit jaar hebben we nog geen planten gezet, dus het is enkel van de wasmachine en de toiletten. K schiet altijd een beetje in paniek als het zover is.

    Like

    • Ik ben me rot geschrokken van de hoeveelheid water die mijn wasmachine verbruikt. Ik heb vandaag dat water opgevangen en mijn vat van 100 liter was zo goed als vol.

      Like

  10. Wij zitten met hetzelfde probleem: hebben een put van 7500 liter maar we weten nu al dat die enkel in de winter volledig vol zal raken. De onze is aangesloten op de toiletten, en ’s winters ga ik hem ook op de wasmachine aansluiten (die mogelijkheid hebben we voorzien). In mei heb ik veel water moeten gebruiken voor de aanleg van de moestuin (nu zijn de planten wat groter en ‘getraind’) en hebben we 3000 liter (slik) bijgevuld. Wij meten wekelijks de stand in de put… Nu zitten we op 55cm ofte 2300 liter maar het regent in Vlaams-Brabant het minst van overal in België (bv vergeleken met vrienden die in de buurt van Gent wonen en wiens regenwaterput na de regen van afgelopen week wél weer vol zat, maar die hebben ook een groter dak dan wij) en de komende weken zien er niet goed uit. Ik vang nu ook al het leidingwater op van binnen (douche, groenten wassen oa), maar een regenton om dat water in te bewaren heb ik nog niet dus er gaat nog steeds veel gewoon door de afvoer….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s