Groepie van de Heilige Rita

Ik, en ja, die heilige die aanroepen wordt voor de hopeloze gevallen.

Laat ik nog maar eens een vervolg schrijven op dit. Het is dat ik zo graag dweil natuurlijk. Not!

Wat voorafging:

Het feit dat het regenwater hier ferm voor zijn tijd op was, maakte dat ik daarvoor naar oplossingen zocht. Een tweede put steken is geen optie, want met een graafmachine op mijn kleine landerijen komen gaat niet. Er zou een afsluiting weg moeten, het nieuwe kippenpark. Kortom, ik loop er niet achter.

Ver moest ik niet zoeken naar een oplossing. Bruno deed het mij al voor en ik lachte hem daarvoor zelfs nog uit ook, want mijn ventje is op de eerste plaats gierig, en daarna pas ecologisch. Hij kocht namelijk een regenton met kraan en liet daar de afvoer van de wasmachine in komen. En met dat water spoelt hij het toilet door. Op die manier wordt hetzelfde water tweemaal gebruikt.

Het feit dat mijn regenput nu bijgevuld is met drinkwater en ik het mega zonde vind dat drinkwater door het toilet spoelt en de wasmachine ermee draait, maakte dat ik zijn idee toch maar pikte.

En dat werkt goed. Al moet ik nu dus mijn toilet met een emmertje doorspoelen. Ik maakte dan maar van het toilet op de verdieping ‘mijn’ toilet (met emmertje) en het toilet beneden blijft voor ieder ander die hier over de vloer komt, want die mogen gewoon op de knop duwen.

En dan vandaag:

Toen ik opstond kwam het laatste water uit de ton. Ik liet het kraantje uit druppelen, terwijl ik ondertussen mijn tanden ging poetsen. Ik zou dan wel een was draaien na mijn ochtendlijk ‘buiten spelen’ (fietstocht, nog eens de Rozentuin bezoeken en een nieuw stukje bos dat ik nog niet kende). Enfin, het kwam er niet meer van vanmorgen, maar de dag was nog lang.

Na de middag zette ik de wasmachine aan. Ik deed ondertussen wat administratie, verdeed wat tijd op tinternet, je kent dat wel. Ik hoorde ook af en toe een geluidje dat ik niet thuis kon brengen. Maar ja, er speelden kinderen in het woonerf, dat zouden zij wel zijn.

Tot ik toch maar op het geluid af ging. Ik kon wel wenen! Er liep water van de bovenverdieping langs de trap naar beneden, en de hall stond ook al half blank. Bruno en zijn waterton verdomme!

Maar nee! Ik en mijn dekselse verstrooidheid. Had ik vanmorgen toch wel de kraan van de ton niet toegedraaid zeker!

De wasmachine was ondertussen voor de laatste keer aan het centrifugeren. Kan je nagaan hoeveel water er lag!

Ik begon in zeven haasten te dweilen boven, om dan verstandig te worden, het water bovenaan de trap af te dammen en eerst de houten trap droog te maken. Want ik denk niet dat die gemaakt is op veel en lang nat zijn.

En praise the lord dat hier van top tot teen vloer ligt in huis. De vorige eigenaar had eens moeten kiezen voor massief parket…

Ik weet niet hoeveel keer ik de dweil heb uitgewrongen, maar feit is dat ik me plots bedacht dat er op het tweede verdiep nog een berg oude badhanddoeken lagen. Ik ging die halen samen met een curverbox, spreidde die uit over de vloer, deed ze in de bak en liet het wringen dan later over aan de wasmachine. De klus werd op die manier wat minder groot.

Niet dat het werk er dan op zat. Wasmachine en droogkast moesten ook nog verzet worden, want die stonden natuurlijk ook niet droog. En beneden onder de trap was ook water in de berging geraakt. Die moest dus ook nog volledig leeg gemaakt worden.

Is dat het universum dat mij straft om boven al snel eens tevreden te zijn met een stofzuigbeurt, i.p.v. nat te poetsen? Moesten mijn armspieren thuis getraind worden nu de fitnesscentra nog niet open zijn? Of is er een hogere hand die bang is dat ik mij zou vervelen?

Ze moeten nu toch niet willen zeker dat mijn buren denken dat ik de kuisziekte heb…

 

 

 

 

 

 

36 reacties

 1. OMG, zo veel pech en al dat gedweil. Ik mag er niet aan denken zoiets voor te hebben. Je hebt ze echt wel nodig Sint-Rita.

  Like

  • Ik moest aan zo’n toestel denken toen ik bezig was met dweilen. Mijn schoonouders hadden dat vroeger om de winkel te poetsen, en ik was elke donderdag van dienst op dat vlak.

   Like

 2. Ik wil hier op termijn van 2-3 jaar een Hydraloop installeren. Wel pokkeduur, maar dat is een toestel dat al je grijs water (douche afloop, gootstenen, wasmachine, afwasmachine) filtert om het nadien in te zetten voor wasmachine en toilet.
  Dat zou in mijn situatie vandaag (gezin met 2 volwassen kinderen) ongeveer 150 liter water besparen. Dan zou ik waarschjijnlijk dubbel zo lang met mijn regenwaterreservoir toekomen.

  Like

   • Reken op 4000-7000 EUR installatie inbegrepen. Maar je moet dus technisch wel al je afvalwater kunnen scheiden van je toiletafvoer en de installatie ergens geplaatst krijgen. Hier wordt de badkamer dit jaar opgefrist, ik ga ervoor zorgen dat douche van de rest van de afloop wordt gescheiden. En volgend jaar zou ik dat dan willen installeren. Je spaart als gezin een 250-300 EUR uit aan waterkosten, dus een echt rendabele investering is dat niet, maar ’t is volgens mij wel een heel duurzame.

    Like

 3. Ik schreef iets over weinig macht in mijn armen, handen en vingers, en jij antwoordde: “Kracht kan je ook kweken blijkbaar.” Vief, zoetje, het was écht niet nodig om uw stelling te bewijzen, ik geloofde het zo ook wel!

  Genoeg gelachen: ik zou wenen, denk ik.

  Like

 4. Oh boy, ik zou ook een stukske bleiten, denk ik. Maar ’t is inderdaad op zo’n momenten dat je voelt dat je spieren hebt – maar ze alleen niet dagelijks gebruikt. Is ’t nu weer in orde?

  Like

 5. Ooh, wat vervelend!

  Ik dacht hier blij te lezen waar de Heilige Rita voor stond (want ik kon in de winkel kiezen tussen een noveenkaars van haar en die van St Antonius), maar het werd dus een heel ander relaas. Dat was wel de sport natuurlijk …

  Al gedacht aan een eco-toilet? https://www.waterless-toilet.com/7-best-electric-composting-toilets-that-will-wow-your-house-guests/?fbclid=IwAR15qKIkpaC0BBXUhs7odOw1lHCfdaPUY0GXcDDHTe94Q2f4p8leRSLQ-eg

  Like

  • Weet je, alles is hier nieuw in huis, en de koop was al redelijk top budget. Ik heb dan ook niet direct zin om de boel al direct uit te breken en te vervangen voor weer nieuw, want dat is ook allesbehalve ecologisch.
   Wat de kaars in jouw persoonlijk geval betreft: pak maar een Heilige Rita, want zij zorgde dat het onmogelijke toch mogelijk werd.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik beken: hier spoelen we ons toilet met leidingwater. Een levende schande, maar Stad Brugge is de schuldige, want zij vonden het nodig ons regenwater te verpesten door het aanleggen van een verkaveling achter onze deur die een meter hoger ligt dan de onze…

  Like

  • Ja, dat zei je al eens. Echt een schande dat jullie regenwater niet bruikbaar is daardoor.
   Maar je kan altijd een regenton kopen voor bij de wasmachine, ’t is maar een suggestie hé 🙂 Wel opletten met de kraan en zo…

   Like

 7. Oh neen, balen! Ik heb ooit eens gehad dat er in de berging een fles wasmiddel van het rek gevallen was en dat was uitgelopen en kwam al tot in de gang. Fantastisch om zo het weekend te beginnen… Hopelijk heb je geen waterschade!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s