Ik was één van de zovele Belgen die sedert de lockdown met een auto met vervallen keuringsbewijs rondreed. Daar moest dus verandering in komen. Hoewel daar naar Belgische normen nog tijd voor was tegen ergens in november, maakte ik toch maar al een afspraak in het dichtste keuringsstation. Mijn wagen was immers begin februari al helemaal nagezien met dit doel.
Het begon al goed met mijn oude GPS die de recente straat van bestemming al niet kende. Een blik op google maps maakte dat ik het wel zo ging vinden.
Dacht ik…
Dat was buiten mijn vrouwelijke oriëntatieskills en wat wegenwerken gerekend waardoor straten één richting werden.
Maar ik was goed op tijd vertrokken, dus geraakte ik er ook wel bijtijds. Niet dat op afspraak werken betekent dat je sneller geholpen bent.
Al een geluk dat ik een mondmasker bij had trouwens, want de medewerker die me uiteindelijk om de autopapieren vroeg en dan galant mijn autodeur opendeed, kwam veel te dicht in mijn persoonlijke ruimte, ZONDER masker.
Coronatijden betekent wel dat ik niet binnen mocht in het gebouw. Ik werd er rond gezonden en mocht de andere kant wachten. Heel fijn, met een plotse regenvlaag die overkwam.
Op het einde van het mishandelingsparcours van mijn wagen – dat is het toch hé, mocht de Clio hersenen hebben, dan waren die zeker geschud – riep een andere medewerker me binnen en wees me op het feit dat mijn voorste banden niet conform waren.
Hij legde het me uit met nummers op de banden en een air van ‘weettegijdanunie’. Awel nee, elk zijn stiel, als een garagist iets aan mijn wagen doet, dan neem ik aan dat die zijn job kent.
Maar vreemd toch. Die banden zijn er drie jaar geleden na pech in Frankrijk in een Renault garage opgelegd. Mijn wagen wordt ook correct onderhouden, dus zou mijn oude en nieuwe garagist dat ook al moeten gezien hebben. Ze hebben trouwens ook de vorige twee technische keuringen perfect doorstaan.
En een technische keuring in Zwevegem zou toch gelijk moeten zijn aan ene in Eeklo?
Niet dus.
Ik werd vriendelijk verzocht om de banden te laten vervangen en binnen de drie maanden mijn wagen opnieuw aan te bieden voor een herkeuring.
Ik verheug me daar uiteraard nu al op.
Want ik weet nu immers de weg al…
Voor elke keuring ga ik altijd naar mijn garage en laat ondertussen het jaarlijks onderhoud doen. Tot nu toe gleed ik door elke keuring…
LikeLike
Ik tot vandaag ook.
LikeLike
Oei, da’s minder. En straf dat je garagist daar niks van gezegd heeft.
LikeLike
Ik vind dat ook straf. Het geld dat ik er achterliet was goed, dan mag de service dat ook zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Hiervan zou ik toch ook eens in mijn haar krabben, hoor. En mijn garagist er even op aanspreken.
LikeLike
Dan moet ik eerst nog eens naar de Loirestreek waar ze de banden leverden (merkgarage met bandencentrale), naar de garagist die mijn wagen leverde dichtbij de vorige woonplaats, én naar de nieuwe garage in Kortrijk. Allemaal even laks, of draait het mannetje van de keuring door?
LikeGeliked door 2 people
Die keuring… Ik heb daar ook al rare dingen mee meegemaakt. En het is wel degelijk een beetje roulette, ze zijn niet overal even streng.
LikeLike
Dat gevoel heb ik ook.
LikeGeliked door 1 persoon
Oh nee autokeuring! Da’s iets wat ik echt niet graag doe. En nu moet je nog eens terug ocharme. En zo’n zotte kosten …
LikeLike
Zot ja, zeker voor een auto die meer stilstaat dan dat hij nog rijdt. Ik doe hier immers 90% met de fiets.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier eens per 2 jaar TÜV, en dat laat ik fijn in de garage doen na de (jaarlijkse) beurt
LikeLike
Hier worden technische keuringen enkel uitgevoerd in erkende centra. Garages mogen dat niet doen.
LikeLike
De mensen van de TÜV komen op vaste dagen/tijden naar garages, dus het is niet de garagist die de keuring uitvoert
LikeGeliked door 1 persoon
De keuring in Nederland verloopt totaal anders dan in België. In België MOET je naar een externe keuringsdienst met je auto, de keuring gebeurt NOOIT in een garage.
Ik ben blij dat ik daar vanaf ben van die keuringen in België. Toch een stuk eenvoudiger in NL.
LikeLike
ik zie bij mijn zoon (Brussel) wat voor gedoe het af en toe is ….. nog maar niet te spreken over de verschillen in regels tussen Wallonië, Vlaanderen en Brussel …..
LikeGeliked door 1 persoon
De mens van de autokeuring draait niet door, helaas: PER AS moeten er twee identiek DEZELFDE banden liggen. Voor- en achteras mogen dus verschillen van elkaar qua bandenpaar.
Sedert dit jaar steken ze in die centra overigens nog een tandje bij. Een lampje van de nummerplaatverlichting dat het begeven heeft? Herkeuring!
Vroeger mocht je dat, na een waarschuwing, zelf nog fiksen. Nu moet je je wagen opnieuw aanbieden.
Ach, eenieder weet toch: hoe “strenger” = hoe meer inkomsten voor vadertje staat. Tss.
LikeLike
Wel Menck, er liggen identieke per as. Ik snap het dus niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Is alles wel identiek? Bijvoorbeeld de snelheidsindex van de banden ook?
If so, dan vraag ik me af welke uitleg tot afkeuring de keuringsmeneer je gaf.
LikeLike
Wellicht was de bandenspanning tussen de controles door niet goed waardoor het profiel sneller/te snel is afgesleten. Je kunt ook zelf de diepte van de groeven wel zien/meten.
LikeLike
De banden zijn niet versleten, maar het zijn de verkeerde blijkbaar.
LikeLike
Da’s raar ja. Lichtpuntje: dan kun je die banden nog verkopen.
LikeLike
O ellende. Vroeger ging onze garagist altijd naar de keuring, maar de man stierf te jong. Nu ga ik zelf, maar ik vind het elke keer weer een vervelend examen.
LikeLike
Ik ga zelf sedert de auto nieuw is (2012).
LikeLike
Voor de keuring laat ik de auto altijd eerst nakijken in de garage, dan ben ik safe. Alhoewel, vorig jaar toch ook mogen terugkeren. Ik was…. razend….
Zoals je schrijft, ik kijk altijd triest toe hoe alles met tiendubbele snelheid draait en tolt.
Ik ben altijd zo content als dat examen erop zit, dan toer ik met plezier een extra ritje met mijn blauwtje 🙂
Jammer, maar helaas, dat wordt een herexamen.
LikeLike
Maar dat is niet altijd zo hoor, wij hebben in het verleden een paar keer (echt waar) onze auto eerst naar de garage gebracht om op de keuring te horen dat bv de lichten niet goed afgesteld waren. Daarom nu omgedraaid, eerst de keuring en dan als het moet de garage, scheelt een hoop geld.
LikeGeliked door 3 people
Het gebeurde -gelukkig- nog maar één keer dat ik niet slaagde na een garagebezoek. Ik zet dan een extra streng gezicht op😉.
De afstelling van de lichten is een teer punt bij de controle.
LikeGeliked door 1 persoon
Jaja, in theorie zijn er vaste standaarden, maar in praktijk… Waarschijnlijk zal je tongval die man aan het denken gezet hebben 🙂
LikeLike
Dat zou best kunnen, maar het zou echt niet mogen. Schandalig die willekeur.
LikeLike
Discriminatie dus. Ik sticht een nieuwe beweging. ‘Oost-Vlamingen Matter’
LikeLike
Oh, die willekeur van de autokeuring, breek me de bek niet open 👿👿.
LikeGeliked door 1 persoon
Het kan zijn dat de man gelijk heeft hé, maar dan zijn er toch een hoopje onbekwamen die aan mijn auto hebben gewerkt.
Volgende week eens navragen in de garage.
LikeGeliked door 1 persoon
pfff, niet leuk en spijtig geld
LikeGeliked door 1 persoon
Ik merkte ooit – als prille twintiger – al lezend in de zomerse tuin op dat ik bijna mijn afspraak vergeten was en sprong in de auto om alsnog het moment van de keuring te halen. Daar aangekomen bedacht ik me dat mijn shortje net iets te kort en mijn topje net iets te strak zat om “deftig” te zijn. Of het geholpen heeft, weet ik niet, maar dat is de eerste (en laatste) keer dat mijn oude citroën koekendoos in 1 keer door de keuring geraakte …
LikeLike
LOL!
LikeLike
ah neen het ene keuringscentrum is het andere niet. Rond Leuven weten we (en weten de garagisten) dat je richting Tienen moet en niet richting Aarschot. Zowel inhoudelijk als wachttijden en alles. Straf toch.
LikeLike
Inderdaad straf. Ik heb ondertussen een afspraak vast bij de garage (pas 19/8), en dan doen we heel die keuring nog eens opnieuw.
LikeLike