(Af)gekeurd

Ik was één van de zovele Belgen die sedert de lockdown met een auto met vervallen keuringsbewijs rondreed. Daar moest dus verandering in komen. Hoewel daar naar Belgische normen nog tijd voor was tegen ergens in november, maakte ik toch maar al een afspraak in het dichtste keuringsstation. Mijn wagen was immers begin februari al helemaal nagezien met dit doel.

Het begon al goed met mijn oude GPS die de recente straat van bestemming al niet kende. Een blik op google maps maakte dat ik het wel zo ging vinden.

Dacht ik…

Dat was buiten mijn vrouwelijke oriëntatieskills en wat wegenwerken gerekend waardoor straten één richting werden.

Maar ik was goed op tijd vertrokken, dus geraakte ik er ook wel bijtijds. Niet dat op afspraak werken betekent dat je sneller geholpen bent.

Al een geluk dat ik een mondmasker bij had trouwens, want de medewerker die me uiteindelijk om de autopapieren vroeg en dan galant mijn autodeur opendeed, kwam veel te dicht in mijn persoonlijke ruimte, ZONDER masker.

Coronatijden betekent wel dat ik niet binnen mocht in het gebouw. Ik werd er rond gezonden en mocht de andere kant wachten. Heel fijn, met een plotse regenvlaag die overkwam.

Op het einde van het mishandelingsparcours van mijn wagen – dat is het toch hé, mocht de Clio hersenen hebben, dan waren die zeker geschud – riep een andere medewerker me binnen en wees me op het feit dat mijn voorste banden niet conform waren.

Hij legde het me uit met nummers op de banden en een air van ‘weettegijdanunie’. Awel nee, elk zijn stiel, als een garagist iets aan mijn wagen doet, dan neem ik aan dat die zijn job kent.

Maar vreemd toch. Die banden zijn er drie jaar geleden na pech in Frankrijk in een Renault garage opgelegd. Mijn wagen wordt ook correct onderhouden, dus zou mijn oude en nieuwe garagist dat ook al moeten gezien hebben. Ze hebben trouwens ook de vorige twee technische keuringen perfect doorstaan.

En een technische keuring in Zwevegem zou toch gelijk moeten zijn aan ene in Eeklo?

Niet dus.

Ik werd vriendelijk verzocht om de banden te laten vervangen en binnen de drie maanden mijn wagen opnieuw aan te bieden voor een herkeuring.

Ik verheug me daar uiteraard nu al op.

Want ik weet nu immers de weg al…

 

 

36 reacties

  • Dan moet ik eerst nog eens naar de Loirestreek waar ze de banden leverden (merkgarage met bandencentrale), naar de garagist die mijn wagen leverde dichtbij de vorige woonplaats, én naar de nieuwe garage in Kortrijk. Allemaal even laks, of draait het mannetje van de keuring door?

   Geliked door 2 people

 1. De mens van de autokeuring draait niet door, helaas: PER AS moeten er twee identiek DEZELFDE banden liggen. Voor- en achteras mogen dus verschillen van elkaar qua bandenpaar.

  Sedert dit jaar steken ze in die centra overigens nog een tandje bij. Een lampje van de nummerplaatverlichting dat het begeven heeft? Herkeuring!
  Vroeger mocht je dat, na een waarschuwing, zelf nog fiksen. Nu moet je je wagen opnieuw aanbieden.

  Ach, eenieder weet toch: hoe “strenger” = hoe meer inkomsten voor vadertje staat. Tss.

  Like

 2. Wellicht was de bandenspanning tussen de controles door niet goed waardoor het profiel sneller/te snel is afgesleten. Je kunt ook zelf de diepte van de groeven wel zien/meten.

  Like

 3. O ellende. Vroeger ging onze garagist altijd naar de keuring, maar de man stierf te jong. Nu ga ik zelf, maar ik vind het elke keer weer een vervelend examen.

  Like

 4. Voor de keuring laat ik de auto altijd eerst nakijken in de garage, dan ben ik safe. Alhoewel, vorig jaar toch ook mogen terugkeren. Ik was…. razend….
  Zoals je schrijft, ik kijk altijd triest toe hoe alles met tiendubbele snelheid draait en tolt.
  Ik ben altijd zo content als dat examen erop zit, dan toer ik met plezier een extra ritje met mijn blauwtje 🙂
  Jammer, maar helaas, dat wordt een herexamen.

  Like

  • Maar dat is niet altijd zo hoor, wij hebben in het verleden een paar keer (echt waar) onze auto eerst naar de garage gebracht om op de keuring te horen dat bv de lichten niet goed afgesteld waren. Daarom nu omgedraaid, eerst de keuring en dan als het moet de garage, scheelt een hoop geld.

   Geliked door 3 people

   • Het gebeurde -gelukkig- nog maar één keer dat ik niet slaagde na een garagebezoek. Ik zet dan een extra streng gezicht op😉.
    De afstelling van de lichten is een teer punt bij de controle.

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik merkte ooit – als prille twintiger – al lezend in de zomerse tuin op dat ik bijna mijn afspraak vergeten was en sprong in de auto om alsnog het moment van de keuring te halen. Daar aangekomen bedacht ik me dat mijn shortje net iets te kort en mijn topje net iets te strak zat om “deftig” te zijn. Of het geholpen heeft, weet ik niet, maar dat is de eerste (en laatste) keer dat mijn oude citroën koekendoos in 1 keer door de keuring geraakte …

  Like

 6. ah neen het ene keuringscentrum is het andere niet. Rond Leuven weten we (en weten de garagisten) dat je richting Tienen moet en niet richting Aarschot. Zowel inhoudelijk als wachttijden en alles. Straf toch.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s