Mijn kleine stadstuin

Als je weet dat ik de volle 200 vierkante meter grond bezit en daar ook al een huis op staat, dan weet je ook dat ik een kleine tuin heb.

Geen erg, ik vind dat bijzonder overzichtelijk en ik ben snel rond met tuinwerk.

Zo stond de tuin indertijd op de immo site:

Deze planten stonden er al:

Links: hydrangea (Paniculata ‘Grandiflora’?), de achtermuur: Jasmijn en geranium als onderbeplanting, rechterhoek: hoge grassen (lampenpoetsersgras?), rechterzijde: voor de helft een roze-rode hydrangea (Macrophylla Freudenstein?) en voor de helft korte grassen (Festuca glauca?)

En ook een alles behalve perfecte grasmat. Gelukkig, ik had het erg gevonden mochten er grasmatten gelegd zijn, want dan zat de tuin vol pesticiden.

Normaal gezien had die grasmat al verdwenen moeten zijn en was de tuin in maart aangelegd geweest met meer vaste planten in borders met snipperpaadjes tussen. Maar gesloten kwekerijen door Corona maakten dat onmogelijk.

Maar ik kon het toch niet laten om hier en daar al wat te veranderen. Er werden links wat hydrangea uit de grond gehaald en in pot gezet, om plaats te maken voor het compostvat en een strookje moestuin. Dichtbij de schutting aan de straatkant werd er ook nog een strook van een tweetal vierkante meter gras weggedaan, ook al voor wat groenten (ik had wat bezigheidstherapie nodig tijdens de lockdown)

We aten al radijsjes, erwten, bonen, warmoes, sla, rucola en bladmosterd. Tomaten, wortelen, ajuin, courgettes en butternut zijn nog toekomstmuziek. Uiteindelijk had ik teveel sla gezet, maar de kippen zijn daar niet kwaad om. De rucola staat ondertussen al helemaal in zaad. Zo gaat dat met mij, op een gegeven moment verlies ik mijn interesse en laat ik gedijen.

Diezelfde kippen kregen eerder al hun nieuwe beloop in het lange smalle gedeelte dat naar de straat loopt, maar dat postte ik hier waarschijnlijk al eerder.

De border met korte siergrassen kregen ze erbij (ik ben daar zo geen fan van). Ze vinden dat perfecte hoopjes om gewoon op te lopen/zitten en in het zand wentelen ze zich ook al graag eens.

Ook al in de lockdown ben ik bloemen gaan voorzaaien. Allemaal gerief uit voorraad. Zonnebloemen, lupines, reukerwten (bloeien nog niet), goudsbloemen. Die staan ondertussen allemaal uitgeplant en brengen wat kleur samen met de geraniums.

Uit mijn vorige tuin zijn nog twee seringen meegekomen, een clematis met een mooie grote lila bloem, een aangewaaide plataan (mini-boompje nu) en een klimroos. Die staan nu al uitgeplant, maar het kan goed zijn dat de seringen en de plataan later nog een andere plaats krijgen.

De klimroos doet het net als in mijn vorige tuin niet goed. Waar ik daar dacht dat het aan te weinig zon lag, wordt ze hier opgevreten. Ik heb de roos nog niet lang, ze heeft dus nog nooit gebloeid. Ik was zelfs al vergeten welke kleur ik gekocht heb, laat staan dat ik de variëteit nog weet. Nu begint er één knop kleur te bekennen en zie ik nog een tweede knop komen en dat is voorlopig alles.

Ik heb geen ervaring met rozen, ik weet dus niet wat ik moet doen om de plant gezonder te maken.

Ik vond ook nog een voorraad zaad gewonnen van de bloemenweide van vorig jaar, en die strooide ik lukraak uit op het gras in de hoop van daar wat bloemen te krijgen. En toen begon de grote droogte en kiemde er niets en was mijn tuin plots een eetfestijn voor vogels. Ze aten veel zaad op waarschijnlijk.

Het gras wordt maar gedeeltelijk gemaaid, en door de regen van de vorige weken begint er nu toch nog van alles te kiemen.

IMG_0880

Op de voorgrond verschillende soorten klaver, in de rest van het gras amper. Ik kijk ernaar uit tot de niet gemaaide gedeelten nog wat hoger komen.

Voorlopig is het gras nog altijd groener aan de andere kant van de heuvel schutting

IMG_0881

… maar ik kijk uit naar de evolutie van deze tuin in de komende jaren.

 

30 reacties

  1. Kunstgras bij de buren? Spuuglelijk vind ik dat….
    Je hebt een mooi tuintje gecreëerd, het zal er fijn vertoeven zijn! 👍👍

    Like

    • Kunstgras is lelijk en een ramp voor de natuur. Gelukkig staan er allemaal vaste planten rond en heel wat bloemen dichtbij het terras. Ik wil ook niet te hard oordelen over mijn buurvrouw die een erg zwakke gezondheid heeft.

      Like

  2. Een kleine tuin noem jij dat, ik waande mij bijna in een tuincentrum 😉 Maar jij hebt er na die korte tijd iets oogstrelends en kleurrijks van gemaakt en daar ben ik best wat jaloers van.

    Like

  3. Je kippen zitten op Festuca glauca of blauw zwenkgras. Zulks kan tellen als chique zetels in een hoenderpark. 😀
    Kleine tuinen kunnen ongelooflijk mooi worden. Laat je inspireren door bijvoorbeeld tuinboeken over dit onderwerp. (Bibliotheek!) Daarin vind je tal van voorbeelden van aangelegde kleine tuinen alsook alle plantennamen.

    Like

  4. Wat zijn de bloemetjes op de foto onder de lupinen?
    Lupinen, doen die het goed bij ons?
    Ik heb een haat-liefde verhouding met platanen. Er staat er eentje in de tuin achter ons, en ik vind de schaduw en het groen fantastisch. Maar wat een smeerpoets van een boom! Zit vol bladluizen, daar valt zo van die suikerachtige viezigheid uit. Helikoptertjes. Helikoptertjes! Elk jaar trek ik honderden boompjes uit. En die blaren zijn zo dik en rubberachtig, dat je ze niet kan laten liggen, eronder verzuurt de bodem volledig. En als je ze een paar jaar láát liggen (I plead guilty), dan is je tuin 10 centimeter hoger geworden. Ellende. Toch voor zo’n klein stadstuintje.
    Ik moet er wel bij zeggen: de boom achter ons wordt niet goed verzorgd.
    (en hij heeft al een gemene muur doen sneuvelen)

    Like

Plaats een reactie