Toerist in eigen land: fietsen naar Oudenaarde

Al een tijdje loop ik met het plan rond om van thuis naar Gent te fietsen. De heenreis via de Schelde , de terugweg via de Leie, een nacht slapen in Gent.

Of we dat donderdag en vrijdag niet konden doen, vroeg ik aan het lief. Een blik op het weerbericht gaf regen op vrijdag, dus die plannen gaan niet door. Ondertussen stelde ik hetzelfde plan voor aan de jongste om eventueel in haar verlof te doen de tweede week van augustus. We zouden misschien ‘en famille’ een paar dagen weggaan, maar de onzekerheid over de heropleving van Corona laat ons wachten met boeken.

En toen stond ik op vanmorgen en besliste ik om al een proloog te fietsen. Tot Oudenaarde en terug. Ik communiceerde mijn plannen met het lief. Hij, de recht op recht man, antwoordde: 60 km heen en terug. Mijn gevoel gaf eerder 70 km aan, maar dat is ook nog goed te doen. Ik wist de Schelde liggen, Oudenaarde ligt aan de Schelde, ik zou er dus geraken.

Ik vertrok niet net als hij altijd, bij het krieken van de dag. Nee, ik maakte eerst nog een lekker couscous-gerecht om mee te nemen als picknick. Niet alleen omdat ik de laatste tijd nogal boven mijn stand heb geleefd qua buitenshuis eten, maar ook alweer om de pandemie en de social distance die dikwijls niet gerespecteerd wordt.

Rond half elf ging ik en route.

Iets meer dan vijf kilometer verder kwam ik aan een mijlpaal met mijn blauwke en ik ben nog altijd de trien die daar een foto moet van nemen. Ik fietste langs het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Net voordat het kanaal in de Schelde stroomt rijd je een tijdje naast een klein broertje van dat kanaal en het eindpunt is best wel mooi. De plaats waar het grote kanaal uitmondt mag er ook zijn.

De schelde gaat op de rechter foto links naar Gent, en rechts richting Frankrijk. Ik nam dus het jaagpad naar links. Zalig rijden langs het water natuurlijk.

Ter hoogte van Kluisbergen was het door een omleiding niet duidelijk of je aan de linkerkant van de Schelde verder kon rijden. Ik sloeg dus even af naar het centrum en at daar weg van de drukte, op een bankje mijn middagmaal. Die afslag mocht er ook nog wel wezen, al heb ik maar een paar straten gedaan.

Weer uit het centrum koos ik de rechterkant van de Schelde om verder te rijden. En dat had ik beter niet gedaan. Het pad lag op vele plaatsen echt slecht. Ondertussen had ik al lang gezien dat ik helemaal aan de linkerkant had kunnen blijven. Goed voor de terugkeer dus.

Maar uiteraard geraakte ik in Oudenaarde. Voordat je de brug over gaat naar het centrum passeer je het abdijencomplex Maagdendale. Vrouwenabdijen, dat kom je toch ook niet zo vaak tegen. Kloosters ja, maar abdijen? Best een mooie site. Bij het terugkeren fotografeerde ik het geheel van aan de overkant van de rivier.

Een beetje verder passeer je ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk en krijg je bij een mooie fontein en wat kunst al een blik op de toren van de Sint-Walburgakerk.

Iets voorbij de brug naar het centrum staat dan weer het gerechtsgebouw, en dat mag er ook wezen.

img_20200722_142249

Van daaruit sta je in een wip aan het stadhuis. Eerst nog twee fleurige straten door en je bent er. In één van die straten was een platenzaak waar de tijd heeft stilgestaan. Het lijkt nogal een rommeltje ook, dat zag ik toen de postbode naar binnen ging en de deur bleef openstaan. (Ietwat onduidelijke foto’s)

Het gebouw achteraan op de eerste foto is/was? het postgebouw.

En toen de markt. Het stadhuis is denk ik een gekend gebouw. Een paar jaar geleden waren wij op een winterdag al eens in Oudenaarde en gingen we het museum binnen dat erin gevestigd is om de kou te ontvluchten. Oudenaarde is wereldberoemd om zijn wandtapijten, en daar hangen er dus wel een paar. Op de markt staat ook een pop-up terras, dat van mij een puntje meer kreeg omwille van de sexy 🙂 toile-ciréekes en de zonnebloemen op elke tafel.

Rondom de markt en dichtbij in de winkelstraat staan veel mooie gebouwen. Vlak aan de Sint-Walburgakerk staat ook het ‘Centrum Ronde Van Vlaanderen’, voor wie van koers houdt allicht een aanrader.

En toen was het tijd voor koffie en een sanitaire stop. Aan de warme appelcrumble met ijs kon ik ook niet weerstaan. Ik ging dat daar toch wel weer vanaf fietsen zeker. Nee?

De zaak met de naam ‘tijd voor koffie’ was gesloten, dus ging ik maar elders. De markt liet ik links liggen wegens veel te druk. De tea-room waar ik uiteindelijk ging had een terras in de schaduw deels op het voetpad dat vol zat, dus ik plaçeerde me binnen waar ik het rijk voor mij alleen had. De foto’s tonen het niet echt, maar ik zat op gouden stoelen en voor de rest was het interieur nogal rozig te noemen. En er stonden kaarsen in het toilet (nepperds die er nogal echt uitzagen), dat ook. Ik zoek graag die etablissementen op die er wat uitspringen qua interieur. Mooi of kitsch, het is me al gelijk.

Lang bleef ik niet in de stad, dus een hele tour kan ik hier niet geven, dit is maar een voorproefje. Je kan het altijd zelf gaan ontdekken hé.

De terugrit langs het grotendeel nieuw aangelegde jaagpad was nog meer fietsgenot. Het water, de gewassen, hier en daar nog een natuurgebied, mooie kasteeltjes, het was er allemaal.

Ik nam niet helemaal dezelfde terugweg. Behalve de andere kant van het water kiezen, nam ik op een gegeven moment ook het Guldensporenpad. Dat pad, op een oude spoorwegbedding begint op ongeveer 500 meter van mijn voordeur en eindigt dus ook aan de Schelde, en dat wist ik niet. Je komt dus al eens een station tegen ook. De gekleurde vlaggen her en der langs fietsroutes geplaatst door de provincie, zijn gemaakt door bekende mensen.

Op een gegeven moment zag ik bij een oversteekplaats het pad niet meer verder liggen. Ik zag wel een heel smal pad waar veel wandelaars liepen. Ik volgde dan maar een fietsknooppunt in de hoop dat dat de bedoeling was. Niet dus, maar geen nood de route was op die manier wat meer gevarieerd en ik kwam vrij snel een wegwijzer tegen die me weer naar het kanaal bracht. Ik hield nog een kleine pitstop op een leuke plek vooraleer naar huis te fietsen. En thuis, dat was 75.39 km later.

img_20200722_154937

Kijk over de scheve tenen aub 🙂

Dagtochten alleen fietsen. Ik schijn dat te kunnen. En ik doe het nog graag ook.

46 reacties

 1. Amai, dat is een flinke trippel zeg! Deze afstand heb ik ooit twee dagen na elkaar gereden ‘van en naar school’ omdat ik onverwacht zonder auto zat. Ook ik genoot toen van mijn eenzame reis. Alleen het poepken trok het bijna niet meer de tweede dag… zadelpijn.
  Fietsen langs een jaagpad vind ik ook altijd geweldig, en Oudenaarde is beslist ook de moeite.

  Like

  • Ik heb een super zadel op mijn fiets. Geen zadelpijn hier. Wel vaak rugpijn (liggend in bed) als ik gefietst heb. Dat gaat weer over als ik weer in beweging kom.

   Like

    • En dat gaat niet meer over? Het is dat mijn lijf op verschillende plaatsen precies in ontstekingsmodus is. Schouders, rug, bekken,… Ik wil niet hele dagen aan ontstekingsremmers zitten, laat staan dat ik er al tegen kan.

     Like

     • Ik heb regelmatig pijn in onderrug en heup de laatste maanden. Ik neem dagelijks kurkuma, magnesium en Q10 (omdat ik statines nemen voor cholesterol) want tegen ontstekingsremmer kan ik ook slecht. Mijn maag ligt direct overhoop. Als ik teveel pijn heb in mijn heup/rug, ga ik op bed liggen met een heel harde, kleine bal onder de pijnlijke plek. Die druk erop en af en toe wat verplaatsen, brengen vaak verlichting. De pijn verplaatst zich. Helaas. Vroeger was het vooral mijn nek. Het begon negen jaar geleden met een ontsteking van mijn borstbeen. Sedertdien zit het altijd ergens anders, alsof het verkruipt.

      Like

 2. Amai, flinke tocht! En prachtige foto’s ook!
  Wij fietsten zondag een kleine 30 km en ik was bekaf. ‘k Moet er wel bij vermelden dat ik de kleuter mee had in de fietskar, en dat dat toch een behoorlijk gewicht extra was :-).

  Like

 3. Ik denk dat ik de tekst nog eens moet nalezen op de laptop, op de i-pad is het lastig omdat de tekst door de foto’s gaat (of foto’s over de tekst), maar wat ik heb kunnen is goed! En zo’n foto van de bereikte kilometerpeil zou ik ook gemaakt hebben 🙂

  Like

 4. Ferme Tour de Flandres! En ik kan het niet genoeg benadrukken: ons land herbergt ontzettend veel schone plekken. Voor zij die het wíllen zien, natuurlijk. 😉

  Like

  • Ik zie veel lelijkheid hier in Vlaanderen (tuinen, gebouwen te pas en te onpas (ruimtelijke ordening, qué?)), maar er is altijd nog meer schoonheid.

   Like

 5. Mooie fietstocht, mooi verslag. Dankjewel.
  Ik doe dat ook graag, alleen fietsen. Geeft rust en maakt mijn hoofd leeg.
  Ik wil dat ook wel eens fietsen, die route die jij deed.

  Like

  • Wel, je fietst van Gent naar Kortrijk via het kanaal Gent-Brugge, het Schipdonkkanaal tot Deinze, en dan langs de Leie. Je logeert een nacht bij B&B Vief, en de dag nadien fietsen we samen naar Oudenaarde en jij daarna naar huis. Ik geef je hiervoor een voucher die onbeperkt houdbaar is. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Blij dat ge er van genoten hebt. Zoals ik al ergens anders in een blog vandaag aangaf: ge moet niet ver gaan om u te amuseren en mooie dingen te zien.

  Met 75 km op één dag weet je dan ook dat die 2 x 60 km geen probleem gaan vormen voor je 😉

  Like

 7. Ik krijg al pijn aan mijn kont van dit alleen maar te lezen. Zelf ben ik nog niet verder dan 36km geraakt in één tocht met mijn fietske, al zou ik graag nog ietsje verder geraken van de zomer. En zo mooi daar zeg!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s