Woensdag 09/09, 18:30u, lokaal 2.20

Iets zoals: ‘Hop en daar gaan we weer met ons boekentasje. Blij gezind en vol moed naar het avondklasje’

Ik ging me zopas inschrijven voor nog maar eens een jaar Spaans. Vroeger deed ik dat online bij KISP, hier in Kortrijk is het een CVO, en deed ik dat fysiek met mijn al behaalde getuigschriften op zak.

De weg ernaartoe is in geen geval een straf, want die loopt door ‘mijn’ dichtbij Van Raemdonkpark.

Na het park was ik een 200 meter verder ter plaatse. Te bedenken dat ik vroeger de wagen nodig had (enfin, ik kon ook 7.5 km fietsen maar deed dat in de praktijk niet echt veel) om les te gaan volgen. Wat hou ik van mijn nieuwe woonplaats!

Ik moest wel wat geduld hebben vooraleer in te schrijven want er stond best een rij wachtenden voor me, maar geen nood, ik nam de campus in me op en voelde me zelfs al een beetje thuis door dezelfde natuurstenen vloer van mijn oude huis die daar in de gangen ligt.

Eens het aan mij was gaf ik mijn attesten af, werd mijn identiteitskaart gevraagd, telefoonnummer en ‘meiladres’ (West-Vlamingen mailen niet, die meilen). Mijn hoogst behaalde diploma moest ik ook nog meedelen, een pijnpunt altijd in mijn geval. Ergens blijft er nog altijd dat niet volledig zijn door het ontbreken van een hoger diploma. Ik weet dat dit belachelijk is, maar dat sluimert nog altijd op de achtergrond. Ik begrijp ook niet waarom die vraag van belang is. Je mag inschrijven in een CVO vanaf 15 jaar en ik schrijf me immers in met de juiste voorkennis, getuige de attesten.

Soit.

Ik kreeg ook nog de vraag of ik werkte. Mijn antwoord ‘neen’ lokte de volgende vraag uit: Werkloos? Ook al ‘neen’. Toen ik zei dat ik met pensioen was bekeek de dame me eens grondig, maar ze stelde geen verdere vragen.

Zou het niet simpeler zijn als ze gewoon aan de mensen de vraag stellen of ze educatief verlof willen of opleidingscheques willen gebruiken?

(Blijven ademen, moeder, u niet ergeren, dat is slecht voor de bloeddruk.)

Ik werd trouwens weer instant goed gezind toen ik met inschrijvingsbewijs in de hand weer naar buiten liep.

img_20200831_114059

(Ik heb al negen jaar Spaans achter de rug, maar ik schreef me nog eens in voor het laatste jaar theorie, om dan het volgende jaar weer naar een conversatieklas over te schakelen. In de hoop dat dit mijn spreek-angst wat kan wegnemen)

Want weet je, ik woon hier nu al zeven maanden, en ik ken hier nog niemand. Al ben ik nogal introvert, ik snak naar een buitendebubbelbabbel (mooi woord van heer Pannenkoek). Naar nieuwe contacten, naar uit dat cirkeltje van gedachten in mijn eigen hoofd uitbreken,…

En dan nog onderweg wat bijleren is dan meer dan meegenomen.

39 reacties

 1. Amai, negen jaar!
  Ik zou nu het vierde jaar starten (LBC) maar ik besloten het niet te doen. Ik spreek te slecht nu met mijn geopereerde mond en ik vrees dat ik mij ook geen drie en een half uur zal kunnen concentreren op de leerstof. Het wordt ook allemaal wat veel met kine en logopedie. Jammer, want alleen voor de leuke groep had ik wel opbieuw willen starten.
  Veel plezier in de les!

  Like

 2. Ha je kent mij al! Of telt Wevelgem niet? Maar ik snap je, ’t is hier precies een ‘ons kent ons’ en mensen van buiten Groot Kortrijk vallen precies uit de boot of zijn raar of zo… Succes met je Spaanse les!

  Like

 3. Goed hoor !
  Iedereen die na een dag (werken of niet) nog avondonderwijs volgt; ik heb daar een diep respect voor..
  Toen ik 20-25 was deed ik bedrijfspsychologie en de foto-vakschool; dat waren de zwaarste jaren van mijn leven en dat zou ik nu echt niet meer kunnen.
  Een cursus bridge (lijkt vechtgenoot leuk) is er al teveel aan……. 🙂

  Like

 4. Me onderdompelen in een taalbad staat hoog op mijn verlanglijst. Mijn pensioen overigens ook, al is dat helaas nog verre toekomstmuziek.
  Ik wens je veel leerplezier alsook minstens twintig nieuwe vriend(inn)en!

  Like

 5. De voorbije twee jaar volgde ik ook lessen, geen talen, en genoot enorm van de nieuwe sociale contacten.
  Dit jaar heb ik het gevoel niet echt te durven door Corona, zo stom (van mij)😦.
  Geniet ervan!

  Like

 6. Bij mij blijft het 20 jaar na de feiten ook nog altijd hangen, dat gebrek aan een hoger diploma.
  Maar zeg, wilt ge mij een plezier doen en tijdens de donkere wintermaanden ’s avonds niet te veel alleen door dat park wandelen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s