Mijn kleine stadstuin (3)

Applaus en veel hoera’s, hij raakte eindelijk aangelegd. Eerst zou dat in maart gebeuren, dan kwam de eerste lockdown en waren er geen kwekerijen open, dan werd ik op de lange baan geschoven door mijn tuinaanlegger (neef) en zou het september worden wat ook al niet lukte. Het werd dan oktober en dan was er een besmetting met Corona in het gezin en wou ik hem niet op mijn erf.

Enfin, veel vijven en zessen. Heel 2020 heeft er daar precies veel van.

Ik schreef het al eerder dat ik geen gras meer wou in mijn tuin. Hier zijn geen spelende kindjes meer, en het terras is groot genoeg voor een tafel, stoelen en zonnezetels.

De grove middelen werden daarom ingezet.

img_20201029_082757-collage

Het lief wou speciaal voor de foto wel eens ‘up de schuppe leunn’. Niet dat hij niet gewerkt heeft die dag natuurlijk, want wie heeft al die graszoden weggevoerd denk je?

Na de grondwerken werd er een voer compost geleverd (ik vraag me wel af of alle planten daar even hard om vragen) kwam er grove schors om de paden te markeren, en werd er ook nog fijne schors op de plantvakken gedaan.

img_20201030_082716-collage

Ik wil immers een tuin die zijn plan kan trekken als ik eens een maand de deur achter me dichttrek om te reizen (ooit zal dat wel weer kunnen zeker?). Die schors zal allicht niet alleen tegen onkruid goed zijn, maar zal de bodem ook wel wat vochtig kunnen houden.

En toen was het wachten op de levering van de planten. Opnieuw een lockdown die ons boven het hoofd hing en eventuele sluiting van de kwekerijen, deed me besluiten om die planten dichtbij te halen, bij een kleine kwekerij die ook aan huis levert. Ik heb wel een paar keren aan de oren van de tuinaanlegger mogen trekken voor hij zijn bestelling eindelijk deed (véél te veel werk die gast, en te weinig kaas gegeten van degelijk plannen, maar hij zal het nog wel leren). Een kleine kwekerij wil ook zeggen op=op, en een beperkt assortiment aan planten. Gelukkig zijn er ook bloembollen, en ik had mijn bestelling aan bio-bollen van Velt al een paar weken in huis. Het werd zelfs al een beetje dringend om die in de grond te steken.

img_20201109_142407-collage

Maandagnamiddag werden de planten in de grond gestoken, dinsdagmorgen deed ik hetzelfde met 165 bloembollen. Een panoramafoto toont het resultaat.

pano_20201110_104413

Ik kreeg achter de schermen van Menck al de vraag waarom de plantenvakken ook niet afgeboord zijn met Ecolat. Ik miste dat eerst niet, maar nu hij dat gezegd heeft, besef ik dat het inderdaad mooi zou zijn. Daar maak ik dus nog wel eens werk van.

Ter vergelijking, zo zag de tuin er eerst uit.

IMG_0880

De Jasmijn aan de achtermuur hangt ondertussen niet meer aan draden en palen, in mijn ogen moet zo’n plant tegen de muur klimmen. Ik deed dus het nodige om dat mogelijk te maken. In het midden van diezelfde muur staat nu ook een Wisteria Rosea, en ik hoop dat ik die later boven de Jasmijn zowel links als rechts ga kunnen leiden. Rondom is aan de perken weinig veranderd, behalve dat er een heel assortiment bollen in de grond zit.

Om het zelf nog te kunnen onthouden lijst ik hier even op wat er in de tuin staat:

Fruit:

Actinidia deliciosa Jenny – een kiwiplant, Ficus Gustissimo Perretta – zou grote vijgen moeten geven, Vaccinium corymbosum ‘Brigitta Blue’ – blauwbes, Amelanchier Lamarckii – krenten.

Vaste planten die nu aangeplant zijn:

Buddleja Davidii ‘Lochinch’ – vlinderstruik, Cerastium tementosum, Aquilegia Vulgaris – Akelei, Lamium Maculatum Roseum – gevlekte dovenetel, Anemone ‘Andrea Atkinson’, Echinacea Purpurea, Verbena Bonariensis, Salvia Nemorosa, Phlox Sublata ‘Esmerald Cushion Blue’ en ‘Calvides White’, Nepeta Faassenii ‘Walker’s Low’ – kattenkruid, Liriope Muscari ‘Big Blue’, Gaura Lindheimeri.

Vaste planten die er al stonden:

Van links naar rechts: Hydrangea (Paniculata ‘Grandiflora’), Jasmijn, lila Geranium, Lampenpoetsersgras, Hydrangea Macrophylla Freudenstein en korte grassen Festuca glauca.

Planten meegebracht uit mijn vorige tuin:

Een rode klimroos, twee Seringen, een lila clematis met een mooie volle bloem en een mini plataan die daar was komen aanwaaien (staat in het kippenpark).

De bloembollen:

Narcissen (Tazetta Minnow en Martinette, Jonquilla Sundisc), Krokussen (Ruby Giant, Ard Schenk en King of the Striped), Botanische tulp (Tulipa Turkestanica), Buishyacint (Puschkinia scilloides libanotica), Alliums (Christophii, Aflatunense Purple Sensation, Moly ‘Jeannine’, Unifolium, Cowanii), Druifhyacint (Muscari Latifolium en Botryoides ‘Album’), Vogelmelk (Ornithogalum Balansae), Kievitsbloem (Fritillaria meleagris), Zomerklokje (Leucojum Aestivum ‘Gravetye Giant’).

En ben ik nu tevreden met het resultaat?

Dat er geen gras meer is en dat het door de schors nu buiten heel erg naar ‘bos’ ruikt, ja, tien op tien.

Met de planten? Wel, dat zullen de komende seizoenen wel uitwijzen zeker?

En anders, dan planten we nog wel eens iets anders hé. Want het leukste aan een tuin is dat hij nooit af is toch?

42 reacties

  1. Dat wordt smullen van het uitzicht, volgend (voor)jaar! Ik ben al benieuwd naar je lente/zomerfoto’s.

    Wij hebben zo’n (veel te grote) voortuin waar ik ’s zomers wekelijks het gras afrijd. Mocht ik weten dat een onderhoudsvrije (bestaat dat?) beplanting bestaat, direct !!!

    Like

  2. Die ecolat raadde ik je niet enkel aan om esthetische redenen, maar ook om praktische. Want de kans is zeer reëel dat borders en paden in de loop der tijd gaan overlopen in elkaar / zich vermengen met elkaar en er van een duidelijke tuinstructuur niet veel meer zichtbaar zal zijn.
    De plantenkeuze is heden niet reuze, dat ondervind ik voortdurend. Kwekerijen hebben sowieso een kleiner aanbod (wegens veel minder verkoop tijdens corona) en zelfs op de grote plantenveiling in Aalsmeer is het bijwijlen huilen met de pet op.
    Kortom: je hebt je uiterste best gedaan. Volgend jaar zal je – positief – schrikken van het resultaat; vaste planten ontwikkelen zich snel. En zoals je zegt: a garden is a never ending story.

    Like

  3. super, en meteen heel ander zicht. Hier gaat het trager omdat de voortuin van heel slechte grondkwaliteit is en we ook niet echt kunnen uitgraven wegens heel veel beukenboomwortels maar stap voor stap kom ik er ook wel. Deze week in de achtertuin alvast vier extra wilgen aangeplant 🙂

    Like

    • Is het dan geen optie om de voortuin op te hogen met goeie grond i.p.v. te graven? Zo’n grote kost is dat niet.
      Extra bomen in een tuin, dat hoor ik graag. Ons leefmilieu heeft die hard nodig.

      Like

  4. Ziet er mooi uit en zal nog veel mooier worden in het voorjaar.
    Dan vraag ik me af of gras niet voor minder onderhoud zorgt dan planten? Maar een plantentuin is sowieso mooier. Je hebt flink werk geleverd👍

    Like

    • Zo’n klein graspleintje was inderdaad weinig werk, maar gras is weinig waardevol in de natuur. Ik wil veel beestjes in de bodem (vandaar ook de schors en geen stenen paden), goeie waterhuishouding, een feest voor bijen, vlinders en andere insecten, en veel bloemen. Daar kan gras aan geen kanten tegenop.

      Geliked door 1 persoon

  5. Mooi, heel mooi.
    Wij hebben al 20 jaar geen gras meer in de tuin wegens nauwelijks doenbaar in het donkere ding hier achteraan, maar het blijft soms discussies opleveren. Zelfs de jongste dochter vond gras beter “voor de kindjes”. Ik vind dat niet. Bij een verhuis gaan we daar nog veel over discussiëren, vrees ik.

    Post je regelmatig een update over de groei van al dat moois? Ik ben benieuwd namelijk, wat dat gaat geven.

    Like

  6. Ziet er mooi uit, héél anders dan voorheen. Ben benieuwd hoe het na een jaar uitziet. Dat van ecolat moest ik even opzoeken. Maar is hetzelfde als wat wij hier hebben, alleen bij ons van cortenstaal.

    Like

  7. Mooi hoor, een tuin is inderdaad nooit af hé?!
    En een tuin kiest uiteindelijk zelf ook welke planten al dan niet gedijen. Bepaalde vaste planten deden het gewoon niet bij mij, naar andere hoef ik bijna niet om te kijken. Heel veel plezier met jullie mooie tuin!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s