🚴‍♂️-rit

Nog eens een langere tocht fietsen, dat was precies al even geleden. Ik moet dat ook niet plannen, want dan begint er in mijn hoofd een spelletje welles nietes, want ’t is te koud, te ver, ik kan in nood nergens een sanitaire stop doen,…

Maar eergisteren had ik gepland om naar ’t lief in Ieper te gaan. Sedert ik in Kortrijk woon doe ik dat veel minder met de auto. De trein stopt aan zijn achterdeur dus dat is gemakkelijk. En toen zat ik aan het ontbijt en dacht ik: “waarom niet fietsen?”. Het weerbericht voor twee dagen werd bekeken, en dat zag er aan geen kanten slecht uit. Niet te koud, wolkje/zonnetje, weinig wind (want het is altijd wind op kop naar daar). 

Mijn tas was snel gemaakt en ik ging en route. Iets meer dan 40km gaf de gps aan, want ik nam een mooiere route dan die waar ik vanaf Menen een lange steenweg met veel verkeer moet doen. De Leie was mijn bondgenoot. Rustig rijden (in de zin van geen autoverkeer, ik rijd wel gemiddeld 25 km/u) en mijn ogen de kost geven. 

img_20201126_103516-collage

Ook naast de Leie liggen waterpartijen, zoals hierboven net naast de Alpro-fabriek in Wevelgem.

Ik fietste al eerder naar Ieper, maar dan nam ik vanaf Menen de rechterkant van de rivier. Nu besloot ik mijn GPS te volgen, en die liet me op de LF6 blijven en die loopt aan de linkerkant van de Leie tot Wervik. Ik voelde me een klein beetje op reis, want hoe exotisch klinkt fietsen in Frankrijk in C-tijden niet?

original_64be1137-6183-4482-96f4-de3496935435_img_20201126_095926-1

En dat het mooi was…

img_20201125_100540-collage

 

De brug oversteken van Wervicq-Sud (Fr) naar Wervik leverde aan de ene kant een foto tegen zon op en aan de andere zijde een mooi zicht op de kerk van Wervik.

img_20201126_094854-collage

Iets verderop staat langs de oever en in het water een kunstwerk van Jan Desmarets, ooit inwoner van Wervik. Ik kopieer even de website van de stad Wervik voor meer duiding:

‘Dit kunstwerk van de hand van de oud-Wervikaan Jan Desmarets verbeeldt een typische grensbewoner van weleer: een ‘blauwer’ (smokkelaar) die haastig de Leie wil oversteken, achtervolgd door een ‘kommies’ (douanier) met blaffende hond. Het werk wil de herinnering aan dit lang vervlogen grensfenomeen levend houden.’

img_20201126_094402-collage

Bedoeling was dat ik het laatste stuk naar Ieper naast het kanaal Komen-Ieper zou fietsen. Ik deed dat wel deels, maar aan het Provinciaal Domein ‘De Palingbeek’ stuurde mijn GPS mij toch een andere weg op. Ik had dus gewoon door het domein moeten fietsen, wat ik op de terugweg dan wel deed samen met Bruno (die reed mee tot aan de Leie dan).

img_20201126_085120-1

Geen nood, een wegwijzer naar ‘Zillebeke vijver’ was goed om de GPS het zwijgen op te leggen en langs daar naar Bruno te fietsen. Fietsen is immers zo flexibel als je zelf wil. En ik wil het graag zo mooi mogelijk.

Ik zou het trouwens meer moeten doen, zo’n langere rit. Eens ik op de fiets zit geniet ik mateloos, maar dat vertrekken…

Maar kijk, er zitten toch 80+km in de benen op twee dagen, en dan zwijg ik nog over de wandeling die Bruno en ik nog maakten in ‘De verdronken weide’, want dat was ook een kers op mijn bewegingstaart.

img_20201125_150302-collage

27 reacties

 1. De Westhoek is toch effenaf een prachtige regio. Ik mis Ieper soms wel. (Ik heb er jaren gewerkt, vandaar.) Deze zomer ga ik er beslist terug om te wandelen en nieuwe dingen te ontdekken.
  Nooit geweten dat Wervik zo’n prachtige kerk had, een klein kathedraaltje welhaast. Echt fraai.
  En je hebt goede benen, Vief. Fietsersbenen, bedoel ik vaneigens. (Voor de rest heb ik er het raden naar, haha.) Jaloers, ikke.

  Like

  • Ik vind die kerk van Wervik ook wel indrukwekkend, zeker dat zicht vanop de brug.
   En mijn benen, weinig centimeters lang, maar ze dragen mij toch maar. En elektrisch fietsen dat kan zelfs met watten benen.

   Like

 2. Wij fietsten ook al een paar keer in die buurt, heerlijk. Nu geniet ik hier, lekker warm, vanuit mijn luie zetel van de mooie zichten.
  40 km lijkt me deze dagen toch een maximum, ik heb vooral snel last van ijskoude voeten, en dan moet ik plassen 😦 , niet evident in deze tijden….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s