Blogboost najaarschallenge: Live hacks

Ik kom gigantisch achter met het thematisch schrijven van de challenge, maar so be it. Geen idee of ik u met het volgende iets bijleer, maar daar ga ik:

’t Is proper:

 • Badkamerschuiven ordenen door er bakjes/mandjes in te zetten. Handig voor ondergoed, sokken, medicijnen, hygiënisch materiaal, voorraad zeep, shampoo, tandpasta…
 • Onderzetters van kurk af en toe eens in de vaatwasser steken, ze komen er als nieuw uit.
 • Etherische olie op de filter van de stofzuiger doen = lekkere geur in huis na het stofzuigen.
 • Dweilen met onderstaand ding. Het kwam ooit in huis op vraag van oudste. Die had daar ooit mee gewerkt op een vakantiejob en wou dat toen voor op haar kot. Tussen twee studies in begon ik er zelf mee te poetsen en my God, hoe snel ging dat! Geen kletsnatte vloeren meer, dweils en vloerwissers. Nee, poestdoek (niet te) nat maken, de voer dweilen en laten drogen. Klaar. Mijn lui poesthart werd daar zooo blij van! De natuur en regenwatervoorraad ook, want een half emmertje water is genoeg om mijn beneden gedaan te krijgen.

screenshot_20201209-131800

In de keuken:

 • Zelf bloemsuiker maken door kristalsuiker te mixen. Ik doe dat met een koffiemolen, 1 minuut werk. Handig als je er nodig hebt op een zondagnamiddag en er geen meer is.
 • Heb je een snijmachine in huis, gebruik die dan om kool mee te snijden (tip van een 80 plusser in het vrijwilligerswerk die maar weinig kracht meer in de handen had)
 • Heb je een stoomoven of losse groenten stomer, stoom wortelen dan op z’n geheel. Ze snijden gaat véél sneller als ze al gaar zijn dan ervoor.
 • Bijhouden hoeveel keer je al gebakken hebt met je frituurolie? Gewoon een klever (ik gebruik papieren plakband) op de friteuse en turven.
 • Die papieren plakband is ook ideaal om op diepvriespotten te gebruiken, dat gaat er ook weer goed af.

Feestje dat iets groter is dan normaal? Ja, nu niet ik weet het, maar wacht tot we weer mogen na de pandemie… Zo kan het low waste en ecologisch. 

 • In plaats van tafelpapier, koop wat meters katoen in de stoffenwinkel (dat kost niet veel) en snijd daar tafelkleden van. Heb je een naaimachine, boord ze dan mooi af. Stoffen zijn meestal 1.40m breed, dus de meeste tafels kunnen daarmee gedekt worden. Als je slim bent neem je iets bont gekleurd, eventuele wijnvlekken zijn achteraf niet te zien dan.
 • Papieren servetten komen hier ook niet meer binnen. De kringwinkel ligt vol van soms erg mooie exemplaren.

Tijdswinst:

 • Drie bakken voor vuile was. Bont, lichtgekleurd, 60°/95° was. Nooit meer sorteren.
 • Sportkleren na het wassen en drogen direct weer in de sportzak, die zak op een vaste plaats. Geen “mama, ik vind mijn badpak/zwembroek niet” net voor vertrek naar school.
 • Patatten, pasta, rijst direct in kokend water zetten. Ze zijn veel sneller klaar dan.

17 reacties

 1. Die tip van de frituurolie, da’s eentje die ik direct ga toepassen.
  Ik heb ook zo’n poetsding. Is inderdaad heel handig. Net zoals 3 bakken voor de vuile was.
  Dat patatten sneller klaar zijn als je ze in kokend water zet, dat snap ik niet. Twintig minuten is twintig minuten koken, niet? Nu kook ik wel op inductie, dus water kookt in the blink of an eye.

  Like

 2. Wat moet ik me voorstellen als jij mededeelt dat je je beneden reinigt met een half emmertje water?

  Sorry, ’t is sterker dan mezelf, vrees ik. Maar in ieder geval bedankt voor de tips, tante Vief!

  Like

 3. Hoe heet dat poetsding eigenlijk? Altijd te vinden voor luiewijvendingen.
  Dat van die wasmanden: ik heb meer “stapeltjes” was. Veel in rode tinten bijvoorbeeld, dat was ik apart om drama’s te voorkomen.
  Goeie tip om het tafelpapier door katoen te vervangen. Als je een overlock in huis hebt, is je tafelkleed in geen tijd gezoomd. Ga ik onthouden.
  (jij hebt een overlock hè? ik kijk bij de kringwinkel (waar ik nu al in bijna een jaar niet meer kwam) altijd uit voor garen voor de overlock, in allerlei kleurtjes. Als je wat verschillende kleuren hebt, kan je er kleurencombinaties op steken waar je vrolijk van wordt 🙂 )

  Like

  • Geen idee hoe dat poetsding heet. Het komt van bij Colruyt, er bestaat ook een merkvariant van (Leifheit denk ik). Toen ik de jongste ook zegende met zo’n ding bleek hij ondertussen fluo groen te zijn.
   Op de overlock steek ik op de klossen die niet door de naalden gaan al mijn tweederangs-garen waar ik me ooit liet aan vangen (mijn naaimachine ‘lust’ dat niet). Kleurtjes-kermis gegarandeerd.

   Geliked door 1 persoon

   • Ah, ik kijk eens. Lijkt me interessant.
    Ik heb ook zo van dat tweederangsgaren dat mijn gewone machine niet lust. Gaat wel op de spoelen, en gebruik ik vaak daarvoor. Tweedehands lockgaren vind ik altijd interessant 🙂

    Like

 4. 3 wasmanden …zelfs de kinderen kunnen al beetje sorteren (of weten dat ze moeten vragen “welke mand” als ik zeg dat hun kleren in de was moeten). Effectief zo handig. Heb altijd gezien dat mijn moeder elke week een hele klus had om de wasmanden uit te sorteren, zo’n nutteloze tijd.

  hmm frituurolie turven. Geen last meer van dankzij een airfryer :).

  ha die kurken onderleggers, awel dat moet ik dan eens proberen

  Like

 5. Die kurkenonderzetterstip ga ik onthouden, de mijne zien er zo smerig uit dat ik ze wilde weggooien, zou nooit uit mezelf die in de vaatwasser hebben durven steken alleszins!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s