Balance ton quoi

Dit is toch 2021 en niet 1921?

Ik ben kwaad verdomme. Er is deze week e.e.a. gepasseerd in de media wat mij en andere vrouwen bijzonder hard moet geraakt hebben. 

Dit over Kaat Bollen die geen psycholoog meer kan zijn omdat ze te sexy is. Het blijkt als vrouw niet te mogen, en sexy zijnde kan je ook je beroep niet integer uitoefenen blijkbaar.

Echt? 

Wat is dat met mannen? Kunnen die vrouwen professioneel niet gewoon als gelijken beschouwen, hoe ze er ook uitzien. Zijn ze bang van zelfverzekerde vrouwen? Ze verwachten toch niet dat vrouwen nog carrière maken via het bed? Vrouwen zijn tegenwoordig even goed geschoold als mannen, dus mag er toch geen verschil zijn aan het begin van de carrière-ladder? 

Het mag in 2021 toch niet zover moeten komen dat iemand een diploma overboord (moet gooien) gooit omdat sexy gelijk is aan niet integer.

En dan moeten vrouwen bij een man op psychologisch consult die er zo’n ideeën op na houdt.

En sexy mag niet, maar in een joggingbroek naar de bakker gaan maakt van ons een slons? Om nog maar te zwijgen van het feit dat het ideale vrouwbeeld maatje 36 heeft.

Ik vergeet even de beelden van mannen op mijn netvlies die hun verloren sixpack over de broeksband hangen hebben en wél in joggingbroek op straat lopen.

En dan de zaak Bart De Pauw. De vrouwen die hem aan de schandpaal genageld hebben schelen wel wat in leeftijd. Die man heeft dus jarenlang kunnen wegkomen met ongepast gedrag. Maar Saint Bart, den duts lijkt wel het slachtoffer van die ‘slechte’ vrouwen. Tot en met een schadevergoeding eisen van 10 miljoen euro.

Er heeft deze week ook nog een man geen straf gekregen voor het filmen onder de rok van vrouwen. De rechter had als argument dat de vrouwen ondergoed droegen, en niet ontbloot is geen straf. Wedden dat mocht er ene zonder slipje bijgezeten hebben dat ze het zelf zou uitgelokt hebben?

Dat is helaas het argument dat ook vaak bij verkrachting aan bod komt. Te sexy gekleed, ze vragen erom. 

Zangeres Angèle heeft na een arrest in een verkrachtingszaak waar de té sexy string van de vrouw een bewijsstuk was het lied ‘Balance ton quoi’ gemaakt. Een meer dan terechte aanklacht met een bijzonder rake video bij hieronder.

Begrijp me niet verkeerd, ik verwijt hier niet alle mannen. Ik hou ook van mannen, zie ook voorbeelden genoeg van dat het ook anders kan in de maatschappij. Maar toch is er nog werk aan de winkel. Véél werk.

Ik wil de vrouwen namelijk geen eten geven die na een volle dagtaak ook nog het hele huishouden draaiende houden. Slecht geregeld van hen? Moesten ze maar onderhandeld hebben met hun partner? Dat kan. Het kan ook zijn dat mannen zelf eens hun ogen open doen en daarna spontaan de handen uit de mouwen steken.

Enfin, deze week komt de commissie ‘gelijke kansen’ bijeen in de kamer. Mijn oudste offert er een zondagvoormiddag werk aan op om een aantal vragen voor te bereiden om daar door haar partij te laten stellen.

Het zou niet mogen nodig zijn. Niet in de eenentwintigste eeuw!

 

54 reacties

 1. Wij waren het hier ook net aan het lezen, ongelooflijk, dat is net hetzelfde als zeggen “ze droeg een korte rok, dan vraagt ze erom om aangerand te worden”. Het voert ons terug naar begin jaren 90, vrouwen die niet mochten gaan stemmen, geen rechter worden… nu mogen vrouwen niet te sexy zijn???????

  Like

 2. Ik vind het ook echt niet kunnen en maak me zorgen dat we hier als maatschappij nog altijd zo weinig stappen in gezet hebben, meer zelfs, soms lijken we weer achteruit te gaan. Dat is een heel beangstigende gedachte.

  Like

 3. Je hebt uiteraard overschot van gelijk. Maar ik ga een klein beetje tegenwind geven. Trop is trop en teveel is teveel. Soms gaat Kaat Bollen er naar mijn bescheiden mening lichtjes over. Zie bruidsjurk!

  Like

 4. Wat een hartstochtelijk pleidooi heb je hier geschreven, chapeau! Want het is inderdaad van de gekke dat het blijkbaar nog wel zo werkt in onze wereld. Ik vermoed dat je een gevoelige snaar raakt, oftewel gelijk hebt, als je schrijft dat mannen bang zijn voor dit soort vrouwen – en vrouwen ook!

  Like

  • Ja, precies. Vrouwen mogen vooral ook nooit het laatste woord hebben. Mijn oudste heeft ooit deelgenomen aan een workshop met dit thema. Er werd heftig gediscussieerd, en de mannen vonden dat niet waar, maar toch was er ene die hun pleidooi moest onderuit halen door toch het laatste woord te willen.

   Like

 5. Toch even wat nuancering. Ja “wat is dat toch met manne?” is mogelijks incorect. Toen ik deze week het artikel las ben ik snel eens gaan kijken of die commisie en de raden van de psychoilogen niet vol gefrustreerde mannen zat. En nee hoor, op het eerste zicht zitten er zelfs meer vrouwen dan mannen in. Just saying.

  Like

 6. Met de basis van je pleidooi ben ik het eens. Er is nog heel wat werk aan de winkel. Maar toch ook wat nuancering. Heel even alleen over de eerste case… je “wat is dat toch met mannen?” is mogelijks redelijk incorect. Toen ik deze week het artikel las rond de psychologenissue wist ik niet wat ik er mee aan moest en hoe belangrijk de bescherming van het beroep al dan niet is. Dus ben ik toen op een rappeke eens gaan kijken of die commisie en de raden van de psychologen niet vol gefrustreerde mannen zat. En nee hoor, op het eerste zicht zitten er zelfs meer vrouwen dan mannen in. Just saying.

  Like

 7. We zijn ernstig aan het vertrutten, vervictoriaansen.
  Niet goed.
  Aan de andere kant: ik plaats ook geen halve naaktfoto’s van mezelf. Omdat ik patiënten heb. En het ze a) geen reet aangaat wat ik privé doe en waar ik van houd. En b) vind ik toch (en ik ben vrouw, en ik houd van rokjes en hakken en decolleté, dat weet je) dat ik een professionele werkhouding moet behouden. Dus dat betekent enigszins neutraal ten tonele komen. Op mijn werk sowieso. En op het net ook.

  Geliked door 2 people

 8. We mogen absoluut alle ‘mannen’ niet over dezelfde kam scheren (zoals je trouwens ook schrijft). Uit mijn werkervaring heb ik geleerd dat het vaak vrouwen zijn die commentaar hebben op andere vrouwen die ‘te sexy’, ‘te slonzig’, ‘te uitdagend’ zijn gekleed. Er zijn evenveel andere vrouwen die een collega die zomers is gekleed een complimentje zullen geven.
  Net als (ook uit beroepservaring) er mannen zijn die beweren dat dames promotie hebben gekregen omdat ze hun leidinggevende hebben verleid of zelfs meer dan dat hebben gedaan.
  We leven in een wereld waar afgunst regeert, waar sommigen niets van elkaar kunnen verdragen.
  Conclusie van wat ik leerde is dat ikzelf, en ook mijn eigen vrouw, ons niets (meer) aantrekken van wat anderen vinden.
  De kritiek die Kaat Bollen heeft gekregen, en het gevolg dat ze er zelf aan heeft gegeven, vind ik er ver over.

  Geliked door 2 people

  • Vooral dat laatste. Niemand verplicht haar om haar diploma over de haag te gooien. Maar zo komt het natuurlijk wel in de aandacht.
   En wat het andere betreft: ik vind dat er nog zoiets als beroepseer bestaat. Is het echt nodig om foto’s te posten in een topje waar je borsten bijna uitvallen? Hou die voor jezelf.

   Geliked door 1 persoon

 9. Wat iemand in zijn privé-leven doet is privé. Ook wanneer hij of zij dat op internet gooit. Mochten ze met de in het artikel beschreven outfit gaan werken in pakweg de lokale kliniek, dan zou ik er absoluut begrip voor hebben dat haar werkgever haar meedeelt dat ze zich anders moet kleden op ’t werk omdat ze dan die werkgever vertegenwoordigd. Maar zelfs dan heeft zo’n commissie nog altijd geen oordeel te vellen.

  Ik lees ook hier en daar commentaren dat die SMS-en van Bart De Pauw geen probleem zijn. Echt? 900 SMS-en op 3 weken tijd? Dat is gewoon stalken. Zeker wanneer er dan nog een hiërarchische band bestaat tussen BDP en die actrices. Die éne SMS ‘Ik vind je smoking hot en wil je neuken’. Sorry, maar alleen al die SMS is gewoon totaal onacceptabel.

  Dus ik ben het helemaal met je eens. Ik heb wel eens een vervelende reactie gekregen van medewerksters die niet opgezet waren dat ik hen geen compliment gaf met hun nieuw kapsel of speciale outfit. Ik weiger pertinent als leidinggevende om commentaar te geven op hun uiterlijk. Dat is echt mijn job niet. Die opmerkingen houd ik voor wanneer ze halfnaakt zouden komen werken.. Ik zal me verder wel beperken tot hen te beoordelen op hun werk

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind het anders als he zo vaak de media opzoekt. Lotte Vanwezemael, om maar een voorbeeld te noemen, heeft dat soort foto’s niet nodig. Zij is gewoon professioneel en werkethiek.

   Like

   • Ik denk nochtans dat dit de boodschap van dit tekstje juist is. Ik snap niet waarom iemand die wat actiever op internet is en van burlesque houdt per definitie minder werkethiek heeft.
    In mijn ervaring is het niet altijd de persoon die de indruk geeft het beste werkt te leveren die ook effectief de beste medewerker is.

    Geliked door 1 persoon

    • Dat hoeft inderdaad niet zo te zijn. In dit specifieke geval, de gang naar een psycholoog is vaak al moeilijk en een hele grote stap. Dan ga ik (en dat is mijn persoonlijk gevoel) liever naar iemand met een wat ernstiger voorkomen. Zal ook wel aan mijn leeftijd liggen. Jonge mensen hebben het wat makkelijker met pikante foto’s. Op dat vlak was ik altijd al een seut en dat ben ik nog.

     Like

 10. Ik vond de zaak-Bollen ook totaal van de pot gerukt. Veel is te wijten aan de aloude, archaïsche voorschriften die nog altijd gelden, maar ook de bekrompenheid blijft anno 2021 nog steeds de kop opsteken. Onbegrijpelijk.
  Stiekem leven we dus inderdaad nog in 1921, doch hou het stil.

  Gelukkig zijn niet alle mannen zo. Mijn vrouw mag sinds vorig jaar al uit de keuken komen. Ja, ik ben echt een toffe peer.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ben het grotendeels met je eens maar de veranderingen in de maatschappij zijn er nu eenmaal.
  In de jaren ’70 – ’80 lag ik altijd topless op het strand, nu kan dat niet meer. “Vroeger” kon je de achterdeur openlaten, nu niet meer. Met je portemonnaie in een open handtas lopen, kan niet meer.
  Met een korte rokje door Brussel lopen; onmogelijk.
  Moeten we dat accepteren ? Nee, natuurlijk niet, we moeten daar tegenin gaan maar het is wel iets om rekening mee te houden, en je in werksituaties enigszins neutraal op te stellen. (zoals Ka schrijft)
  Mijn stelling : onmiddellijk reageren. Als er 10 jr. geleden tegen me gesist werd in Brussel draaide ik mij onmiddellijk om en gaf een grote mond. Toen een ‘baas’ mij van achter bij mijn borsten greep kieperde ik een blad met koffie over hem heen want ‘geschrokken’.
  Ik snap echt niet waarom iemand niets doet als ze 900 sms’jes krijgt en waarom Maike C. pas na jaren tot het besef komt dat haar werkgever ongepast gedrag vertoonde. Eerlijk: dat weet je op het moment zelf ook en dan reageer je, óók als je carrière op het spel staat. Gewoon aangifte doen.
  Ik ben een vrouw (en ooit een aantrekkelijke vrouw) maar er zijn er nu toch wel veel met boter op hun hoofd.

  Geliked door 2 people

 12. En dan de commentaar op het big brother huis nog niet meegerekend. Er werd de vrouwen aangesmeerd dat ze ‘preuts’ waren omdat ze zich ongemakkelijk voelden dat zelfs in de douches camera’s hingen. Wel … als dat preuts is, dat Peter Van de Veire dan maar eens zijn foto’s voor Evelien voor heel de wereld kenbaar maakt … Het is niet omdat je je privacy wil opgeven dat je meteen in je blootje voor heel België wil staan. (En nee, ik keek niet naar het programma, verloor wel 10 minuten van mijn leven door een krantenartikel erover te lezen …).

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb wél een stukje van het programma gezien, en toevallig dat van de douches, en dan mochten experten? die preutsheid becommentariëren. Ik had meteen genoeg gezien van heel het programma. Kijkt daar überhaupt nog iemand naar?

   Geliked door 1 persoon

 13. Er zijn veel zaken waar wij niet voldoende van weten om er commentaar op te geven, en die van Bart D.P. is er één van. Ik verdedig hem niet, verre van. Ik val ook die 9 vrouwen niet af, ook verre van. Ik onthou me van commentaar. Ik weet het gewoon niet.
  Ik vind wel dat sommige vrouwen inderdaad zelf ook boter op het hoofd hebben. Niet de 9 dames van hierboven. Wel andere vrouwen, gewoon, gelijk u en ik. Ik zat eens ergens in een Facebook-groep, en daar werden grof seksistische moppen gepost. Ze hoorden er niet, da’s één, en ze hoorden ook gewoon niet, da’s twee. Mijn echtgenoot uitte zijn ongenoegen, en werd op zijn plaats gezet door een dame die vond dat zo’n seksistische lol best grappig was en dat we daar allemaal tegen moeten kunnen.
  Euh, neen. Ik ga over mijn nek van seksistische lollen.
  Maar ik vind wel dat ieder moet kunnen dragen wat zij wil. Korte rokjes en al. Juist gelijk dat ik vind dat mannen rokjes mogen dragen als zij dat willen.
  Maar misschien niet té kort, die rokjes van mannen.

  Geliked door 2 people

 14. Bart Somers heeft ook heftig gereageerd:
  “Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers vindt dat de beslissing van de Psychologencommissie de bal misslaat. ‘Toen ik dit hoorde, dacht ik dat we opnieuw in de jaren 50 van de vorige eeuw waren’, zegt Somers aan VRT. ‘Ik ga laten onderzoeken wat we tegen die attitude van de commissie kunnen doen. Dit is schade toebrengen aan wat vrouwen wel of niet mogen doen of dragen in hun vrije tijd.’ ‘Ongehoord dat men vrouwen in Vlaanderen anno 2021 nog zegt hoe ze zich moeten of mogen kleden’, twitterde Somers nog, ‘We moeten hier geen kledingpolitie.’”

  Geliked door 1 persoon

  • Tegelijk geldt die niet gewilde kledingpolitie dan enkel voor Vlamingen of mensen die er zo uit zien. Want je weet toch nog wel de vele discussies over hoofddoeken en boerka’s?

   Like

 15. Gelukkig dat de (social) media ontploft is na en met dit nieuws, maar of het veel uithaalt/uitgehaald heeft? Ook het proces van Bart De Pauw is een groot circus aan het worden, zoals die de pers bespeelt. Enfin, zum kotsen dit alles.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s