Eén jaar in Kortrijk

Vandaag woon ik een jaar in mijn al een klein beetje minder nieuwe stad. De balans van hier wonen tegenover in mijn vorige huis op het platteland is nog altijd positief. Gelukkig!

Ik heb van het eerste moment een goed gevoel gehad bij dit huis, en dat is alleen maar beter geworden. Ik hou van het compacte beneden, van mijn kleine stadstuin (al moet die na de nieuwe aanleg zijn al dan niet schoonheid nog helemaal bewijzen de komende seizoenen) en hoewel de kamers op verdiep 1 aan de kleine kant zijn heb ik daar eigenlijk weinig last van.

De plaats waar het huis staat is naar stadsnormen vooral een voltreffer. Geen verkeer in de straat behalve als er iets aan huis moet geleverd worden door eigen wagens van mij en de buren en een occasionele levering van goederen. Op 750m een mooi park, 1.5 km naar de Grote Markt, een kilometer naar het station. Drie grote en een kleinere supermarkt binnen 1.5 km en op minder dan 500m twee bakkers en – voordeel van aan de rand wonen van een multiculturele wijk – ook zaken die op zondag de hele dag open zijn.

Ik zou zelfs durven beweren dat de luchtkwaliteit in de winter hier beter is dan op het platteland, want hier zijn amper hout-stokende buren, en dat was vroeger wel anders.

Mis ik dan niets van mijn vroegere thuis?

Jawel, maar niet dat ik er dagelijks ongelukkig door loop. Ik vind nog altijd dat ik met mijn gat in de boter gevallen ben met het nieuwe huis. En ik besef bovendien dat het niet voor iedereen zo gemakkelijk is om goed te wonen.

En wat mis ik dan?

Wel ik heb wel eens heimwee naar de granieten bladen van mijn vroegere keuken, hier staat immers een minimalistische witte keuken met dito wit kunststof blad. Er is ook beduidend minder werkruimte. De vestiaire die vroeger onder de trap was en plaats bood aan schoenen en jassen was ook gemakkelijk. Nu is de ruimte onder de trap miniem en niet praktisch.

De stenen trap mis ik ook. Nooit gedacht dat ik dat ooit ging zeggen, want hij was gewoon lelijk (betontrap met tegels op zoals je dat in scholen wel eens ziet). Het is na een jaar nog altijd wennen aan het geluid van de voetstappen naar boven, en zo’n laminaat grijze trap is ook het toppunt van schoonheid niet. Om nog maar te zwijgen van de inox trapleuning.

De bouwheren van dit huis hadden ook niets met kleur. Hier zijn heel bleke vloeren (van top tot teen dezelfde), witte muren, bijna witte gordijnen en stores. Dat is tegelijk een blanco canvas dat kan ingekleurd worden en tegelijk saai.

En wat tips voor wie een nieuwe badkamer wil plaatsen: neem geen kunststof materiaal voor douchebak en lavabo’s, want die blijven niet mooi. En een lavabo die rechte hoeken heeft ziet er wel goed uit, maar al het vuil blijft in die hoeken hangen en dat poetst zo moeilijk. De douchebak zelf mocht ook wat dieper geweest zijn. We deden hier al van overstroming de dag na de verhuis.

Maar niets van dat alles maakt dat ik hier geen warm nest heb kunnen maken. Qua inrichting is het nog niet helemaal af, maar tegen eind volgende week zou er qua meubilair wel e.e.a. in orde kunnen komen.

Conclusie is dat ik gewoon heel blij ben met de beslissing om te verhuizen. Het huis is goed, de stad ook, de omgeving is mooi en niet onbelangrijk heeft het verkassen gezorgd dat er in mijn hoofd een heel moeilijk verleden deels geklasseerd is.

En daarom alleen al was het allemaal de moeite waard.

37 reacties

 1. Blij dat de balans naar de positieve kant blijft hellen. Huizen vergelijken is altijd moeilijk, zeker ook in jouw geval. Ik herinner me de foto’s van je vroegere woning – die was heel ruim, met grote tuin,… maar ook naar de komende jaren toe veel onderhoud. Ooit deden wij de omgekeerde beweging: van een (door de vorige bewoners) uitgeleefde krappe sociale woning naar een groter, zelf gebouwd bescheiden exemplaar met een grote tuin. Nu begint die laatste serieus door te wegen naar werk toe…

  Like

  • Ik heb echt gezocht naar een huis waar ik oud kan worden. Daarom sprak het nieuwe me ook direct aan, want dat zorgt dat er de komende jaren geen extreme kosten aankomen. Het gemak van de kleine tuin, de centrale ligging, dat is waar ik voor gevallen ben.

   Geliked door 1 persoon

 2. Blij voor jou. Het is toch altijd afwachten wat het zal worden. Ook wij kijken uit naar onze verhuis deze zomer. We verlaten een nu nog mooi plekje voor een andere mooie plek die minder toeristisch is. Het huis hier, en vooral de tuin, werd te groot. We krijgen een camping in de achtertuin en voor het huis een park vol vakantiewoningen. Dat is niet wat wij willen. We wisten ook, als we de stap willen zetten, moeten we het nu doen, en niet wachten tot we straks te oud zijn en het niet meer zien zitten. Ik hoop dat we net als jou tevreden kunnen terugblikken in onze volgende woonst. We hebben er veel zin in, maar dit hier verlaten zal best een beetje pijn doen.

  Like

  • Bij mij (ons) zijn ook tranen gevallen hoor bij de verhuis. Nooit gedacht dat een hoop bakstenen me zo emotioneel zouden kunnen maken. Het is dat je achterlaat hé en je onmogelijk zeker kunt zijn of het nieuwe even goed zal zijn. Ergens is het een gok, maar het gevoel dat je hebt bij het nieuwe zegt al veel over de toekomst.
   Ik heb ook niet willen wachten tot ik ouder was om te verhuizen. Ik ben nu nog jong genoeg om nog een netwerk op te bouwen van mensen waarmee ik oud wil worden.

   Like

  • Het nieuwe zal deels oud zijn ook. Brocante kast, ze wordt nu ontdaan van het ouderwetse bruine laagje en helemaal naturel gezet. Geen idee of het uiteindelijk een blijver gaat zijn, maar ik scheur er mijn broek niet aan. De tafel die ik hieronder al toonde bij de ‘dure plannen’ zal wel moeten blijven, want zoveel geld geef ik geen tweede keer uit.
   https://vief.home.blog/2021/01/17/van-de-week-3/

   Like

  • Ja, de uiteindelijke afwerking van een thuis kost ook veel kleine beetjes en soms ook grote happen budget. Maar daar een tijd op knabbelen zorgt meestal voor betere beslissingen dan rap rap alles anders willen. Ik zoek bv nog naar het ultieme mooie behang dat in de leefruimte één grote muur zou moeten tooien. Tot dusver vond ik het nog niet dus blijft de muur nog wit.

   Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt er een thuis van gemaakt en dat is het belangrijkste.
  Granieten werkbladen, porseleinen lavabo, andere douchebak … dat kan je allemaal ‘mettertijd’ aanpassen mocht je dat willen.

  Like

 4. Wat? Is dat al een jaar geleden? Niet te vatten… maar ik las doorheen al je blogjes en zag doorheen al je foto’s dat je een gelukkige vrouw bent.

  Like

 5. Ik ben blij dat je nog altijd gelukkig bent met je keuze. Kan me er wel iets bij voorstellen, eigenlijk. Veel voordelen. Mooi! Blijf ervan genieten, maar ik denk ook dat je er zelf wel voor zorgt dat dat wel zal lukken, door inrichting naar je goesting en veel wroeten in je tuintje.

  Like

 6. Ik ben jaloers op je lef. Ooit hoop ik dichter bij een stadskern te wonen, tenminste als ik mijn man overtuigd krijg. Tijdens de lockdown heb ik onze huidige woonlocatie echter wel meer leren waarderen. Geen nare herinneringen voor ons aan onze woonplaats, dus er is nog geen haast bij.

  Like

  • Dat lef was toch ook met een heel klein hartje hoor. Zoals ik hierboven al zei, je weet wat je achterlaat, maar niet wat voor je ligt. Ik was er wel al jaren uit dat eens de kinderen de deur uit waren ik niet in het grote huis in het dorp zou blijven. Het onderhoud van huis en tuin (ik moet maar denken aan al die ramen een nieuwe laag geven bv) zouden hoe dan ook op een gegeven moment teveel werk of teveel geld gaan kosten. Om maar te zwijgen dat ik ginds niet bepaald op wandelafstand van enige cultuur of hobby zat. Het moest dus alleszins een grotere gemeente worden of stad met goed openbaar vervoer, cultuur en mogelijkheden tot ontspanning.
   En wil ik naar het groen, dan hoef ik daar ook geen kilometers voor te fietsten/wandelen. Het platteland is hier ook aardig dichtbij.

   Geliked door 1 persoon

 7. Een zo wit mogelijk interieur vind ik dan weer de max, net zoals ik grote fan ben van een inox trapleuning. Zulks staat voor tijdloosheid, ruimte en rust, vind ik. Les goûts et les couleurs, nietwaar?

  De tijd vliegt, verdorie. Dat jij daar al een jaar woont, is welhaast niet te vatten. Het lijkt alsof je gisteren pas schreef dat je zou verhuizen.
  Blij dat je er graag woont!

  Like

  • Zo’n wit interieur heb ik in de jaren tachtig al gehad. Tot tweemaal aan toe. Compleet klaar mee, met die Jan de Bouvrie-stijll. Vief, je hebt een prachtig huis op een schitterende lokatie.

   Geliked door 1 persoon

 8. Heel belangrijk dat je van je huis een warme thuis kon maken. Als ik je hier lees, woon je echt wel op een ideale plek in Kortrijk. Een stad die ik overigens heel mooi geworden vind. (Toen ik er twee jaar studeerde, vond ik de stad beetje verwaarloosd, wat me niets kon schelen als student)

  Ik ben geen fan van wit, maar daar kun je iets aan doen?

  En pas nu besef ik dat we hier chance hebben met onze half ronde lavabo’s. 🙂

  Kom je van den buiten?

  Like

 9. Zie die tip van de viekanten pombak had ik graag eerder gehad 😀 Gevloekt dat ik daarop al heb! Maar ik zit er nog wel een jaar of tien aan vast.
  Blij te lezen dat je het zo tof vindt in de nieuwe stek!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s