Een lief zoeken

De dochters zijn daar tussen de bedrijven door wel wat mee bezig.

Ik heb geen kinderen gekregen die elk weekend uitgaan en vermits zo’n lief zich niet aanbiedt aan hun voordeur, moeten er andere paden bewandeld worden.

Eén van de twee ging al eens speeddaten en kwam daarbij tot de constatatie dat weinig mannen zitten te wachten op een vrouw die voor een carrière gaat, véél uren doet en geen kinderen wil. Stereotypen van de man die het hoogst op de carrièreladder staat worden best niet doorbroken, want het mannelijk ego kan daar niet zo goed tegen.

De andere maakte een profiel aan op een datingapp en was daar blijkbaar nogal gewild, gezien de interesse. Ze raakte virtueel nogal snel aan de babbel met één man en negeerde de rest dan maar. Ze beschreef de gast, toonde uiteindelijk een foto, op papier zou hij wel mijn schoonzoon mogen worden hebben. 

Al chattend kwam ze al heel wat te weten. Waar hij woonde, waar hij werkte (500m van haar voordeur, wat ze hem niet vertelde). Zijn familienaam wist ze door vriendjes te worden op Facebook, hij had haar al lang gevonden daar door haar uitzonderlijke voornaam. Hij wilde haar al snel in ’t echt gaan ontmoeten. Samen iets gaan eten in de stad, maar zij mocht eerst naar zijn appartement komen (hij was net vanonder moeders’ vleugels vandaan). 

Toen dochter afspreken op zijn appartement zo niet direct zag zitten, snapte hij dat niet. Ze moest toch niet bang zijn zeker van hem. A nee, zeker niet. Ook niet toen hij opperde dat ze de schoenen zou aandoen van op haar afstudeerfoto’s. Hij zei nog net niet dat ze die korte jurk van toen ook mocht aandoen, en de nylons met de hakken er dan bij. Hij had dus duidelijk al alle foto’s op haar tottenboek bekeken en was duidelijk fan van de iets blotere fijne vleeswaren, inclusief de tenen, en in november is het toch echt bloten tenen-weer nietwaar? 

Wat ze ook zei, het maakte niet uit, uiteindelijk was zijn antwoord “kom jij toch maar gewoon naar mij”. 

Op een man die al direct over je grenzen gaat, daar moet een jonge vrouw toch op vallen zeker?

Enfin, het heeft niet ‘gepakt’. Zelfs zijn laatste charme offensief met foto’s van zijn kat konden dochter niet over de streep trekken. Die streep trok ze wel onder haar datingprofiel en door de vriendschapsband op Facebook met het ventje.

Dat ze nog wel even alleen gaat blijven, zei ze. 

Als je dan weet dat dochter al een voor haar moeilijke horde nam door dat datingprofiel aan te maken (een vriendin supporterde nogal hard), ze is immers nog altijd immens getraumatiseerd door de houding van haar vader vroeger. Hij ging immers over al te veel grenzen. Daardoor heeft ze erg veel moeite om mannen te vertrouwen en zal ze zich niet snel durven binden.

En de eerste de beste die er dan veelbelovend uitziet behandeld haar dan zo…

Djeezes!

Ouders mogen hun zonen eens deftig beginnen opvoeden me dunkt!

Het patriarchaat is écht niet meer van deze tijd. 

39 reacties

 1. PPpffff… wat een eng tiepje zeg. Zo triest dat de eerste ervaring voor je dochter op zoiets uitloopt. Dat sterkt je vertrouwen in mannen niet nee. Het bevestigt eerder het (slechte) beeld wat ze al heeft door haar vader… Sneu voor haar, en ook voor de ander trouwens, op een heel ander vlak.
  Ik zette ook ooit een advertentie op een datingsite, met toch heel duidelijk daarbij dat ik op zoek was naar een serieuze relatie. Je wilt niet weten hoeveel creeps er reageerden met het aanbod van een sexweekeinde in Parijs… bbbrrr… (godzijdank bestond Facebook toen nog niet, dus al die engerds wisten verder niets van mij) Uiteindelijk heb ik op die datingsite toch wel manlief gevonden… waarmee ik maar wil zeggen (aan je dochters, maar ook aan mama): er zitten echt wel goeien tussen!

  Like

 2. Daar heb ik dus ook schrik van als moeder, hopelijk staat ook mijn dochter stevig genoeg in haar schoenen om zich niet te laten doen (voorlopig in elk geval niet maar blijft altijd afwachten natuurlijk); ik wens jouw dochters alvast een sympathieke partner op hun pad.

  Like

  • Als je haar op tijd op de valkuilen wijst, zal ze wel gewapend zijn. Het is al veel dat de dochters daar zo open over praten tegen mij. Ik had ook achteraf het verhaal kunnen horen van jongste. Nu heeft ze haar gevoelens daaromtrent tegen mij kunnen uiten.
   Ik hoorde trouwens gisteren het verhaal van een jongedame die in de Overpoort in Gent lastig gevallen werd. Toen ze dat tegen de uitbater van de zaak vertelde, belde die meteen de politie. De dader kon zich meteen verantwoorden. Dat zou meer moeten gebeuren, zodat grensoverschrijdend gedrag echt kan aangepakt worden.

   Like

 3. Ik hoor ook her en der dergelijke verhalen. Ongelofelijk toch, hoe worden die zonen van vandaag opgevoed zeg!? Al een geluk dat de radar van je dochter goed werkt, want die gast lijkt echt niet oké te zijn.

  Like

 4. Als ik kijk naar de reacties die onze elfjarige regelmatig krijgt puur omdat hij lang haar heeft, dan vrees ik dat toxische mannelijkheid in veel gezinnen nog springlevend is en vlotjes doorgegeven wordt.
  We willen voor onze dochters een lieve schat als partner, maar onze zonen worden nog steeds vanaf de kleuterleeftijd genadeloos afgestraft als ze niet in het stereotype passen. Met als gevolg dat ze ofwel harder worden ofwel maskers opzetten en muren om zich heen bouwen. In mijn (erg subjectieve en statistisch niet relevante) ervaring zijn heavy metal fans vaak lieve knuffelberen, hebben IT’ers vaak littekens op hun hart zodat ze zelden op iemand durven afstappen en zijn de onopvallende jongens vaak diegene met meer diepgang.
  Mijn liefste single vrienden blijven ook ver weg van datingapps. Gelijkgestemde mensen leren kennen is moeilijk, zeker als introvert. Corona maakt dat alleen maar moeilijker.

  Wat sneu dat je dochters die ervaringen hebben. Ik hoop dat er positievere volgen. Mag ik hen tegelijk ook wat bewonderen, omdat ze goed genoeg in hun vel zitten om te beseffen dat ze meer waard zijn en daar ook naar te handelen?

  Like

 5. Als moeder van drie zonen hoop ik dat ik mijn best deed😉.
  Gelukkig is je dochter zo wijs geweest hier een punt achter te zetten. Een eerste afspraak maak je best in het openbaar. Anderzijds wel jammer voor haar dat ze deze teleurstelling moest oplopen, nu ze de moed had een profiel aan te maken. Ik ken heel gelukkige koppels die elkaar online leerde’ kennen, ze mag het dus zeker niet te negatief zien.

  Like

 6. Wel heel sterk van je dochter dat ze die ‘creep’ niet over haar grenzen laat gaan! Je hebt ze goed ‘opgebracht’ Vief! Ooit komt ze wel iemand tegen die haar waard is. Ik heb hier ook zo’n zoon waar ik dat geregeld eens tegen zeg. Hij vond jaren geleden de moed om een einde te maken aan zijn relatie met een meisje met borderline problematiek. Hij is zijn vertrouwen in vrouwen nog steeds kwijt. Als moeder leef je daarin mee he …

  Like

 7. Zo goed dat jullie gewoon intelligent genoeg zijn om te beseffen dat het “not done” was om privé af te spreken. Zelf zat ik een tijd op een dating app en ik heb de chance gehad om mijn fantastisch lief er te leren kennen, maar intussen ben ik ook wel wat rare kwieten tegengekomen.
  Mijn lief heeft een zoon van 17 en ik heb er eentje van 25. En we vragen ons nog steeds af: zijn we wel goed bezig geweest? Hebben we dat wel duidelijk genoeg gemaakt, wat er kan en niet kan in de omgang met vrouwen? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Wat als je ouder bent van zo’n gast met een voeten-fetisj, die jonge vrouwen ‘lokt’ naar zijn appartement? Heb je dan ergens iets misdaan? Hoe kun je dat weten? Mijn zoon heeft nog steeds geen lief en zit ook wel op dating apps en zo, maar ik ga zijn handje niet vasthouden hé. Ik heb geen idee of hij grensoverschrijdende dingen vertelt.
  Nog iets. Mijn lief is basketcoach bij de jeugd, ook bij (jonge) meisjes en durft tegenwoordig die meisjes nog amper aan te raken, als ze huilend op de bank komen zitten omdat er iets gebeurd is, durft hij ze niet eens een knuffel of zelfs geen schouderklopje te geven – omdat het wel eens grensoverschrijdend zou worden gezien… Da’s dan weer iets anders natuurlijk. Het is zo moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bah wat naar. Ik begrijp ook zeer goed jouw bezorgdheid. Mijn dochter heeft zo’n drie jaar lang een foute vriend gehad. Iedereen zag het, zijzelf wilde of durfde het niet zien. Liefde is blind nietwaar. Het was de mooiste dag van mijn leven toen ze het inzag en de bijl in de relatie werd gezet.

  Like

 9. Wij doen ons best om onze zonen deftig op te voeden, en ik heb toch het idee dat ik galante jongens heb ondertussen. Ze fietsen mee met vriendinnen om ze veilig thuis te brengen, staan hun stoel af, houden deuren open en jassen klaar.
  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze dat ook doen als moeder en vader niet in de buurt zijn…
  Maar ik geloof ook in de kracht van het goede voorbeeld, en dat is mijn wederhelft zéker.
  Bij jou dochters mag jij de pluimen op je hoede steken, ze kunnen duidelijk hun grenzen stellen en lopen niet zomaar in alle mooie praatjes. Komt goed, misschien snel, misschien wat later. Wij duimen 👍🏻👍🏻👍🏻

  Like

 10. Het is heel mooi een moede-dochter-band te hebben waar zo’n dringen vrijelijk en open worden besproken. Eerlijk gezegd zou ik zo’n zaken nooit met mijn ouders hebben durven bespreken. Heel dikke sjapoo dus !!!
  De dochter in kwestie heeft de juiste houding tegenover zo’n pipo’s. Dergelijke mannen mogen wat mij betreft eens ferm tegen de lamp lopen.

  Like

  • Met mijn ouders zou ik dat ook nooit besproken hebben hoor. Van mijn eerste lief hebben ze nooit geweten (15 maanden geduurd), want ik weet zeker dat ze me te jong gevonden zouden hebben (16 jaar). Lang leve deze tijden waar zo’n dingen allemaal bespreekbaar zijn.

   Geliked door 1 persoon

 11. Wat een vieze man! Ik ben zelf ook ooit aan een lief geraakt via internet, dat was in de tijd dat er nog geen sociale media bestonden en via een chatwebsite. Het klikte zo goed tussen ons dat hij in het midden van de nacht vroeg om elkaar ergens te ontmoeten. Natuurlijk heb ik dat niet gedaan en hij begreep dat ook wel.

  In het dagelijkse leven zou ik nooit contact met hem gehad hebben omdat we een totaal andere leefwereld hadden. Maar het resulteerde in een relatie die 8 jaar geduurd heeft. Ik was nochtans helemaal niet op zoek naar iemand. 😀

  Onze eerste ontmoeting irl was ergens in een café, dat vond ik veiliger. Ik had overigens ook mensen in mijn omgeving ingelicht wat ik ging doen en waar.

  Like

  • Ik heb zelfs mijn vorige partner ontmoet door simpelweg te bloggen 🙂
   We spraken ook op neutraal terrein af hoor de eerste keer irl. Ik vond dat mega spannend, want je weet immers nooit hoe dat gaat zijn.
   Tien jaar later zijn we geen koppel meer, maar zonder vijanden te zijn.

   Like

 12. Heel vervelend, maar schering en inslag online (en het kan nog erger/directer)… Gelukkig trouwens dat hij zo snel door de mand valt (hoe lomp ook eigenlijk). Ben al tien jaar getrouwd met mijn catch van op een datingsite, maar heb ook serieus het kaf van het koren moeten scheiden…

  Like

 13. Scheer alsjeblieft niet alle jonge mannen over dezelfde kam. En dat huidige “daten” vind ik echt maar niks. Hebben die jongeren eigenlijk nog een sociaal leven waar ze elkaar in levende lijve ontmoeten? (En nee, corona heeft hier niks mee te maken.)

  Like

 14. Jammer dat het zo gelopen is. Maar om hem als een ‘creep’ te beschouwen, zoals ik in een reactie las, vind ik toch wel wat overdreven. Ik denk dat de kans groter is dat hij niets kwaads van zin was, dan wel. Hij had niet mogen pushen om bij hem thuis af te spreken, dat klopt. En daarmee heeft hij zijn eigen ruiten ingegooid. Dat hij graag een hakken schoen ziet, is toch niet verkeerd (of zie ik dit verkeerd), zelfs als hij gezegd had (en dat heeft hij niet, jammer dat het hier zo wordt gesuggereerd) dat het korte rokje en de nylonkousen ook mochten, wil dat toch niet meteen zeggen dat hij een verkrachter is. Hij moet inderdaad wel leren om grenzen te respecteren en vooral ook begrijpen dat die grenzen voor iedereen anders liggen. Misschien heeft hij dat nu al geleerd dankzij jouw dochter. Volgens mij was hij zich gewoon van geen kwaad bewust. Hopelijk treft je dochter spoedig iemand die dat beter aanvoelt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s