Zwarte vrijdag voor de planeet

Black Friday, je kan er de laatste jaren niet meer omheen en ik verfoei dat ronduit.

Onder het mom van korting mensen véél te veel doen kopen is het motto. Oké, ik weet wel dat niemand dat moet, maar velen laten zich er toch aan vangen.

Alsof de planeet nog niet genoeg naar de maan is (ik moest spontaan aan het dialectwoord ‘vermoosd’ denken, een woord dat ik in geen eeuwigheid nog gebruikte) zonder al die overconsumptie.

Mocht iedereen die iets teveel kocht nu ook nog eens een boom planten, dan zou de bots iets minder hard zijn voor onze oermoeder.

****

Dit gezegd zijnde deed ik daarnet een Black Friday-aankoop. 🙂

Eentje die ik zelfs met jullie wil delen ook. Want wie weet gaan jullie dan zonder auto of vliegtuig op reis in de komende maanden. Je weet wel, als die pandemie eens geen roet meer in het eten gooit.

Ik kocht mezelf een ‘carte avantage adulte’ van de SNCF voor €25 i.p.v. €49. Met zo’n kaart krijg ik een jaar lang de volgende voordelen:

 • 30% korting op treintickets in Frankrijk en vanuit Frankrijk naar Italië, Zwitserland, Duitsland en Luxemburg.
 • Gratis omwisseling en terugbetaling van de tickets tot drie dagen vooraf.
 • Geplafonneerde prijzen van €39, €59, €79 op TGV trajecten naargelang de duur van de reis.
 • Een passagier die met mij reist (moet niet altijd dezelfde zijn) krijgt dezelfde voordelen.
 • Je kan zelf kiezen wanneer je die kaart laat starten (de mijne start op 01/03/2022)

Eén van de voordelen van mijn woonplaats is dat ik te voet van thuis kan vertrekken, de trein kan nemen naar Lille, en van daaruit op een TGV kan springen. Er rijpen ondertussen al plannen om in april naar Sevilla te sporen en van daaruit een duizendtal kilometer te fietsen.

Ik heb daar zoveel zin in!

Minpuntje aan het treinverhaal is dat fietsen maar op een beperkt aantal lijnen mee kunnen op de TGV, tenzij ze gedemonteerd zijn en in een doos verpakt en dat gaat met mijn e-bike niet.

Enfin, die fietsen geraken wel in Sevilla met een firma die fietstransport doet.

Met een bestelwagen…

Sh*t daar gaat mijn ecologische gedachte.

Verdomde Black Friday! Ik liet me ook vangen. 😦

Maar hebben jullie op reis geen fiets nodig, doe dan gerust je voordeel met zo’n kaart!

PS: totaal naast de kwestie wil ik ook nog gezegd hebben dat deze donderdag ook donkerzwart is, want het is vandaag de internationale dag van geweld tegen vrouwen. De statistieken zijn hallucinant en intriest. Er kan daar niet genoeg ruchtbaarheid aan gegeven worden en mensen die het meemaken mogen niet langer zwijgen!

20 reacties

 1. Die zwarte donderdag… daar was ik me niet van bewust. Goed dat jij dat doet – mij daarvan bewust maken. En al je lezers. Want we worden inderdaad doodgegooid met zwarte vrijdag, maar het onderwerp van vandaag wordt dood-gezwégen. Maar niet door ons.
  Enne… fietsen vanuit Sevilla… wauw. Mooi plan!

  Like

 2. Ik haat de vele mails in mijn mailbox over zwarte kortingen die mij toch niet interesseren. Allemaal brol die ik niet nodig heb. Platte commercie.
  Mooie vooruitzichten hebben jullie voor de vakantie! Ik vind het wel heel interessant dat treinticket. Wie weet, ooit… Voorlopig geen reisplannen hier.

  Like

  • Deels wel, deels niet. Reizen brengt ook veel afval mee. Ik denk gewoon al aan alle kleine plastieken verpakkingen in badkamers van hotels (ik ben wel al zover dat ik die nog zelden gebruik), we gaan water moeten kopen in petflessen voor op de fiets (want kraantjeswater is niet altijd veilig in het zuiden), …

   Geliked door 1 persoon

   • Wij hebben tijdens onze reis door Frankrijk en Spanje toch gemerkt dat de kleine verpakkingen stilaan tot het verleden gaan behoren. In alle B&B’s en hotels hingen er dispensers aan de lavabo en in de douche. Ook nog weinig kleine verpakkingen aan het ontbijt.

    Like

 3. Leest interessant, die kaart. Alleen is reizen zonder fiets ook hier geen echte optie. Ik informeer eens grondiger. Want met de trein op verre reis gaan spreekt ons heel erg aan.
  1000 km fietsen in één vakantie, voor mij ongelooflijk!

  Like

  • Wij hebben een aantal jaar geleden ooit een multi-stedentrip gedaan met de trein. Lille – Avignon, Avignon – Girona, Girona – Tarragona, Tarragona – Barcelona, Barcelona – Montpellier en van daar terug naar huis. We hebben op het gemak de steden bekeken en die reis zit in mijn geheugen als een hoogtepunt.
   Je kan licht reizen naar het zuiden met een kleine trolley (gratis op de trein), want zomerkleren wegen zoveel niet. Een e-reader in de handtas is voor mij wel een must om de treinuren te overbruggen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ben ook tegen Black Friday maar haal toch de dingen die in de aanbieding zijn bij de supermarkt als een echte Hollander 😂

  Wij fietsten afgelopen jaar 5 weken door Nederland met verblijf in hotels en b&b’s. Vakantie geeft hoe dan ook extra druk op de planeet want onze bedden en handdoeken waren iedere dag schoon. We doen ons best en meer kunnen we niet.

  Geweld is er teveel helaas.

  Like

  • Ik heb het algemeen nogal gehad met de commerce. Altijd zit er een uitgeperste partij achter diegenen die de grote poen scheppen. Als het kan ga ik voor lokaal en kleinschalig, al ga ik niet pretenderen van heiliger te zijn dan de paus.

   Geliked door 1 persoon

 5. Het is zo waar wat er in dat artikel staat; ‘Maar jezelf rekenen bij de vrouwen die geweld ervaren, dat doe je niet snel’.
  Ik vind het, excusez le mot, degoutant, hoe die Amerikanen om 5 uur ’s ochtends mekaar vertrappelen om zo groot mogelijke keukenapparaten te kopen die ze misschien één keer gaan gebruiken, gewoon omdat er iets van de prijs gaat…

  Geliked door 1 persoon

 6. Je hebt me toch al wel wat bewust gemaakt van mijn koopgedrag. O.a dankzij jou ben aan het consuminderen, vooral op vlak van kledij. Jouw aankoop vind ik wel verantwoord.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s