Durft u twijfelen?

De beste slogan die ik de laatste tijd al heb gehoord is deze: ‘Als je nooit van gedachten verandert, ben je ooit wel eens fout’

Het is de slogan van het weekblad Knack.

Ik vind dat een waarheid als een koe. Halsstarrig blijven vasthouden aan ideeën of gedachtengoed omdat die ooit de norm of goed of juist waren kan toch niet zaligmakend zijn?

De wereld verandert, als mens verander je ook naarmate je ouder (en vaak ook wijzer) wordt. We hebben ondertussen gelukkig ook geleerd om zelfstandig te denken en een mening te hebben, iets wat in vroegere generaties niet altijd gewenst was. Al zeker niet voor vrouwen.

Dogma’s zoals de Kerk waar mensen jaren onder gebukt liepen, zaligheden die andere, niet altijd te vertrouwen grootten der aarde preekten, we hoeven ze niet meer te volgen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we allemaal maar volop onze zin moeten doen, dat is nog weer iets anders.

Toen ik jaren klein gehouden werd door een narcist was mijn enige troost altijd dat hij mij mijn gedachten niet kon afnemen, en die gedachten vind ik een rijkdom die onschatbaar is.

Ik durf ook echt twijfelen. Het is niet omdat iets vorig jaar goed was voor mij of het algemeen belang, dat het nu ook nog zo is.

En jullie, hoe zit dat? Durven jullie twijfelen?

Denken jullie in kleur of heel zwart-wit?

Hier kan je dit testen

38 reacties

 1. De test kan ik zonder abbo niet invullen, maar twijfelen kan ik als de beste en ook in andere zaken juist weer zeer vastbesloten zijn. Niets menselijks is mij vreemd. Momenteel heb ik de reacties op mijn blog gesloten omdat deze mij zo aan het twijfelen zetten over mezelf. Dat is dus een vastbesloten daad.

  Like

 2. De test van Knack is hengelen naar registratie. Daar doe ik niet aan mee, dank je.
  Maar van mezelf weet ik dat ik heel kleurrijk denk. Ik twijfel niet vaak en mijn visie is welomlijnd en doordacht. Uitdagingen ga ik zelden uit de weg en ik zoek de spanning in het leven op. Ik ben nogal iemand van het zelfzekere type, wat geenszins betekent dat ik arrogant of een betweter zou zijn. Mijn empathisch gevoel is erg groot.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook hier blijven haperen bij ‘registratie’ – daar doe ik liever niet aan mee. De vragen en antwoorden bij de test deden me wél nadenken. Hoe ouder ik word, hoe minder ik me erger in de mening/overtuiging van anderen. Elk diertje zijn pleziertje…

  Geliked door 1 persoon

 4. Twijfel is mijn middelste naam, haha. Tot voor kort vond ik dat vervelend, maar ik begrijp nu dat dit gewoon bij mij past. En wie wil nu eigenlijk 100% zekerheid ergens over? Dan verdwijnt het avontuur toch helemaal uit je leven? Er is een aantal grondwaarden waarover ik altijd dezelfde gedachten en ideeën zal hebben, maar voor de rest is er bij mij altijd ruimte voor twijfel en/of heroverweging van iets.

  Geliked door 2 people

 5. Ik twijfel niet echt heel veel. Maar ik denk wel in grijstinten, niet zwart-wit. En ik durf van mijn principes af stappen. Ik ben overtuigd anti-katholiek (sommigen zouden het passioneel noemen), maar mijn zoon is 10 jaar naar katholieke scholen geweest. Omdat zowel in het lager als in het middelbaar die scholen boden wat hij nodig had, in het lager waren er geen scholen die goed waren voor de jongen die hij was, en in het middelbaar vond ik zijn school voor hem de beste. In die gevallen vind ik het echt niet moeilijk om mijn principes opzij te zetten. Hoewel ik wel standvastig was in het idee dat ze moesten respecteren dat hij niet gedoopt was en hij dus ook niet actief mocht deelnemen aan de misviering bijvoorbeeld.

  Geliked door 2 people

  • Dat was hier net hetzelfde. Ik kan in zo’n situatie ook gemakkelijk mijn principes loslaten. Dan staat het kind gewoon op de eerste plaats. Mijn zoon is overigens wel gedoopt, om geen ‘zever’ te hebben met de (schoon)ouders. Gemakkelijkheidsoplossing dus. Dat zou ik niet meer doen.

   Geliked door 2 people

   • Ik ben indertijd getrouwd voor de kerk om mijn (ex) schoonouders te plezieren.
    Mijn zus zei toen tegen mij: Anne, dat stopt nooit, dat weet je toch?
    En ze had gelijk.
    Toen Janna geboren werd, heb ik voet bij stuk gehouden, en zij noch Milan is gedoopt. Het heeft enige (schriftelijke) communicatie opgeleverd tussen mij en mijn schoonzus, lid van de Missionarissen der Naastenliefde (tante nonneke dus), die uiteindelijk geen weerwoord had (dat ik hen wel de christelijke normen en waarden zou bijbrengen, daar had ze niet van terug). Later heeft mijn schoonmoeder ooit eens gezegd dat de kinderen van mij en mijn ex de best opgevoede “van den hoop” waren. En er zijn daar véél kleinkinderen 🙂 (ja, da’s een “overwinning” waar ik nogal kleinzielig content over ben, haha)

    Like

 6. Ik heb mijn principes en daar twijfel ik weinig aan, ook al besef ik dat de wereld niet zwart-wit in elkaar zit. Maar aan mijn eigen handelen en hoe ik als persoon ben en wil zijn, daar twijfel ik vaak over.

  Like

 7. goeie slogan eh van Knack , ‘k heb me dat ook al bedacht.

  En ik ging er vroeger prat op dat de wereld niet zwart/wit was, dat ik overal nuance zag (en verschuivingen dus) , wat ook meteen de reden is dat ik nooit iets kort en bondig kan uitleggen. Maar ik moet wel toegeven dat omtrent de pandemie, ik wel veel meer zwartwit gaan denken ben en andere meningen snel afsla en dus me niet toelaat te twijfelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s