Even snel naar Marseille

Oudste en ik deden dat. Snel als in met de TGV in minder dan 5u vanuit Lille, en ook snel omdat we er uiteindelijk niet zo lang waren, van donderdag rond 16u tot zondag rond de middag.

Maar toch waren we er lang genoeg om de mooie plekken te gaan ontdekken en al temperaturen van rond de 15-16° mee te pikken. En doordat het al echt lang geleden was dat we nog eens zover reisden was het precies een groter cadeau dat het kon. Eens geen 24/7 het nieuws moeten volgen om den brode bij de dochter en op die manier even wegkijken van de realiteit die in Oekraïne bezig is en de politieke wereld in eigen land was ook welkom.

Als ik vooraf tegen mensen zei dat ik naar Marseille ging kreeg ik telkens als opmerking dat het een stad is met veel criminaliteit. Dat kan dan best zo zijn, maar heb je dat niet in elke grootstad? Wij lieten ons daardoor alvast niet tegenhouden.

Ik koos een hotel in de buurt van de Vieux Port. Een begrip in de stad. De haven met heel veel plezierbootjes, met daarrond een wandelboulevard in u-vorm. Dichtbij ook gezellige pleintjes met veel horeca, kortom een fijne plek om rond te lopen.

img_20220303_174719-collage

Op de eerste foto zie je de basiliek van Notre-Dame-De-La-Garde uittorenen boven de stad, reden genoeg om de klim daarnaartoe te maken en van het uitzicht te gaan genieten.

img_20220304_100632

Ik heb het een beetje afgeleerd om veel foto’s te nemen binnenin kerken, maar deze bling-bling wou ik toch vastleggen:

img_20220304_101714

Terug afdalend naar zeeniveau konden we wat plaatselijke flora zien.

img_20220304_104010

Marseille is allesbehalve een groene stad. In de grote lanen zijn zelfs de cirkels rondom de bomen geasfalteerd. Ik vind het een wonder dat die dat overleven. Buiten de stad ligt wel het Massif des Calanques. De naam zegt het zelf, rotsen dus. Vanop zee mooi te bewonderen, maar ik zag het niet zitten om een boot te nemen en zeeziek te worden. Wij namen er dus een bus naartoe en gingen wandelen. Geen al te strak plan, want je hebt daar echt wel goeie wandelschoenen nodig geen simpele sneakers zoals wij die droegen. En niet alleen zijn de paden moeilijk bewandelbaar, van bewegwijzering hadden ze daar ook niet veel kaas gegeten.

original_9b9a2335-eb25-45ca-b3e2-2f19ba7d8c84_img_20220305_145152-collage

Dag twee startten we aan het fort waar de oude haven begint. Met alweer mooie zichten op de haven en op de Cathédrale De La Major. Bovenop het fort was wel wat moeite gedaan om te beplanten met een enorme kruidentuin en meerdere mooie struiken. Ik heb al mooiere kathedralen gezien in mijn leven en maakte bijgevolg enkel maar foto’s van de mozaïeken in de vloer en twee engelen.

Verder verdwalend (we hadden geen strakke planning en lieten de stad wat op ons afkomen) kwamen we nog een triomfboog tegen en zagen we ook nog de indrukwekkende fonteinen bij het paleis van Longchamps die ooit het eindpunt waren van een aquaduct (er werd een kanaal aangelegd naar de stad om drinkwater te voorzien). Het bijhorende park stelde niet veel meer voor. De trappen bij het station Saint-Charles waren ook best fotogeniek.

De grote lanen in Marseille tonen best veel mooie en statige gebouwen met her en der mooie versieringen en de obligate smeedijzeren balkons. Een paar winkeltjes met authentieke interieurs waren er ook, al kwamen wij niet om te shoppen.

Niet dat we met lege handen naar huis kwamen. De niet kopen-gedachte was letterlijk en figuurlijk om zeep toen dochterlief een jaarvoorraad geurende blokjes insloeg. We bezochten de laatste ochtend nog het kleine zeepmuseum, want is er iets méér typisch voor Marseille dan zeep?

33 reacties

 1. Heel mooi verslag van jullie korte tripje, dankjewel Vief 🙂
  Genoten van de zuiderse sfeer alhier. Marseille is een mooie stad.
  We waren er in 2020, maar met corona was onze planning opgeschoven, zodat we er veel later waren dan gepland. We reden met le Train Bleu van Martigues naar Marseille, en gelukkig dat we dat deden, het was een heerlijke rit langs de kust. Ter plekke was het veel te heet (vooral voor mij, ik kan er niet meer goed tegen), zodat we snel weer weg waren en weinig meekregen van de stad. Een korte wandeling in de oude haven, en de trappen van het station blijven me bij.
  Ooit doen we het eens opnieuw, bij menselijker temperaturen.

  Like

  • Ik en warmte, dat is ook geen goeie combi. Vroeg op het jaar wat extra vitamine D opdoen zie ik ook veel meer zitten. Vandaar dat onze fietsreis in Zuid Spanje er ook aankomt (22/3 zijn we weg). Dat gaat nog draaglijke zomer zijn hoop ik dan.

   Like

 2. Wij zijn er een paar jaar geleden aangekomen met de trein, meteen naar het verhuurkantoor voor een auto gegaan en weggereden – maar dat was niet simpel, hopeloos verdwaald in dat drukke verkeer. Maar door jouw verslag krijg ik een heel ander idee van de stad!

  Like

 3. Herkenbare beelden en gedachten, wij trokken er met de wagen heen. Dat verliep goed, alleen het laatste stukje om tot bij het hotel (ook omgeving Vieux Port) te raken was een hele uitdaging (nochtans geüpdate gps stuurde ons steeds weer langs straten die niet langer toegankelijk waren), ook in de ondergrondse parking van het hotel rijden was een moeilijke uiteindelijk toch gelukt.
  In Marseille zelf alles te voet en een enkele keer met de metro gedaan. Blij dat ik de stad bezocht en echt mooie dingen gezien, maar geen ‘klik’ ermee of behoefte om nog een tweede keer te gaan.
  Qua onveiligheid vond ik dat ook best meevallen, al hangt het denk ik vooral af van de buurt waar je loopt (zoals in veel grootsteden inderdaad).

  Like

 4. Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik zie wat ik hier zie en lees wat hier lees, dan durf ik dat uitstapje toch ook in mijn agenda te zetten. Aanlokkelijk verslag, Vief.

  Like

 5. Wat heerlijk, zo even samen eruit! En ja, ik had ook een voorraad zeep ingeslagen was ik in Marseille geweest Ik ben er nooit geweest, en zie nu statige gebouwen. Mooi! Toch zou ik het er snel benauwd krijgen denk ik, tussen al het steen en asfalt

  Like

 6. Mooie herinneringen aan vorige zomer. Wij gingen met de Thalys, denk ik, en deden er 5 uur over om van Brussel in Marseille te geraken. Wij logeerden ook niet zo ver van Vieux Port. Er is criminaliteit maar tegelijk zijn de meeste mensen daar ook wel echt heel vriendelijk.
  Ben je bij “le comptoir de Mathilde” geweest? Zij is geboren in België en praat nog een beetje Nederlands.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s