Een fietsreis kan je amper plannen

Ik kreeg de vraag veel, voor vertrek, of dan alles al gepland was (treinen, hotels).

En neen, dat was niet zo. Wij zijn thuis vertrokken per fiets naar Lille met enkel een boeking voor een hotel in Dijon en een al vastgelegde treinrit van Lille tot Amiens. Bruno had wel al de verdere treinritten tot Dijon opgelijst, maar kaartjes kochten we telkens in het station.

Groot nadeel van fiets en trein combineren is dat er geen fietsen meekunnen op de hogesnelheidslijnen, tenzij ze gedemonteerd zijn maar dat is met onze e-bikes geen optie. Wij waren dus enkele dagen onderweg tot Valencia.

We boekten onze hotels altijd dag per dag, en dan nog geraakten we daar niet altijd.

Pech onderweg, je moet er rekening mee houden, en we hebben er nogal wat gehad.

Ik lijst het hier even op, voor het geval je denkt van eens onbezonnen de fiets te nemen naar het buitenland.

 • Er was een treinstaking in Aquitaine, die maakte dat we de Spaanse grens niet over geraakten. We zijn dus onverwacht vroeger beginnen fietsen. En ja, dat was direct de Pyreneeën over. Ideaal voor een ongetraind lijf door knieproblemen vooraf.
 • Ik kreeg nieuws van mijn jongste over iets dat haar overkomen is, en dat haalde niet alleen haar helemaal onderuit. Had ik mezelf op dat moment kunnen teleporteren, ik had het gedaan, ook al zou ze dat niet gewild hebben.
 • Het weer. Grootste onvoorspelbare factor, al denk je dat dat in Spanje toch wel zo erg niet zal zijn. En toch. Regen, kou en wind. Naar de eerste twee kan je je kleden, hoewel er ook limieten zijn aan hoe waterdicht een waterdichte jas is. De derde factor doet je naast je fiets lopen als die langszij komt. Ik weeg met mijn 56 kg niet veel zwaarder dan een zware e-bike met bepakking, het was ronduit gevaarlijk!
 • Overstroomde wegen. Ja hoor, we kregen natte voeten en had Bruno mijn fiets niet naar de andere kant gebracht, ik had die misschien niet kunnen houden bij de stroomversnelling.
 • Afgesloten wegen. Er was een dag waar we een mooie kustweg zouden rijden. Die was echter gesloten wegens vallende rotsen, en dat deed ons dan kilometers omrijden.
 • Die vele kilometers van het vorige hebben me zodanig gesloopt dat mijn lijf compleet in error ging, dat had dan zijn effect op de volgende dagen in de afstand die we zouden afleggen. En ik was ook totaal het vertrouwen in mijn eigen kunnen kwijt wat voor paniek zorgde die onnodig veel energie vergde.

Ik nam dus op een gegeven moment de beslissing om naar huis te komen. Niet omdat de reis niet mooi was, want ik zou zo weer terug gaan, wél omdat het op dat moment op was voor mij.

Eens die beslissing genomen zijn er dan treinen geboekt, en dan kan je niet meer terug zonder grote kosten te hebben.

Al had ik het de laatste ritten moeilijk met het feit dat ik zo vroegtijdig opgaf, want het fietsen ging dan weer ontzettend goed. En ik ben nu stiekem, hoewel, helemaal niet stiekem stikjaloers op Bruno die daar nog altijd zijn Wonderland aan het beleven is. Ondanks het feit dat hij gisteren ook alweer een regendag had.

Maar kijk, was ik gebleven, dan had ik daar COVID gehad, en zit daar maar eens dagenlang op een hotelkamer.

Ik heb voor mezelf wel beslist dat een volgende fietsreis dichter bij huis moet zijn en qua reliëf minder uitdagend. Al kan ik daar de komende jaren misschien nog weer anders over gaan denken.

32 reacties

 1. Het weer was inderdaad verschrikkelijk in Spanje. Heb jij ondervonden, hebben een paar bevriende koppels ondervonden, ook wij hadden ‘prijs’. Die covid is het ‘cadeautje’ dat de emmer doet overlopen, kan ik heel goed begrijpen. Denk nu eerst aan je herstel. Over een paar maand zullen enkel de positieve herinneringen aan je/jullie reis overblijven.

  Like

  • Klinkt misschien raar, maar die reis is in mijn hoofd mooi geweest. Er zijn op bepaalde momenten dingen fout gegaan, maar we hebben daar ook goed mee kunnen lachen.

   Like

 2. Jullie zijn wel avontuurlijke reizigers. Ik zou niet vertrekken als ik niet wist dat ik daar en daar en daar een bed had. Bij mij moet alles op voorhand geregeld zijn. En je had dan ook nog eens alle tegenslag die je kan hebben, inclusief je kind waar je liefst zo snel mogelijk naartoe wil.
  Het alternatief is een georganiseerde fietsreis, van hotel naar hotel met bagage nabrengservice. Minder vrijheid, maar wel zekerheid. En het comfort dat je niet met je bagage moet rijden.
  Nu eerst genezen en terugdenken aan al het moois dat je gezien hebt.

  Like

  • Die eerste zinnen zou ik vroeger ook geschreven hebben. Bruno zou zelfs durven fietsen zonder vooraf een hotel voor de nacht te hebben, zover krijgt hij mij echter niet (hoewel het in het laagseizoen geen probleem zou zijn)
   Dat stuk minder vrijheid aan een georganiseerde fietsreis spreekt mij zo niet aan, maar ik sluit helemaal niet uit dat ik ooit zo een reis zou boeken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik kan me iets voorstellen bij je dubbele gevoel. Natuurlijk had je de reis verder willen zetten, maar met zoveel krachten die tegenwerken… en wat met die COVID dan… Dan is het toch maar beter zo, dat je thuis bent. Ik hoop dat het ondertussen goed gaat met je dochter.

  Like

 4. Met stomheid geslagen Vief. Wat Een Reis! Chapeau, echt. Dat je daar effe moet van bekomen, snap ik helemaal. Maar het avontuur zal ook wel mooi geweest zijn. Je hebt het toch maar gedaan! Heldin jij!

  Like

 5. Ik neem ook mijn hoedje af voor jou, wat je daar gepresteerd hebt. In niet zo ideale omstandigheden, met veel geregel en steeds veranderende plannen, het zou mij al héél snel te veel worden. Jij hebt er je kranig doorgesparteld en gelukkig bij momenten er ook wel ferm van genoten, meen ik tussen de regels door te lezen.
  Voor nu: veel beterschap!

  Like

  • Dat plannen en herplannen, daar is Bruno heel goed in. Ik denk dat hij ongeveer voor elke bestemming al een alternatief in gedachten had. En we hebben echt wel genoten van zoveel mooie natuur en cultuur.

   Geliked door 1 persoon

 6. Oei oei. Zulke reizen krijgen later wel een romantisch tintje, maar allicht nu nog niet. Veel beterschap alvast.

  Ik vind Myriam haar idee wel puik. Mijn ouders reizen zo al jaren. VOS zou bv een goede service bieden. De routes worden al voor je uitgestippeld, zijn mooi en je hebt vooraf een goed idee van welk niveau qua uitdaging. S avonds enkel nog voetjes onder tafel schuiven. Ik kan me best voorstellen als je na een rotdag nog vanalles moet gaan regelen dat het de druppel te veel is.

  Like

  • Ik ken VOS reizen ook wel. Ik denk dat één van mijn zussen al via hen een reis geboekt heeft. Nu is een volgende lange reis nog niet aan de orde. Misschien deze zomer nog een paar dagen fietsen in Nederland.

   Like

 7. Ik onthoud punt 2, gruwel, jij zit ver en je wil bij je kind zijn. Hoop dat alles in orde is.
  Je bent wel een dappere vrouw, wat een uitdaging gingen jullie aan, respect hoor, echt waar!
  Gun je vege lijf nu maar wat rust.
  Hoedje af voor je X.

  Like

 8. Van jouw ervaringen leer ik veel. Wij hebben een 5 weekse fietsvakantie binnen Nederland volledig zelfgeregeld vooruit geboekt met rustdagen en aan het eind minder kms per dag. In het buitenland zijn meer onvoorziene omstandigheden en is dat lastiger. Wellicht dat we het volgend jaar proberen in België/Noord-Frankrijk. Mijn knieën kunnen sowieso geen bergen aan en wij rijden op fietsen zonder stroom.

  Like

 9. Wat jij hebt gedaan is heel sterk in mijn ogen. Ik fiets graag, maar niet teveel omhoog, niet te nat, niet te oneffen, niet te……
  Jammer dat je vervroegd moest terug keren, maar je houdt zeker een geweldige herinnering over aan wat je wel hebt gedaan.
  Slecht nieuws van de kinderen komt op die momenten altijd heel erg ongelegen. Hopelijk komt het terug snel goed. Ook met jou en dat stomme virus.

  Like

 10. Ik vind het nogal wat.
  Heb genoten (vanaf de bank met een kop thee) van al jullie foto’s.
  Waardeloos van je dochter, ik snap dat dat even slikken was, dat je zo ver weg zat.
  Chapeau voor jullie avontuur, ik doe het je niet na.
  En wil ook niet, haha! 😉

  Like

 11. Ik was al veel langer teruggekeerd vrees ik, ik ben eerder een bomma wanneer het op fietsen aankomt. Ik fiets vooral functioneel en dan nog liefst korte afstanden, feit dat zowel de rug als de knie protesteren bij lange afstanden zal er ook wel mee te maken hebben.

  Like

 12. Je hebt er in ieder geval heel wat ervaring bij opgedaan en waarschijnlijk dingen mee gemaakt die je anders niet meegemaakt zou hebben 🙂
  Wat vervelend van je dochter, als je dan zo ver weg bent.

  Like

 13. Zonder de meesterplanner erbij had je het wellicht (nog) een pak zwaarder gehad. Met twee is het makkelijker om dragen, al helemaal als je soms kan gieren van het lachen om de tegenslagen.
  De tegenslag met de dochter, die vind ik nog het ergste van al.
  Ik heb véél bewondering voor jou. Die bergen over, brrrrrr. Die regen en kou, brrrrrr. Al die stakingen en tegenslag met de trein, man man man.
  Fijn dat de goede herinneringen uiteindelijk toch overheersen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s