Terug op reis (9)

Dinsdag 5 april: we sporen dus naar Granada vanuit Almería maar eerst rijden we alweer in de regen naar het station. De treinrit levert wel mooie zichten op de Sierra Nevada. Foto’s genomen uit een rijdende trein met natte ramen, ze worden soms een beetje schilderachtig daardoor.

original_7f472161-6802-4bf1-b3bd-bb897366cf5d_screenshot_20220405-122533-collage

Na de treinrit zoeken we eerst ons hotel op. Fietsen met bepakking laat je nu eenmaal niet zomaar achter in de stad. En het voelt als bijzonder licht fietsen als we dat kunnen doen zonder bagage.

We gaan in de namiddag al eens een toertje doen in het centrum, verwennen onszelf met koffie en taart (want koud en zo), lopen binnen bij de toeristische dienst om tickets te kopen voor het Alhambra wat daar dan weer niet kan ?!??, maar het echte stadsbezoek is meer voor de dag nadien.

Die tickets voor het Alhambra scoren we dan maar online, woensdag 6 april belooft een grote dag te worden.

En dat is ook zo. Niet weersgewijs, maar dat zijn we ondertussen al gewoon, maar dat Alhambra!!!

Een hele site van 140000m2 volgens Wikipedia samenvatten in een paar zinnen en foto’s, het is onmogelijk. Nog minder mogelijk is het om alle moois met een smartphonecamera vast te leggen maar voor wie er nog niet was: dit was enorm indrukwekkend!

Het Alhambra is dus in oorsprong een Moors gebouwencomplex dat na verloop van tijd weer in Katholieke handen valt. Keizer Karel V vindt er niet beter op dan er een stuk van af te breken en in de plaats een kasteel in Renaissancestijl op te bouwen. En dan durfden de Katholieken de Moren barbaren noemen…

img_20220406_085925-collage

Gelukkig blijft er nog heel wat verfijnde Moorse pracht over. Fijne details in de muren en plafonds met Arabische schrifttekens,

alhambra

mozaïeken in prachtige kleuren,

img_20220406_092307-collage

zuilengangen,

img_20220406_094206-collage

De buitenruimte met zichten op de stad,

img_20220406_084624-collage

De tuinen, spiegelende gebouwen in waterpartijen, …

img_20220406_095630-collage

img_20220406_093158-collage

Kortom teveel om te vatten in dit beperkt aantal beelden. Ik heb daar gigantisch van genoten!

Waar de fietsrit naar het Alhambra een fikse klim was, is de rit naar het stadscentrum het omgekeerde. We laten onze fiets achter op één van de mooie pleinen in de stad en zoeken eerst een restaurant op. Wij houden namelijk niet zo van de Spaanse openingstijden ’s avonds bij restaurants, want dat begint ons daar allemaal veel te laat.

Daarna gaan we kuieren zonder vooraf veel te plannen. Dat is de manier waarop wij graag een stad verkennen. Het is al goed dat je al fietsend zo afhankelijk bent van navigatie, wandelen doen we graag straatje (ze zijn soms maar een grote meter breed) in, straat(je) uit. We genieten van de mooie gebouwen in de stad.

img_20220406_135144-collage

lopen nog een kleinere kerk binnen (Iglesia de San Antón, de grote kathedraal gaan we niet binnen, te druk daar)

img_20220406_142723-collage

belanden nog in de botanische tuin die rond de faculteit rechten ligt

img_20220406_153943-collage

en zien nog véél meer dat niet op foto vast is gelegd. Want wat een stad!!

Die avond leg ik ook de datum van weer naar huis keren vast. Vroeger dan gedacht, zonder onvoldaan te zijn over de reis. Door de laatste fietsrit met die harde wind ben ik een deel van het vertrouwen in mijn eigen lijf en aankunnen kwijt. Waren er in de paasweek wél nog TGV’s naar huis geweest, ik zou misschien nog langer gebleven zijn, maar die waren helaas allemaal volgeboekt. Achteraf gezien een geluk, anders had ik daar ter plekke moeten uitzieken van Covid.

25 reacties

  • Misschien komt dat er ooit nog wel eens van, zonder fiets dan. Cordoba hebben we o.a. niet aangedaan en dat wou ik ook graag zien. En dan nog eens terug tot Sevilla en de stad wat trager herontdekken.

   Like

  • Ik was echt heel de tijd aan het denken aan mijn saaie witte keuken thuis en hoe die zou opfleuren mocht er zo’n gekleurd blad of spatwand bij zijn.
   In die streek zag je ook vaak huizen waarbij de entree zo voor de helft met tegeltjes bezet was, en soms zelfs de buitenkant van de gebouwen een deel. Zoveel kleur was echt mooi.

   Like

 1. Prachtig, prachtig, prachtig… Het doet me deugd te zien dat alles er nog steeds zo goed onderhouden bij ligt in het Alhambra. Ik ben er levens geleden geweest, als kind, en het maakte toen ook al een onuitwisbare indruk op me. Wat mooi dat je hier nog wel geweest bent, ondanks alle tegenvallende weerstoestanden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s