Mijn kleine stadstuin (7)

Dat ik hier zou bijhouden hoe mijn tuin evolueerde in elk seizoen, was het plan. Maar als ik terugkijk wanneer ik laatste een update postte, dan is dat al bijna een jaar geleden. Niettemin is er wel degelijk spraak van evolutie. En hoe!

Zo kocht ik huis en tuin in januari 2020 (foto’s van de immo-site, allicht van de zomer van 2019)

Juli 2020 zag hij er zo uit:

Niet veel verschil, al werd het gras dan maar gedeeltelijk afgereden en waren links deels buiten beeld wat hortensia Paniculata naar potten verhuisd en was daar toen een mini moestuintje.

En toen met veel vertraging (het had in maart al moeten gebeuren) door de pandemie werd in november 2020 al het gras weggedaan ten voordele van allemaal vaste planten. De kippen hadden al eerder een nieuw beloop gekregen in het lang smal stuk dat naar de straat loopt.

In mei 2021 zie je al die aanplant al beginnen renderen, maar alles kon natuurlijk nog beter.

En juli 2021:

En nu een jaar later is het geheel lichtelijk ontploft, in positieve zin wel.

En dan al die afzonderlijke bloemen in hun stadia van bloei, de Echinacea bijvoorbeeld en dan alle andere:

Moestuinieren wordt hier niet meer in volle grond gedaan. Een tijd geleden kwamen twee zinken kuipen van bij mijn jongste broer. De kuipen die wij als kind als mini zwembad gebruikten in de zomer en waar ons’ moeder grote hoeveelheden groenten in spoelde. Daarin staan nu tomaten, sla, bonen en wortelen. De bedoelde augurk die ik van Heidi kreeg bleek uiteindelijk de Lavatera Trimestris te zijn en staat nu mooi te wezen tussen de groenten. Kruiden staan er wel nog in volle grond en het is vooral een goed salie-jaar blijkbaar.

Verder staan er nog een aantal potten met hosta, de ene al groter dan de andere op het terras:

IMG_1455 (2)

En weet je wat? Ik ben als een kind zo blij met dit tuintje. Mijn grotere tuin van vroeger heeft me nooit de voldoening gegeven zoals ik ze nu heb. Toen was een tuin werken, nu is hij – die groene zetel staat daar niet voor niets – vooral om te genieten.

32 reacties

 1. Mooi om te zien hoe je je paradijsje ziet groeien en bloeien.
  Ik kon vroeger ook niet genieten van mijn tuin. Veel te groot en ik zag altijd werk. En dat terwijl ik helemaal geen groene vingers heb. Wat jij allemaal doet, dat zou ik niet kunnen. Het zit niet in me. Nu hebben we veel terras met zich op weelderige natuur. Heerlijk is dat. We zijn we nog aan het uitzoeken en experimenteren met wat er wel of niet kan groeien of bloeien in potten op de noord-, oost- en zuidkant. Nu ja, ik doe dat niet echt, mijn echtgenoot houdt zich daar graag mee bezig.

  Like

  • Aan jullie zicht kan niet echt een tuin tippen natuurlijk ook. Wat het doen betreft: ik doe niet veel, die tuin zorgt voor zichzelf. Er komt weinig onkruid doordat de grond bedekt is met schors en ondertussen met veel planten. Enkel de groenten zijn gezaaid en dat was ook niet veel werk.

   Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige tuin Vief. Het is duidelijk dat een tuin niet groot moet zijn om mooi en divers te zijn. Zelf hebben we een grote tuin dus ook meer werk, maar wij doen dat graag. Zolang het ontspanning is is dat allemaal ok. Wat zijn de paarsmauve bloemen in het vak waar de droogparasol in staat? Is het nepeta? Wij hadden dit ook maar die is voor een groot stuk verdwenen dit jaar, we denken door de droogte, want wij geven enkel water in de moestuin, nooit aan de bloemen. Geef jij veel water?

  Like

  • Nepeta inderdaad. Gigantische bijenlokker. En ik geef zelden water. Alleen de nieuwe aanplant bomen (Nashipeer en Perzische slaapboom) heb ik extra gegeven. Het feit dat de grond en met een dikke laag schors is bedekt maakt dat hij lang vochtige blijft. Mocht er een hittegolf komen dan zal ik ook moeten water geven.

   Like

  • Vol leven inderdaad. Dit is een zoemtuin. En met het mooie weer zijn de vlinders ook weer op post. En dan zwijg ik nog over hoeveel vogels hier komen om insecten te zoeken tussen de schors op de bodem.
   Ander leven komt er met de buurtkinderen die af en toe aanbellen met “mogen we nog eens naar de bloemen en de kippen kijken?”

   Geliked door 2 people

 3. Geweldig! Wat een giga verschil met die ‘kale’ grasvlakte. Een heerlijke tuin, ik hoor het er zoemen. Zoals je weet is onze tuin ook ‘geboren’ vanuit een groen gazon en staan er nu voornamelijk eetbare gewassen – niet zoveel bloemen. Maar ook bij ons zoemt het. Ik werk wel elke dag in de tuin, maar zolang dat nog lekker lukt, het een goede lichaamsbeweging is en het ook nog voedsel oplevert hoor je mij niet klagen…

  Like

 4. Wat een pareltje is dat geworden! Ik heb met opzet gewacht om deze post lezen tot ik nog eens mijn laptop bovenhaalde om het ‘in het groot’ te zien 🙂

  Like

 5. mooi en zoveel beter voor de biodiversiteit. Al zou ik toch strookje gras gehouden hebben al was het maar omdat me dat fijner lijkt om door te stappen naar de verschillende hoekjes en naar die zetel (op blote voeten). Daarvoor vind ik die schors toch minder leuk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s