Vief leert fietsroutes plannen

… al doende.

Ik weet het, 53 jaar zijn en nog niet deftig een route kunnen plannen, dat moest beter kunnen. Dus verdiepte ik me daar deze zomer wat in.

Ik betaalde voor twee fiets apps een kleinigheid voor een jaarabonnement (Komoot en Routiq) en ging daarmee aan de slag.

Met Komoot fietsten Bruno en ik een erg mooie route rond Compiègne, maar in Nederland zijn fietsknooppunten, dus daarom nam ik ook Routiq (de app van Route.nl).

Voor de Vlamingen hier die betalen voor de app van Vlaanderen Fietsland, een tip: neem direct de app Routiq, want daar staan ook de knooppunten van Vlaanderen op. En ook in Duitsland en Denemarken kunnen routes gepland worden. In Denemarken zijn er trouwens ook fietsknooppunten. ’t Is maar dat je het weet.

Maar het is nu niet omdat ik weet hoe te werken met een fietsapp, dat ik ook constant van techniek wil afhankelijk zijn. Die knooppunten staan daar niet voor niets langs de weg. Bij het plannen van mijn vierdaagse fietsvakantie schreef ik dus ook de knooppunten netjes op en stak ze in de houder die ik daarvoor heb.

Netjes, hoewel… Ik schreef wel proper, dat niet (en groot, want oma draagt geen leesbril op de fiets), alleen had ik de route op de PC gepland en mijn kaarten niet voldoende ingezoomd. Zo kwam het dat ik vorige week in Vlissingen op het eerste knooppunten-bordje mijn volgende knooppunt al niet terugvond. Op mijn papiertje stonden dus veel te weinig cijfertjes. 

Ik had meteen koffie en taart nodig in Middelburg om de teleurstelling van mijn onkunde door te spoelen. Met het idee, slaat deze vakantie tegen, heb ik toch de taart gehad 🙂

Maar dus techniek to the rescue, ik had immers nog twee smartphones mee. Waarom twee? Wel, de ene is een oude met gebarsten scherm en een batterij die spreekwoordelijk na 5 seconden leeg loopt. Die mocht aangesloten op een powerbank op mijn fietsstuur staan. Mijn eigenlijke smartphone was dan weer mijn fototoestel en voor het geval dat ik internet nodig had onderweg (de oude phone heeft geen sim-kaart natuurlijk).

Ik geraakte dus in Middelburg wel weer op goede weg, alleen wist ik toen nog niet dat off-line opgeslagen routes wel mét internet moeten gestart worden, wil je de kaart op je scherm zien. Ik kreeg dus met de oude smartphone enkel gesproken instructies. De dagen nadien was ik al slimmer en startte de route met wifi in mijn hotelkamer en had heel de dag de kaart op mijn stuur voor het geval er routebordjes onderweg zouden verdwenen zijn. Het scherm stond meestal uit, maar telkens de melding kwam “u nadert knooppunt …” zette ik het even aan om te zien welke richting ik uit moest. Zat ik dan toch eens fout, kreeg ik na 100 meter al de boodschap “ga naar de route”. Handig toch?

Nog een voordeel van de app is dat je de weg ook kunt verleggen als de route tussen twee knooppunten een hele omweg is. Je duidt dan gewoon een punt aan op de baan die je wil volgen en de route wordt hertekend. Gesproken krijg je dan de melding “je bent op een tussenpunt”.

Dat laatste kwam me goed uit toen ik de route voor mijn laatste fietsdag helemaal verlegde. Oorspronkelijk zou het een lange route worden die me van Noord-Brabant in Noord-Beveland zou brengen en me bijna de hele dag naast een Rijksweg zou laten rijden. Dat moest in mijn ogen beter kunnen dus reed ik eerst een stukje noordelijker om op Schouwen-Duiveland te geraken om daarna terug te zakken en richting Vlissingen te fietsen. Ik werkte toen een aantal keren met een tussenpunt om wat extra kilometers te kunnen schrappen gezien de route toch al méér dan 80km lang was.

Wat de praktijk ook leerde was dat als de app even vastliep, hem pauzeren en weer starten de oplossing was. ’s Morgens eens kijken of er geen update is, is ook aan te raden voor de goede werking ervan.

Ik heb nu echt het gevoel dat ik gelanceerd ben met fietsroutes maken. Met Komoot kan ik in heel Europa terecht, Routiq helpt me dan weer dichterbij huis.

Dat er nog veel mooie fietstochten mogen volgen dus!

26 reacties

  1. Top, en ideaal dat je niet de hele tijd online moet zijn/blijven om toch te kunnen volgen. Goed gedaan van jou en nog veel mooie fietstochten gewenst.

    Like

  2. Dat heb je goed opgelost. Wat ben je toch een uitstekende plantrekker – in de positieve zin van het woord.
    Wij houden het bij de knooppunten. Manlief schrijft de cijfertjes op, hangt ze aan zijn stuur en ik volg hem. 😁

    Like

  3. Slimme oplossingen bedacht die voor jou werken. Ik werk gewoon met geschreven nummers in rijtjes onder elkaar soms met de plaatsnaam erbij. Ik fiets met bril. Dat is ook handig tegen beestjes. Verder gebruik ik fietskaarten omdat ik ook altijd vanalles van de omgeving wil weten. Zo van welke kerktoren zie ik nu van welk dorp links of rechts.

    Like

  4. Ik gebruik die knooppunten niet. De doelstellingen van die knooppunten komen niet overeen met wat ik wil wanneer ik fiets (lees : ik wil niet door elk centrum om de horeca te steunen). Ik gebruik routeyou, een app die zich baseert op de GPS gegevens van alle fietsers, en zo bepaalt waar fietsers het liefst rijden. Die vallen soms samen met de knooppunten, en soms niet.

    Like

    • Ik had zondagmorgen letterlijk en figuurlijk geld gegeven om horeca te passeren, maar er was niets op mijn baan. Idem dito hier op de boerenbuiten in mijn streek.
      Als je routes plant zie je als je door kernen gaat, wil je dat niet dan verleg je je route toch? Akkoord, niet altijd mogelijk met volgebouwd Vlaanderen maar vaak toch wel.

      Like

  5. Wat een leerzame blog. Ferm uitgevlooid door jou. Kan nog van pas komen. Als ik met vriendinnen ga fietsen en mijn huidige hulpmiddeld, genaamd Johan, niet gebruikt kan worden.

    Like

  6. Ik gebruik Routiq ook. Zowel voor fietsen (inderdaad: soms wat meer inzoomen) als voor wandelingen. Helaas dekt het wandelknooppuntennetwerk nog niet heel Nederland, maar je kunt toch met ‘actieve’ punten een wandeling maken. Dit weekend nog gedaan. Heel handig met de gesproken navigatie dan.

    Like

Plaats een reactie