Meten is weten

Cijfers: 21 jaar in de boekhouding werken liet me er veel mee bezig zijn. En ik hou er nog altijd van, al worden er nu andere parameters bijgehouden dan financiële.

Een paar op een rijtje:

SCHRIJVEN

Was dit blog een munt, ze zou nogal gedevalueerd zijn vorig jaar. Er wordt hier duidelijk véél minder geschreven dan vroeger.

Hoe dat komt?

Het eeuwige twijfelen of ik alles al niet eens heb geschreven en de vraag wie er zit te wachten op een bericht van mij. De concurrentie met Instagram, het snellere medium om dingen te delen, dat zal ook een niet onbelangrijke factor zijn.

Niettemin zijn de dingen die ik echt wou onthouden wel uitgebreid beschreven waardoor mijn persoonlijk archief toch weer aangevuld is. En laat dat – naast het graag schrijven – nu echt het doel wel zijn van  deze stek.

Jullie kwamen hier lezen vanuit 41 landen. Met dank op de vertaalknop die hier staat allicht.

Top drie van meest gelezen berichten:

Een bericht van 2021. Kafka in Wonderland zeg maar.

Over recht hebben op, of niet…

En dan mijn zoektocht en het vinden van een lief. Er werd hier duidelijk meegeleefd, waarvoor dank! Curieuseneuzemosterdpotten 😉

Koekenbak

Kuskesdans voor gevorderden

ENERGIE

Ik begon vorig jaar met maandelijks de meterstanden bij te houden van gas, elektriciteit en water, ouderwets op papier. Bewust zijn van verbruik vind ik een belangrijk gegeven. Mijn cijfers tonen een heel laag verbruik als ik de gemiddelden online opzoek.

img_20230105_201220

VERVOER

Dat koning auto door te verhuizen al lang naar lagere adel gedegradeerd is, is geen geheim. Voordeel van een woonplaats te kiezen waar alles op fiets/wandelafstand is.

Het regent, het is koud, geeft hier zelden nog de reflex om toch maar in de wagen te springen. Er bestaat immers geen slecht weer, enkel onaangepaste kledij.

De auto wordt hier enkel gebruikt voor verdere afstanden die niet bereikbaar zijn met de trein of om materiaal te vervoeren dat niet op de trein kan. Ik reed in totaal amper 6275 km.

FIETSEN

Ik neem me elk jaar voor om 3650 km te rijden. Tien kilometer per dag die ik niet elke dag fiets maar altijd hoop op te halen met langere tochten en fietsreizen.

Ik haalde dat cijfer niet. Erg is dat niet, de tijd van moeten ligt al lang achter mij. Maar er staan toch 3136 km op de teller van mijn e-bike. Ik fietste nog meer met mijn gewone fiets, de tijd dat mijn fiets nog in Spanje stond na de fietsreis, maar die kilometers zijn niet geteld.

LEZEN

Voor het eerst hield ik ook een lijstje bij van gelezen boeken. Gelezen is hier niet altijd correct, want ik luister ook veel boeken tijdens saaie huishoudelijke klussen of tijdens het handwerken. Als ik geen screenshots ben vergeten nemen van mijn leesapp, dan kom ik aan 29 boeken. Met als drukste leesmaand maart met 5 boeken (ik zat dan niet toevallig uren op de trein richting Spanje) en met de maand oktober waarin ik geen boeken las.

Hoe dit jaar gaat uitdraaien in cijfers, geen idee. Ik heb noch een glazen bol, noch ambitie om mezelf veel druk op te leggen.

Update, over een jaartje.

En jullie? Lijstjes bijhouden of niet? Moderne digitale mens of ouderwets op papier?

19 reacties

 1. Energie hou ik ook bij. Elke 25ste van de maand geef ik de cijfers in in de klantenzone van mijn leverancier en pas ik mijn voorschotten aan.
  Voor de rest mijn fiets- en wandelkilometers en dat zal het zo’n beetje zijn.

  Like

 2. Ik maak zelden tot nooit lijstjes. En soms lees ik dus twee keer hetzelfde boek, voordeel van ouder worden😉.
  De statistieken van de blogs bekijk ik nooit. Ik moet nog uitdokteren hoe deze werken. Ik weet wel dat ik zelf veel minder tot blogs schrijven kom. Beetje dezelfde redenen als bij jou denk ik.
  En dat terwijl meten in mijn vorige leven een heel belangrijk onderdeel was…..

  Like

  • Ik onthoud geen titels van boeken, maar aan de korte inhoud heb ik meestal genoeg om te weten of ik een boek al gelezen heb.
   Misschien heb je in het verleden genoeg gemeten?
   Voor je statistieken: links boven op het WP embleem tikken (tweemaal bij de smartphone) en dan op de balk die het verkeer aangeeft.

   Like

 3. Ik hou mijn gelezen boeken bij in Goodreads. We hebben nu digitale tellers, dus gas en elektriciteit houden we in de gaten via een app. Ik hou voor mezelf ook een lijstje bij van films die ik gezien heb. Ik hou daar wel van, van zo’n overzicht.

  Like

 4. Heerlijk, lijstjes! En ja: meten IS weten. Manlief is hier de man van de excelletjes: daar ‘zit’ ons hele leven in. Ik houd andersoortige lijstjes bij. Mijn gewicht, bijvoorbeeld. Er was een periode dat ik ‘ineens’ veel gewicht kwijt raakte. Nu ben ik stabiel 🙂 In alle opzichten…

  Like

 5. […] We fietsten weer een rit van rond de 50 km en dat zorgde ervoor dat ik ’s avonds bij de cijfertjesronde aan het einde van de maand op 348 gefietste km kwam voor januari. Vergeleken met de amper 83 km van […]

  Like

 6. Ik heb hier en daar digitale lijstjes, maar doorgaans als ik er geen moeite moet voor doen: ik draag een fitbit, zie in mijn bib account mijn leeshistoriek, mijn weegschaal houdt ook digitaal een historiek bij (help, die zag ik nu liever niet), enz.

  Van transport heb ik geen idee.

  goed dat je zoveel fietst en zuinig bent met energie. Ook dat laatste volg ik in feite compleet niet op (al zette ik thermostaat wel lager dit jaar en hebben we laatste jaar veel isolatie investeringen gedaan enz). Maar ik meet het effect niet (zelf…mijn man wel denk ik)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s