Lokaalmarkt

Eén van de missies toen ik naar Kortrijk verhuisde, was ook om anders te gaan winkelen, vooral wat voeding betreft.

Ik heb het hoe langer hoe moeilijker met supermarkten met dumpingprijzen. Als ik dan denk aan de uitgeperste producent die daar bijna gedwongen moet aan leveren, dan maakt me dat misselijk.

Labels met herkomst van voeding lezen maakt me ook niet vrolijk. Zeg me nu eens waarom ik in godsnaam aardappelen uit Israël (schurkenstaat) zou willen eten, als onze boeren ze hier aan de straatstenen niet kwijt kunnen.

Dan is er ook nog het ecologisch verhaal.

Ik wil dus zoveel mogelijk voor lokaal gaan, voor seizoensgebonden, en als het even kan ook voor bio.

De coronacrisis heeft ons ook geleerd dat een voedselketen zo dichtbij mogelijk hebben een schat is die we moeten koesteren.

Vorige zaterdag ging ik voor het eerst naar een Lokaalmarkt. Voor mij is die het dichtst in Heule (deelgemeente Kortrijk). Dat ik daar een kilometer of negen (heen en terug) moet voor fietsen is bijzaak.

Het is daar fijn winkelen. Ik werd er ten eerste al vriendelijk onthaald door een dame die me een pas met QR-code meegaf. Die pas wordt aan elk kraam waar je koopt gescand. Want betalen doe je pas aan het eind van de markt en op de rekening zie je mooi in detail aan welke handelaar je wat kwijt bent.

Het aanbod varieert van groenten/fruit, fruitsappen, een kraam vol met soorten paddenstoelen, een bakker, vlees recht van bij de boer, tapas, …

Al wie weinig tijd heeft kan zelfs gewoon online een bestelling doorgeven en die dan gewoon ophalen.

Maar ik heb tijd, en ook gasten morgen om eindelijk! mijn huis te ‘warmen’. Dus spring ik nu op de fiets om vers eten te halen.

 

11 reacties

 1. Ik hoop dat er steeds meer van die lokaalmarkten komen. Ik ben ook helemaal voor. Wij kiezen hier meestal voor de landwinkel en de boer voor groenten en aardappelen.
  Ik wens jullie een heel fijn samenzijn morgen! Geniet ervan!

  Like

 2. Ik deel je mening, uiteraard 😃, maar wil toch enige nuance aanbrengen. Het is wel zo dat de meeste tuinbouwers (zowel fruit als groenten) hun inkomsten moeten halen uit export naar het buitenland, met hier alleen in onze winkels en markten te verkopen halen ze het niet. Ook ik winkel hier bij een plaatselijke boer die een uit de kluiten gewassen kraampje heeft, maar die gaat daar zijn boterham niet mee verdienen.
  Maar het is zoooooveeeeeel lekkerder 😊.
  Er zal dus een heleboel internationaal moeten veranderen vooraleer onze eigen mentaliteit bij zal dragen tot een ecologisch verschil.
  Amai, wat een “boterham”. Hoe laat was de housewarming ook al weer? Kwestie dat ik op tijd in de douche ga hé 😂😂😂😂.
  Heel veel plezier! 💙

  Like

  • Tuurlijk halen die boeren het niet van wat marktjes, maar alle beetjes helpen waarschijnlijk in een stiel waar de marges zo klein zijn.
   En helaas, je bent niet welkom morgen. Ik kom uit een grote nest, dus de bubbel van 10 is volzet. Nichten en neven moet ik ook overslaan, anders waren we met meer dan 40.
   Maar als je ooit naar Kortrijk komt: shout!

   Geliked door 1 persoon

 3. Als ik ‘lokaalmarkt’ + de naam van mijn gemeente intik in Google, krijg ik 0 resultaten. Er is nog werk aan de winkel.
  Ecologisch produceren + commercialiseren = vechten tegen windmolens. Het is David tegen Goliath, maar helaas wint Goliath in onze op harde valuta gerichte maatschappij elke keer.

  Like

 4. ja lokaal eten en steunen is belangrijk. Ik word heel gelukkig van te kunnen deelnemen aan een zelfoogstboerderij in Heverlee op (een goeie) wandelafstand van ons huis. We halen er vlees, zuivel en groenten.

  Like

  • ah en onze bloem en pasta. Enkel fruit ontbreekt.

   Maar ‘k moet wel tot scha en schande zeggen dat we er niet altijd genoeg raken of toch soms uit gemak net die groente willen die er niet is op het veld en dus wel aanvullen met supermarkt eten. Maar ‘k doe mijn best om dat niet teveel te doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s