Dure plannen

2021 zou heel wat nieuws moeten brengen, als alle gemaakte plannen kunnen uitgevoerd worden.

Die plannen zijn: mijn eigen huis afwerken met een terraszonwering en een rolluik voor mijn slaapkamer. Binnen wil ik een eettafel met een afwasbaar, vlekvrij en krasvrij blad (ik ben de tafellopers/placemats beu) en die ga ik op maat laten maken.

En dan moet er ook nog een ander huis gekocht worden (zie verder).

Voor u denkt dat ik op een berg geld zit, dat is niet zo. Ik heb niets tekort, maar spaarpotjes zijn ook niet onuitputtelijk. Dus worden voor al die dingen offertes aangevraagd bij verschillende firma’s, want ik wil niet in het zak gezet worden.

Voor nieuwjaar vroeg ik al een offerte aan voor de eettafel. Ik schreef een bedrijf aan met de vraag naar de vanaf prijs voor een tafel met een blad gemaakt uit Dekton en composiet. Hoewel de website algemene inrichtingen toonde, kreeg ik enkel een offerte terug voor een tafelblad. Mijn vraag naar een tafel en of ze aan huis leverden werd genegeerd. Ik liet de mail wat rusten, het was immers toch bouwverlof. Ondertussen was ik er wel al uit dat het tafelblad uit Dekton zou bestaan (het duurste, maar niet zoveel duurder dan composiet) en ging ik ook al online op zoek naar tafelpoten voor het geval dat nodig zou blijken.

Vandaag mailde ik terug en vroeg een antwoord op AL mijn vragen (ja, die ‘al’ in hoofdletters en nog onderlijnd ook). Niet veel later zat er al een antwoord in de mailbox. Alle vragen (wel door elkaar) beantwoord en al.

Voor de zonwering en het rolluik stuurde ik twee offertes uit. Dat deed ik een aantal maanden geleden ook al, maar toen deed maar één firma de moeite om te antwoorden. Vandaag kreeg ik van de ene firma een geautomatiseerd bericht terug dat ze me nog zullen contacteren, de andere correspondentie zag er zo uit (let op mijn laatste zin):

Ben ik nu de enige die van zo’n onprofessioneel gedrag pissig word? Ik vraag om te mailen, ze gaan bellen. En hoeveel jaar moet je naar school zijn geweest om deftig een mail te beantwoorden (hoofdletters, zinsbouw, spaties tussen woorden, prijsvraag)? Mijn tikker zeg!

En dan dat ander huis kopen. Niet dat ik het mijne al beu ben. Nee, het is mijn oudste die deze plannen heeft en ik ben blij dat ik die niet moet betalen. Dat was al voorzien in haar masterplan toen ze naar Brussel verhuisde, want zo duur huren wou ze niet blijven doen.

De mama mag mee uitkijken voor die koop en als er al iets zal bezocht worden zal ik ook van de partij zijn.

Maar ja, een huis kopen in Brussel (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Dat is natuurlijk geen kattenpis budgettair. Ze heeft ook nog wat specifieke wensen die van de zoektocht een speld in een hooiberg maken ook.

Wat ze zoekt? Een huis, minimum twee slaapkamers, met tuin (of een koer die groot genoeg is dat er een deel van de verharding kan uitgebroken worden) en dat gewoon bewoonbaar is. Dat laatste is geen overbodige wens, want er staan nogal wat krotten in de hoofdstad.

Bewoonbaar wil niet zeggen helemaal in orde. Ze wil gerust een nieuwe badkamer/keuken plaatsen en een energie-renovatie doen.

Er leest hier niemand mee zeker die familie heeft die zoiets binnenkort op de markt wil brengen en een dure makelaar wil uitsparen?

Anders hoor ik het graag.

43 reacties

 1. Er zijn zelfs vloeren in dekton beschikbaar, lees ik. Die zijn ongetwijfeld fantastisch mooi en uitermate slijtvast, maar bij het aanhoren van de prijs moet je waarschijnlijk even gaan zitten.
  Wat de zonwering betreft, reageerde ik reeds op je Instagramaccount. Ik zou wel weten waarnaartoe hiervoor, doch helaas mag ik geen reclame maken. 😀

  Like

 2. Zo, wat een plannen allemaal! Wat Brussel betreft kan ik je helaas niet helpen, maar ik hoop van harte dat je op een andere fijne manier de speld in de hooiberg vindt. Zo’n mailwisseling had manlief hier laatst ook: omslachtig geschreven dat hij per mail graag antwoord wil vanwege zijn nog gebrekkige kennis van het Deens en de vaak slechte telefoonverbinding hier, wat krijg hij als antwoord: zullen we even telefonisch overleggen? Zucht. Maar ik ben blij te lezen dat het blijkbaar geen Deens dingetje is…

  Like

 3. Moh Vief! Ik heb een achternicht die haar huis in Brussel wil verkopen. Ik ken haar huis niet maar ze stuurde wel al eens een filmpje van haar prachtige stadstuin. Ze is op zoek naar iets dichter in onze buurt. Het is wat geleden dat ik haar gehoord heb, ik zal haar eens vragen of ze al iets gevonden heeft.

  Like

 4. Het laatste jaar heb ik wat ervaring gehad met aannemers en inderdaad: een mens zou stenen longen krijgen van hun manier van (niet) communiceren. Rustig blijven en blijven aandringen blijkt de enige manier die werkt.
  Veel succes met de zoektocht naar een woning voor dochterlief.

  Like

 5. Wij hebben de laatste 4 jr.(!) veel ervaring met makelaars en eigenaars in Brussel. Oudste woont daar op een leuke (eigen) loft. Die heeft echt mazzel gehad en is zelf handig.
  Jongste zoekt ook zoiets (dus geen tuin), is minder handig en heeft sterke voorkeur voor bepaalde quartiers waar hij wel/niet wil wonen. (liefst in Ixelles of St.Gilles.)
  Ik zal je de verhalen besparen maar het is aartsmoeilijk met een beginnersbudget.
  Vaak was/waren hij/wij één van de 15 bezoekers, ging de zaak bóven de vraagprijs weg en was het “direct beslissen”….
  De makelaars hebben de kopers blijkbaar voor het uitkiezen, organiseren een middagje met visites en klaar is Kees, zoals wij in Ndl. zeggen.
  Resultaat: hij huurt nog steeds. Extra probleem: vaders zit in die handel. Die begint gelijk over basisaktes, EPC waardes etc. etc. De meeste makelaars antwoorden dan niet eens meer !
  Ik wil maar zeggen : je moet geluk hebben :-))

  Like

 6. Is bellen of erheen gaan niet vaak een betere oplossing dan mailen? Ook wij mailen vaak en wachten vruchteloos, vakmanschap en overweg kunnen met de computer(taal) gaan niet altijd samen. Ik denk dat die mannen er ook niet altijd de tijd willen insteken.

  Veel succes met de zoektocht in Brussel. Mijn zoon is net verhuisd uit Brussel naar rustiger oorden. Maar hij woonde er zeer graag.

  Like

  • In deze pandemietijden werken vele showrooms op afspraak, daarom dat ik eerst mail. Als hun basisprijzen al te hoog zijn voor mijn budget, dan kan ik me de moeite van de verplaatsing besparen.
   En wonen in Brussel is voor de dochter meer dicht bij de job wonen en goed openbaar vervoer. Ze rijdt niet met de wagen.

   Like

 7. Amai, wat een plannen. Die huizenjacht met je dochter… been there, done that, om depressief van te worden, er wordt meestal belachelijk veel geld gevraagd. Veel succes dus!!!

  Like

 8. Die offertes en het wachten erop … pfff. Die zoektocht naar een betaalbaar en bewoonbaar huisje in Brussel en omgeving zal niet over rozen gaan, vrees ik. Maar wie niet zoekt … succes met al jullie plannen.

  Like

 9. Veel succes met de zoektocht, ik ken de Brusselse woonmarkt niet, maar ik kan me er een en ander bij voorstellen… Wij willen binnenkort ook een projectje doen in huis, ik hou mijn hart nu al vast, want die werkmannen, daar heb ik helaas weinig goede ervaringen mee gehad.

  Like

 10. Ik heb vroeger in Brussel gewoond: eerst gehuurd in de buurt van het Jubelpark en dat was eigenlijk pokkeduur voor wat ik had, maar ik was content iets te hebben. Nadien in de koopwoning van mijn vriend in Molenbeek. Als de côté haar niet zo uitmaakt, zou ik vb. aan die kanten zoeken. Het wordt er duurder en duurder, omdat er stadsvernieuwingsprojecten bezig zijn (kanaal wordt heropgewaardeerd, nieuw park aan de Ninoofse Poort), maar er zijn misschien nog wel mogelijkheden. Ik kan eens navragen bij mensen die ik ken, maar het is, vrees ik, inderdaad een speld in een hooiberg.
  Misschien kan ze ook eens kijken bij de projecten van city.dev (https://www.citydev.brussels/nl/projets-logement); die hebben in bepaalde wijken opties om goedkoper dan normaal te kunnen kopen, maar daar hangen wel strenge voorwaarden aan. Als ik het zo snel eens bekijk, zelfs nog strenger dan toen mijn vriend zijn woning indertijd via hen kocht, want toen moest je er 10 jaar in blijven wonen, ondertussen al 20… Er zijn overigens wel opties om toch voor die tijd te verhuizen (in zijn geval: een verhuis naar het buitenland), maar verkopen mag je (toen toch, ik vermoed nu nog steeds) pas na afloop van die termijn. Je blijft ook de hele periode gebonden aan strikte plafonds voor de verhuurprijzen, maar dat is op zich niet abnormaal: je betaalt immers veel minder voor je aankoop, dan is het ook logisch dat je niet goedkoop kan aankopen en na vb. 2 jaar ribbedebie bent en aan marktprijs verkoopt of verhuurt 🙂

  Like

 11. Wat een avonturen! Wel chapeau dat je dochter zo jong al wil kopen; ik dacht daar op die leeftijd nog niet aan (enfin, nu ik bewust terugreken was ik 25-26 vergeleken met nu is dat ook jong, waarmee ik niet wil zeggen dat ik nu oud ben, allez ja, het lijkt gewoon al zo lang geleden!, maar we waren met twee om te kopen en dat vond ik al spannend genoeg). Dus: chapeau! En veel succes nog met de zoektocht, ook die naar vakmannen, want idd hoe slechter hun zinsconstructies en hoe minder leestekens, hoe beter hun geleverde werk zeker?

  Like

  • Mijn deel van de dure plannen is ondertussen in orde. De tafel staat er en de zonwering is besteld. Het kopen in Brussel zal een werk van lange adem worden. Wat leeftijd betreft, mijn jongste was nog geen 20 toen ze haar huisje kocht. Ze zijn hier een stukje geprivilegieerd dankzij een spaarpotje van de grootouders.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s