60 plus

Het gaat hier niet over ouder worden, want die zes vooraan moet nog meer dan 8 jaar wachten. Het gaat over het getal dat mijn weegschaal vanmorgen aangaf.

Niet veel, gaan velen van jullie zeggen. Bwa, misschien niet, maar gewicht is méér dan een cijfer. Er hoort ook een formaat van lichaam bij (lees: grootte) en ik stond niet op de eerste rij toen de centimeters uitgedeeld werden. Als ik nog niet gekrompen ben, dan ben ik 156cm groot klein.

En te zeggen dat ik 12 jaar geleden 50 kilo droog aan de haak woog. Dat was toen wel een miserie-gewicht, maar kom, 10 kilo extra meesleuren is net iets teveel van het goede.

Hoewel ik er helemaal geen probleem zou van maken mochten die kilo’s een beetje netjes verdeeld zijn. Helaas. In plaats van een wespentaille heb ik eerder hommelheupen en ook een zwembandje buikvet.

Op de weegschaal staan is hier trouwens geen hobby. De helft van de tijd werkt dat ding (ondanks nieuwe batterijen) niet eens. Ik wou mijn gewicht vandaag weten omdat toen ik vanmorgen de broek aantrok die ik nog maar in januari maakte, die maar met veel gezwoeg over mijn heupen kon. Het werd zelfs even spannend toen ik dringend moetend in het toilet stond en de omgekeerde beweging moest doen.

De vorige keer dat ik me woog stond er nog 56 op die schaal.

Misschien heb ik de laatste tijd teveel herontdekte Prince koeken, ijsjes, ongezondere maaltijden, vlees, kaas, chips,… gegeten. En elke dag een warme chocomelk ’s avonds met veel te veel chocolade in toen het nog koud en nat was, zal ook wel van het goede teveel geweest zijn. Ook de desserts en koffiekoeken die soms als surplus bij de vrijwillige job komen hebben hun tol geëist. 

En heel waarschijnlijk heb ik de goede raad van de psychologe nl. mild zijn voor mezelf een beetje verkeerd geïnterpreteerd.

Dus nu ga ik ietwat op mijn eten letten en méér bewegen.

Dat laatste kwam vandaag al helemaal goed, want ik heb 40km gefietst en dat was genieten! Groei en bloei, beestjes (schildpadden, véél schildpadden in het kanaal Kortrijk-Bossuit), gewoon heel mooie natuur kortom.

31 reacties

 1. Zit het teveel aan gewicht bij vrouwen niet altijd op de verkeerde plaatsen?
  Ik ben na mijn operatie 8 kilo afgevallen en het is er niet af gegaan op de plaats waar het eraf mocht! Ach ja, het zij zo.
  Mooie foto’s heb je gemaakt!

  Like

 2. Prachtige foto’s.
  Til er niet te zwaar aan… wat toepasselijk verwoord…
  Vanaf 50+ is het pfff… soms moeilijk… Ik worstel er ook mee, maar het is niet anders. Toevallig net een boek gelezen dat ik ervaarde als een ondersteuning en boordevol herkenning (maar niet de expliciete seksscène met de kerstman🤪). Boek: 50 – dingen die ik blijf doen – van Saskia Noort.

  Like

 3. Helaas zijn de schildpadden het resultaat van baasjes die hun beestje uitgezet hebben in de natuur waar het eigenlijk niet thuishoort. Ze verstoren soms behoorlijk het natuurlijke evenwicht en ’t is niet evident om ze weg te krijgen blijkbaar.

  Like

 4. Die coronakilo’s gaan er zo weer af in de zomer. In de winter moeten we een vetlaagje aanmaken om ons wat te wapenen. Maak ik mezelf toch graag wijs.

  Mooie natuurbeelden. Hett was een heerlijke dag buiten.

  Like

 5. Suiker is een grote boosdoener. Ik ben even groot als jij maar nog een pak zwaarder. Ook al is er sinds januari 10 kg af. Met dank aan Sandra B. En ook een beetje aan mezelf. En ja, bewegen helpt zeker.

  Like

  • Ik heb vandaag buiten wat rozijnen en wat vijgenconfituur onder de havermout, geen suikers binnen. Tegen de middag kreeg ik al afkickverschijnselen in de vorm van hevige hoofdpijn. Een pil en buitenlucht deed die weer wijken. Ik ben er vrij zeker van dat de kilo’s er hoofdzakelijk door suikers zijn gekomen.

   Like

 6. Wat goed dat je mild zijn nu gebruikt door jezelf een fietsfototocht te gunnen. Ik denk dat je hier meer van opknapt dan van allerlei zoetwaar of vette happen. Het is heel moeilijk want er is zo ongelooflijk veel lekkers. Ik gun mezelf iedere dag wat maar niet 3x per dag. Het is vaak lastig kiezen. Soms lukt het ook niet. Vroeger dronk ik in het weekend een wijntje maar later werd het weekend steeds langer. Nu met corona is het bij mij met de 2e lockdown ook uit de hand gelopen. Ik let ook weer meer op. Bedankt voor je mooie foto’s en openhartigheid.

  Like

  • Die fietstochten zijn er nog veel te weinig van gekomen dit jaar doordat het zo lang koud en nat was. Dat wil ik nu wat gaan inhalen.
   Er is inderdaad teveel lekkers en ik wil ook niet leven als een asceet, maar wat minderen zal zeker geen kwaad kunnen. Van alcohol komen de kilo’s hier zeer zeker niet, want ik drink nooit.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik mag dan wel 14 centimeter meer hebben, ik heb ook 14 kilo meer. Ongeveer zo. Pfffff.
  Ze blijven plakken, ik krijg ze niet weg.
  En ooit woog ik, jarenlang, 57kg droog aan de haak. Mens toch.
  Minder moest het niet zijn want dan werd het té dun. En ook daar zat wel voor iets miserie tussen. Maar goed.
  Hoe gelukkiger ik werd, hoe meer de kilo’s erbij kwamen.
  En dan nu die hele hormonenmiserie, getverdju…
  Na alle begrip ga ik je nu ook eens deftig teleurstellen: ge moogt zoveel fietsen als ge wilt, daar vermagert ge niet van, vrees ik. Bewegen is gezond en uiteraard moet je het doen en is dat fietsen alleen maar een voordeel voor vanalles en nog wat, vermageren doe je er niet van. Het is “ieder pondje komt door het mondje”, yep… en afvallen kan alleen maar door gezonder en minder te eten.
  Een tijd geleden is het me gelukt 10 kilogram af te vallen, enkel door op te letten wat ik at, niet door echt te diëten. Er is ondertussen weer een 4 kilogram bij, maar nu blijf ik toch redelijk stabiel op dat gewicht.
  Ik hoop wel dat het lukt weer eens wat af te vallen.
  Want al die kilo’s meeslepen op die fiets, het is toch wat. Het is dé reden waarom bergop rijden zo lastig is voor mij. Correctie, één van de twee. De pillen tegen hoge bloeddruk zijn de andere.

  Like

  • Ik mag dan niet afvallen van te fietsen, maar van in mijn luie zetel te zitten zal dat toch ook niet gebeuren denk ik dan.
   De hormonenwinkel heeft inderdaad veel invloed bij ons vrouwen op waar die kilo’s blijven plakken.

   Geliked door 1 persoon

  • Neen, van sporten alleen val je niet af. Eetgewoonten veranderen is het enige wat helpt. Ik heb nu het ‘geluk’ dat ik moeite heb met eten en daardoor wat afgevallen ben maar ik ben nog altijd te zwaar ondanks dat ik niets meer snoep en eigenlijk alleen nog gezonde dingen eet. Gelukkig ben ik vrij groot (1m73).
   Overgewicht zit ook wel in de familie.

   Geliked door 2 people

   • Bij ons kon het twee kanten op: mijn grootmoeder langs vaders kant werd mager oud, mijn grootmoeder langs moeders kant kwam bij. En mijn ma moet ook wel op haar gewicht letten. Maar die slaagt daarin. Ik word ook wel geplaagd door de hormoonpillen die ik moet nemen.

    Geliked door 1 persoon

 8. Een beetje op je eten letten kan wonderen doen, zelfs voor een (voormalige) beer zoals ik. Zo ben ik sinds november vorig jaar 38 kilo afgevallen mits een weinig professionele hulp. Onnodig te vermelden dat ik me heden ronduit super voel. Suiker laat ik niet meer toe, vettigheid evenmin. En bewegen, veel bewegen is de boodschap. Vlees werd vervangen door vis, frisdranken zijn een absolute no-go en deegwaren, brood en fastfoodmaaltijden worden geheel geweerd. Het lukt, zo is gebleken.

  Like

  • 38 kilo, dat is meer dan een halve ik. Amai!
   Bij het lijstje van wat je laat vind ik de deegwaren moeilijk. Vlees laten heb ik geen moeite mee, ik doe dan zelfs volledig vegan, maar bij al die groenten past de pasta dan zo goed. Ik zoek eens de voedingswaarde van couscous op, want dat eet ik ook graag. Misschien een waardige vervanger van pasta.

   Like

 9. Idem hier, die 50+ zorgt ook kilo’s + op de weegschaal, ik weeg nu zelfs meer als ik toen ik hoogzwanger was. Broeken met elastieken zijn een grote redding, maar ook gevaarlijk want dan besef je niet meer dat je in die “gewone” broek niet meer past.
  Waar is de tijd dat ik uitgescholden werd voor magere pannenlat, tante Sidonia en bonenstaak?…

  Like

  • Die 60 op de weegschaal dateert bij mij ook van november 1999 hoogzwanger van de jongste.
   De broek die ik gisteren aantrok is ook met een elastiek. Des te meer confronterend als je die dan niet over de heupen krijgt.

   Like

 10. Amai Vief! Jouw berichtje deed me eens op de weegschaal staan. Vijf kilo erbij begot dan vóór Corona! Miljaar! En dat ik lang maar 45 kg gewogen heb en op dieet moest om te verdikken! Pff, nu toch effe werken om terug naar 59 te gaan. 😩

  Like

 11. ik vind alle dames die hier reageren prachtige verschijningen.
  En Vief, ik heb je gegevens eens ingegeven in de BMI-calculator. Dat zit nog snor!

  Like

  • Het gaat mij ook helemaal niet om wat de normen zijn hoor. Buikvet is ongezond punt! Ik moet niet zo nodig in een maatje 38 passen, ik vind iets voller gewoon echt mooier. Het is dat die kilotjes er zo bijtikken en dat ik dat een halt wil toeroepen.

   Like

 12. Net voor je zinnetje over je psychologe riepen mijn hersenen: ‘Vief, wees toch eens wàt milder voor jezelf!’. Het is een goed punt dat je naar je lichaam wil luisteren en wil zoeken naar een gezond gewicht waar je jezelf goed bij voelt. Ik wens je heel veel succes !!

  Like

 13. Hier van 43 naar 60 kg gegaan. Ook heel wat geprobeerd om af te vallen. Zonder resultaat helaas. Apps genoeg om je calorieën bij te houden. Maar kdenk idd dat het op gezond houden. Genoeg beweging. Bij de pasta gaat het meestal nt om de pasta zelf, maar om de saus die er bij gaat. Dus groentensaus kan perfect volgens mij. al raden ze wel spelt of volkoren aan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s