Toerist in eigen stad

Het is noodgedwongen in deze tijden van pandemie. Niettemin is het ook gewoon fijn als je nog maar pas in die stad woont. De figuurlijke vakantie in eigen straat voelt ook nog vaak letterlijk als vakantie.

Morgen mag ik gastbloggen op Saturnein over mijn stad Kortrijk, maar dat artikel was al geschreven voordat ik een nieuwe parel ontdekte. En die parel blinkt nu nog niet eens omdat het nog het seizoen niet is.

Ik verklaar me nader:

Zondag gingen oudste en ik naar Kasteel ’t Hooghe met zijn internationale rozentuin. Wie had dat gedacht, dat naast die lelijke Expo-gebouwen en drukke snelwegen zo’n mooi domein lag. Ik wist het in elk geval niet.

Blijkbaar is het kasteel de laatste jaren opgewaardeerd. Volgens een Facebookgroep die ik volg van Kortrijk waren er vroeger wat lelijke bijgebouwen aan die nu verdwenen zijn en het ziet er goed onderhouden uit. Zowel de voorkant met sierlijke galerij als de achterkant mogen er zijn, al snap ik de sfinxen niet die op de achterste trappen staan, maar dat zal dan een folieke van de eigenaar geweest zijn allicht.

De tuinen zijn onderverdeeld in een Engelse tuin en een Franse tuin en komen uiteraard met rozenperken en veel bogen waar klimrozen en hier en daar een enkele clematis groeien.

We konden al kijken en ruiken aan de eerste vroege rozen die beginnen te bloeien.

I never promessed myself a rosegarden, maar ik zou daar wel spijt van krijgen.

Achter het kasteel ligt nog een mooi park met vijver en een divers assortiment van prachtige bomen. Menig Kortrijkzaan heeft daarvan blijkbaar beelden in trouw- en communiealbums.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik heb een beetje last van een boomstammenfetisj. Niet dat ik daar iemand kwaad mee doe hé?

De ontploffende natuur met zijn vers groen en diverse bloei kan me in de lente ook helemaal bekoren.

De onderstaande wilde kastanje vond ik toch wel speciaal. Ik zag dat nooit eerder met die zij-bosjes op de stam. De bladeren zijn waarschijnlijk wit door gebrek aan licht.

De natuur is toch mooi hé?

In elk geval, ik wil nog geregeld eens over en weer fietsen naar dit domein. Al was het maar om te zien hoe rozen met ronkende namen als Grande Amore Kordes, Super Trooper Fryer en Hot Chocolate Carruth er dan uiteindelijk uitzien.

Wie weet schrijf ik dan nog wel eens een update.

38 reacties

 1. die bomen zijn prachtig en dat van die rozentuin moet ik onthouden, misschien leuk om eens met mijn vader te bezoeken wanneer we weer op stap mogen gaan want de rozentuin in Meise vorig jaar viel tegen wegens net volledig vernieuwd en bijgevolg niets in bloei (de rest van de plantentuin was wel zeker de moeite voor een bezoek, gelukkig)

  Like

  • Ook voor jullie goed te doen met openbaar vervoer. Trein en bus. Alle bussen die naar de expo en het nabije AZ Groeninge rijden zijn goed en de bushalte is vlakbij het domein.

   Like

 2. Hear hear !
  Kijk eens aan. ’t Hooghe. Hoeveel keer passeerde ik die groene zone zonder te weten wat er achter de eerste struiken lag? Veeeeeeeeel te veeeeeeel. Dank je wel voor het wegnemen van die onwetendheid. Mijn ouders en de kleine ik woonden toen ik klein was (tot mijn 7 ongeveer) in de Schaapsdreef op “t hoge”.
  Jarenlang ging ik squashen net naast het kasteel dus.
  sjonge 🙂
  Dank je wel newborn Kortrijkzaan !

  Like

  • De schaapsdreef, ik heb daar al gefietst. Ik heb ooit nog gekeken naar een nieuwbouw in het verlengde van die straat. Het werd een no go wegens het crematorium dat er zowat naast stond.
   Graag gedaan hoor. Wel raar dat je nooit op dat domein bent geweest.

   Like

  • @ Bentenge, ik zat op kot in de Schaapsdreef, wie weet kwam ik je toen als baby tegen? Ik heb er eindeloos veel keren op en af gelopen, richting Kulak.

   @ Vief, en ook ik heb dat kasteel nooit ontdekt, ik was toen duidelijk met andere zaken bezig. Maar nu staat het op mijn lijstje, als we tenminste ooit weer buiten mogen komen, want met de fiets is het toch wel erg ver.
   Fijn om lezen, ’t Hooghe catapulteert me terug naar een zotte, superfijne tijd.

   Like

 3. De natuur is prachtig. Ben benieuwd naar je gastblog morgen. We zijn enkele jaren geleden met onze ‘overjaarse jeugdclub’ een weekend in Kortrijk geweest … morgen ga ik weten wat we gemist / over het hoofd gezien hebben.

  Like

 4. Mijn schoonvader – gepensioneerd rozenveredelaar – zit, als lid van de Belgische tak van de WFRS ofte World Federation of Rose Societies, in het bestuur van de internationale rozenkeuring. Elk jaar geeft hij onder andere present op de rozenkeuring in kasteel ’t Hooghe als officiële rozenkeurder. Die keuring vindt plaats tijdens het laatste weekend van juni.
  Mocht je dan eens gaan wandelen in het park, dan zul je er mij welhaast zeker ook treffen. Je herkent me aan de rode roos in mijn knoopsgat. 😉

  Fijn toch, op ontdekking in eigen (nieuwe) woonplaats!

  Like

   • Heb jij ooit over die tuin geschreven Menck? Ik dacht dat ik daar al ooit iets over gelezen had bij jou, maar ik kan mis zijn natuurlijk.
    Laatste weekend van juni. Ik zet het in mijn agenda. Als je me niet herkent ben ik beledigd uiteraard. 🙂

    Like

    • Over de tuin zelf heb ik nog niks geschreven, wel over de rozenkeuringen in het algemeen. Misschien is daar dan de naam ’t Hooghe in voorgekomen, dat kan.
     De coronamaatregelen indachtig, is het thans nog een beetje koffiedik kijken wat de rozenkeuring aldaar betreft. Maar in twee maanden kan er veel gebeuren, natuurlijk.

     Like

 5. Klinkt interessant, een rozentuin wauw! Dat van elke week de evolutie te gaan bekijken, vind ik een strak plan. Zeker nu het voor ons nog geen essentiële verplaatsing is…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s