Brocanterie Vief (2)

Ik deed het nog eens, een oude kast kopen. Al eind vorig jaar trouwens, maar ze bleef nog in stukken in mijn garage staan.

Ik zocht al lang naar een meubel dat meer zou samengaan met de andere stukken die ondertussen in mijn leefruimte staan. Marketplace vondsten die ik echt wel mooi vind.

img_20210202_103814

Want je moet je voorstellen dat deze eetkamer daar naast stond:

Foto in mijn vroegere woning

Foto van mijn vroegere woning, rechts buiten beeld staat nog een lange dressoir. De stoelen waren wel al naar verdiep 2 verbannen, want ik kocht mooiere exemplaren bij de verhuis.

Dat paste dus aan geen kanten samen, en ik heb het ook wel gehad met het traditionele pakket van meubelen.

Er mocht ook wat minder kastruimte zijn. Wetende dat 90% van de spullen die in die kasten stonden hoogstens eenmaal uit de kast kwamen per jaar (glazen, eetserviezen, kommen, schalen, bestekken), vond ik dat er wel wat mocht geminimaliseerd worden.

Ik zou dus van een lange dressoir en een vitrinekast naar één kast overgaan. Blank eiken maatwerk was een optie, maar neef Jonas zit al voor heel het jaar volgeboekt met werk en ik ben niet van de geduldige soort. En er was dus ook al die kast in de garage.

Maar eerst maar eens de huidige eetkamer proberen verkopen. Ik zag dat niet positief in edoch dat gebeurde sneller dan verwacht. Daardoor hakte ik ook sneller knopen door qua nieuwe tafel (ik kocht hem kant en klaar met nog een schone 40% solden korting) Ik zorgde ook dat het onderstel hetzelfde hout was als de stoelen die ik vorig jaar bij dezelfde firma kocht.

Scrollend op Marketplace (ik doe dat graag, soms met groot jolijt met hoe de advertenties opgesteld zijn) kwam ik ook nog een zandstraler tegen die hier dichtbij woont en meubelen gratis afhaalde en terugbracht. Het duurde maar een seconde om foto’s te sturen van de kast in de garage met afmetingen en prijs te vragen. Het antwoord kwam snel en was zeer bevredigend.

Een week later had ik de kast weer in huis. Ik zette ze grotendeels al weer ineen, maar een bovenstuk van twee meter lang in eik kreeg ik geen 1m40 hoog getild. Bruno hielp me daar graag mee gisteren.

Het meubelstuk valt iets donkerder uit dan ik had gedacht, maar ze staat ook in het donkerste gedeelte van mijn leefruimte. Ik verwacht ook niet dat iedereen de stijl zomaar graag gaat zien. Belangrijk is dat ik het graag zie, want ik moet er tenslotte op kijken.

img_20210202_080115

Voor wie gruwelt van houtsnijwerk, er is een context waardoor ik dat wél kan waarderen. Aan mijn vaders kant zitten een aantal houtsnijders in de familie. En nee, ik hou niet van weerkerende blommekes in een kast, maar dit exemplaar vond ik toch wel heel mooi gesculpteerd. Want zie dit detail:

img_20210202_110752

Ik heb dus enorm veel respect voor zoveel ambacht.

Binnenin de kast zitten ook drie schuiven. Op één ervan hangt een naamplaatje van de makers van de kast. Dit namelijk:

img_20210121_165745

Dat moest ik natuurlijk opzoeken! Die Ancienne firme komt voor in een licentiaatsthesis van een student kunstwetenschappen en was een firma met groot aanzien. De zoon waar mijn kast vandaan komt, had iets mindere kwaliteiten blijkbaar maar genoeg naar mijn normen.

Enfin, ik heb een Gentse kast in Kortrijk – het moeten niet altijd de West-Vlamingen zijn die naar Gent verkasten (pun intended!) – en ik ben er blij mee!

46 reacties

 1. Het oude past mooi bij het nieuwe, wij houden ook van zulke combinaties.
  Wat betreft dat houtwerk, de enige grote kast die hier staat, heeft mijn nonkel helemaal zelf gemaakt, van echt eiken hout. Zo worden ze niet meer gemaakt, Mr B gaf er een mooi laagje verf aan. Ik doe ze nooit weg!

  Like

 2. Wil je nu eens wat weten? Wij hebben 44 jaar geleden, toen we trouwden, krak dezelfde stijl meubelen gehad. Dressoir, barkast, lange smalle tafel en stoelen met biezen zittingen. Je kent het wel. Massief licht eiken, woog als lood. Een jaar of tien geleden hebben we ze weggedaan. Ik was ze na zoveel jaren echt stikbeu.
  Je kast past verrassend goed bij de rest van de meubels (die toch meer mijn stijl zijn).

  Like

 3. Je tafel en stoelen vind ik echt supermooi. De kast vind ik dan weer bijzonder veel karakter hebben.
  Speuren op Marketplace: I l♥ve it! (En ik heb er ook al behoorlijk wat oude meubeltjes met een ziel gekocht, jazeker.)

  Like

  • Ben ook blij dat ik genoeg heb durven uitgeven aan die tafel. Zelfs met de korting was het nog een grote hap uit mijn budget (hij is 220x105cm). De stoelen kocht ik vorig jaar januari ook aan -70% wat ze op die manier echt een koopje maakte.
   Ik begrijp dat mijn karakterkast niet bij jouw karakter past?

   Like

 4. Mooi die combinatie van oud met modern. Daar hou ik ook zo van.
  De kast met karakter en geschiedenis maakt het helemaal af. Wat een vondsten die jouw interieur uniek maken. Dat heb je daar mooi voor elkaar!

  Like

 5. Amai da’s knap! Echt een gezellig nest ben je daar aan het maken! Ik hou ook van zo’n ‘bijeenraapsels’. Wij hebben ooit twee oude kasten vol ‘molm’ gekocht met geld gekregen van mijn schoonouders. Kwaad dat die toen waren! We hebben de kasten behandeld en ze zijn mee verhuisd naar hier. We zijn er nog steeds zot van!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s