Mijn kleine stadstuin (4)

Voornemens en hoe die zelden uitgevoerd worden… Ik had ze ook m.b.t. mijn tuin. Want ik zou iedere maand een foto nemen, updates schrijven, … Ondertussen is het geleden van toen de tuin aangelegd werd dat er hier nog iets verscheen daaromtrent.

Natuurlijk nam ik af en toe wel foto’s. De biobloembollen kwamen boven, sommigen bloei(d)en al/nog, anderen beloven veel bloei. Ik werd ook helemaal blij toen de Amelanchier Lamarckii (krentenstruik) voor het eerst in bloei kwam, al was die bloei van heel korte duur door de koude nachten. 

De vijg, kiwiplant en een nog bijgekochte framboos groeien ook goed. Een klimroos, meegebracht uit mijn vorige tuin is na de snoei ook heel mooi aan het uitlopen.

Dat de tuin nooit af gaat zijn, dat beloofde ik mezelf in november. Ik kon het al niet laten om op de kar te springen van de hernieuwde belangstelling voor Dahlia’s. Ik heb die bloemen altijd graag gezien, wars van het feit dat ze jarenlang ouderwets werden bevonden. Ik kocht wat soorten bij Natural Bulbs, plantte ze allemaal in pot en hield ze nog een hele tijd binnen in huis. De lage soorten mogen in pot blijven, de grote exemplaren werden met pot zonder bodem ter aarde gesteld, zo kan ik ze tegen aan de winter ook gemakkelijk weer uit de grond halen. Ik kreeg een zakje bollen gladiolen cadeau en die werden tegen de schutting geplant.

Ik moet toegeven dat de reden waarom ik nog niet eerder een tuinupdate schreef was dat ik hem er gewoon oersaai vond uitzien. De blijheid voor het verdwijnen van het gras en de variatie aan planten die in de grond gestoken waren, verdween toen bleek dat het beeld een hele winter hetzelfde bleef. Ik had dat kunnen weten natuurlijk. 🙂

Gebrek aan variëteit in de kwekerij eind vorig jaar maakt dat hier veel laag bij de grond staat. Daar moet dus nog verandering in komen.

Van de jasmijn die tegen de achtermuur van de tuin staat zijn zes van de zeven planten morsdood, die moeten dus nog verdwijnen. Al het werk van ze op te binden voor de winter voor niets. Ik hoop in het najaar een druivelaar of twee te kunnen scoren om die daar dan te kunnen planten.

In het midden van de achtermuur staat ook een wisteria mini te wezen (foto van een tijdje geleden, hij is nu al iets meer aan het schieten), ik was dan ook geen klein beetje jaloers toen we op ontdekking gingen in oudste haar tuintje en al de bloei zagen van haar welig groeiend exemplaar. Tijd en veel boterhammen water/zon zullen nog nodig zijn eer die van mij zo zal zijn.

 

Maar terug naar mijn tuin. Die ziet er nu zo uit:

Ter vergelijking met november 2020:

Er bloeit al één en ander, er zoemt al van alles rond mijn oren als ik buiten ben maar het is nog niet half wat ik verwacht van een mooie tuin. Gelukkig zit er nog veel bloei in de pijplijn. Anders krijg ik een depressie.

25 reacties

  1. Ik heb ook krentenboompjes maar die blijven op de grond als bodembedekker. Tuinieren gaat bij mij bij vlagen. Ik vind het er heel leuk uit zien. Het heeft potentieel. Ben zelf dol op Dahlia’s maar bij mij gaan die pas na ijsheiligen de grond in.

    Like

  2. Het mag dan al wel mei zijn, het is heel lang koud gebleven. Ik vind dat je al veel groeiend en bloeiend hebt.
    Die tip van de dahlia’s met pot (zonder bodem) in de grond is een hele handige. Jammer dat ik dat niet eerder wist.

    Like

  3. Ziet er best al fraai uit! En wacht maar… die Wisteria wordt een uit de kluit gewassen exemplaar voor je ‘r erg in hebt…

    Like

  4. De belangrijkste eigenschap van een goede tuinier is geduld. Ja, dat komt in orde, dat zie ik zo. Bovendien is het enthousiasme en de goesting aanwezig. Sterk bezig, Vief!
    P.S.: Je moest onze tuin gezien hebben de eerste twee jaren: alles was frêle en kaal. Daarna was er welhaast geen houden meer aan en dat is heden nog immer zo.

    Like

      • Ja, daar zit een Clematis tussen. De bloemen ruiken ook erg lekker. Er staan best wel wat mooie planten in die tuin. Zondag gaan we daar de handen uit de mouwen gaan steken.

        Like

  5. Dat ziet er inderdaad al meer dan de moeite uit! Hier duurt het langer, maar dat geeft me meer tijd om uit te zoeken wat wel/niet ‘werkt’ #slowgardening volgens mij is dat ook een dingetje en bestond het nog niet, dan beschouw ik het bij deze als uitgevonden 😉

    Like

    • Ik ben waarschijnlijk iets te ongeduldig voor de trage versie. Toch heeft de Lockdown ervoor gezorgd dat de tuin 8 maand later werd aangelegd en die ‘denktijd’ was nuttig.

      Like

  6. ’t Is gelijk ge zegt he, een tuin is nooit af. Elk jaar ziet er anders uit dan het voorgaande. Als ik zie hoe mijn tuin er een jaar geleden uitzag, in vergelijking met de wildernis nu… dat had ik niet durven dromen. En damn die blauwe regen bij je dochter! Ik begin net niet te kwijlen, zo schoon!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s