Week van de vrijwilliger

Gisteren startte de jaarlijkse week van de vrijwilliger. Had je mij pakweg 15 jaar geleden gezegd dat ik ooit vrijwilligerswerk zou doen, ik had smalend gevraagd wanneer de dagen dan 48 uur zouden hebben.

Maar kijk, het kan verkeren. Het leven liet me na het hemelvaren van de wederhelft met pensioen gaan op mijn veertigste. Een keuze die de enige juiste was voor de kinderen (toen 9 en 13 jaar). Voor mezelf in eerste instantie ook wegens emotioneel en lichamelijk (niet slapen en zo) op mijn tandvlees. Later was dat pensioen een vergiftigd geschenk in de zin van het gevoel hebben er niet meer bij te horen, geen plaats meer te hebben in de maatschappij, vaak ronduit lui of dom bevonden worden. Al zat dat laatste waarschijnlijk voor 80% zo in mijn hoofd.

Het geschenk was anderzijds financieel niet zo giftig. Ik was nog ‘van de goeie’ toen ik in 2009 alleen viel. Hoewel van de goeie zijn in de context van een partner afgeven door de dood (zelfs al wilde die niet deugen) natuurlijk een zeer vieze smaak heeft. Ik kreeg wat heet een ‘overlevingspensioen’ (dat is bij mij het minimum, zo’n pensioen wordt berekend op de loopbaan van de partner en vermits die van mij maar 44 werd en geen grootverdiener was…) de kinderbijslag (nu groeipakket) werd verdubbeld (halve wezen waren/zijn? gelijkgesteld als wezen), openbaar vervoer werd stukken goedkoper, gezondheidszorg idem dito en later hebben de kinderen kunnen studeren met een beurs waardoor ze alle mogelijkheden gekregen hebben. Straks kijk ik wel naar de Zevende Dag op TV omdat de afbraak van dat sociaal stelsel een topic is. Zangeres/schrijfster Hannelore Bedert, zelf weduwe heeft op dat vlak de koe de bel aangebonden.

Maar het gevoel van niet meer meetellen in de maatschappij, de wereld die precies niet verder meer reikte dan mijn huis, tuin, dorp, gezin, familie bleef natuurlijk op mij wegen.

Het simpele “ga dan weer uit werken” was plots zo simpel niet meer. Cumuleren met een pensioen stond gelijk aan alles aan de belastingen geven en alle hierboven opgesomde voordelen (behalve de kinderbijslag) weer moeten afgeven. Met enkel een middelbaar diploma kon ik onmogelijk een inkomen genereren om de kinderen nog evenveel kansen te geven. Laat staan dat ik dan nog een aanwezige mama kon zijn ook met én gaan werken en voor de rest een heel huishouden en tuin in goeie banen leiden. De kinderen melden me nog heel vaak dat mijn aanwezigheid veel gedaan heeft in die periode.

Vermits de staat zo goed voor mij was (en is), is er dus plaats en tijd gekomen om wat terug te doen voor de maatschappij.

Ondertussen ben ik al 11 jaar vrijwilliger en daar zijn al wat jobs gepasseerd. CM Mobiel was 10 jaar een constante, tussenin was er ook nog Kind&gezin, was ik al eens van dienst op de scholen van de kroost (van meegaan op uitstap tot bardienst op een galabal), werkte ik hier in Kortrijk voor ‘De Deelfabriek’ en heb ik drie jobs die nu, of nog niet gestart zijn door de pandemie of op een heel laag pitje staan.

Vrijdag mocht ik al eens proefdraaien in Buda/Alta. De cafetaria van een woonzorgcentrum  en de bijhorende winkel voor afhaalmaaltijden en (nu door de pandemie, anders ter plekke te nuttigen) meeneemdranken en snacks. Ik was daar bovendien belachelijk nerveus voor.

Want dat doet niet meer werken met mij, maken dat ik het gevoel heb niets meer te kunnen. Alsof ik geen tafel zou kunnen ontsmetten, een koffie kon maken of met een horeca-kassa werken.

Wel kijk, ik kon dat uiteraard allemaal wél en ik werd daar zo warm onthaald en de werkplek is zo heerlijk dat ik er helemaal opgeladen van thuis kwam. Ze mogen mij morgen en overmorgen en de dag daarna opnieuw bellen om in te vallen.

Blije vrijwilliger, ik!

39 reacties

 1. Fijn dat je al die jaren toch iets gevonden hebt om je nuttig en aangenaam bezig te houden.
  De vriendin van mijn schoonbroer (2x weduwe) werkt een aantal uren per maand zodat zij nog net haar weduwenpensioen niet verliest. Zij heeft het daar heel moeilijk mee gehad want haar werk was/is haar lust en haar leven.

  Like

 2. Je kunt het niet zien vanuit je woonstede, maar hier staat iemand recht van zijn stoel, kruipt op zijn tafel, strompelt recht, stuikt bijna met zijn kletskop tegen de luster en geeft je een daverend applaus, zoals het nog nooit tevoren heeft gedaverd. Echt heel dikke bewondering voor de manier waarop je het wegvallen van je wederhelft hebt verwerkt, het financieel hebt aangepakt en je kinderen hebt voorbereid op het leven.
  Het gevoel ‘er niet meer bij te horen’ is een beestje waartegen je inderdaad moet vechten. Maar je hebt dit gedaan én overwonnen. Knap, mevrouw de vrijwilliger, en chapeau !!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind het mooi en voor dat weduwenpensioen enzo hoef je je niet te excuseren. Je hebt de best mogelijke keuze gemaakt voor je kinderen. Geniet dus maar van je vrijwilligerswerk zoveel je kan. 👍💚

  Like

 4. Wat dat met een mens doet hé, niet meer kunnen/ mogen meedraaien in het systeem. Alsof zorgen voor je kinderen niet even of meer waardig zou zijn Mooi dat je hier op een andere manier, lees met vrijwilligerswerk, een prachtig antwoord op hebt. Xxx

  Like

 5. Je hebt meer dan je steentje bijgedragen, en dat doe je nog steeds. Het mooiste is toch dat je er kon zijn voor je kinderen en voor jezelf na zo’n zware periode. En op die manier kan en kon je er als vrijwilliger voor zovelen zijn. En als het een troost mag zijn… We moeten werken tot 67, maar dat is echt geen zegen hoor. Mocht het kunnen, ik stopte meteen en ging ook vrijwilligerswerk doen.

  Like

 6. Bewonderingswaardig en heel zinvol. De pensioenleeftijd werd opgetrokken, ik dacht onmiddellijk aan alle organisaties die steunen op vrijwilligers en die het nu moeten stellen met minder mensen, terwijl daar zo’n prachtig werk wordt geleverd.

  Ik las hier een stukje verleden van je, en ben beetje van de plank hoe moeilijk en toch heel mooi jij heel zware jaren moest invullen.

  Like

 7. Vrijwilligerswerk: het is niet velen gegeven, vermoed ik. Het gros van de mensen denkt bij de term ‘werk’ aan “Hoeveel schuift dat?”.
  Respect voor wat je doet, Vief. Echt.

  Like

 8. Fijn dat je vrijwilliger bent en dat zo leuk is. Ik denk je met je boekhoudkundige voorgeschiedenis ook wel veel verenigingen blij zou maken. Als ik ooit met pensioen kan, ga ik er ook terug voor.

  Like

  • Achter een bureau gaan ze mij vrijwillig niet gauw meer krijgen denk ik, na 21 jaar had ik daar echt wel meer dan mijn buik van vol. Gelukkig is er genoeg ander werk waar ze handen tekort hebben.

   Like

 9. Je lijkt jezelf nog altijd lager in te schatten dan nodig en je zelfs ergens te excuseren voor de financiele bijval. Het was een recht he!

  Zo rechtkrabbelen als jij deed… Ik weet niet of ik het zou kunnen. Respect!

  Like

  • Ik weet dat het een recht was, maar als ik soms hoor hoe alleenstaande ouders na een scheiding soms moeten sukkelen om rond te komen, en de puzzel van het gezin (opvang, tijd met,…) moeten leggen, dan is het verschil met mijn situatie toch groot.
   Dat ‘ik weet niet of ik dat zou kunnen’ zou ik misschien ook kunnen gezegd hebben vooraf. Eens ik er alleen voor stond was er alleen maar een vooruit-knop precies. Het alternatief was immers ook op het kerkhof onder een steen kruipen, en dat was natuurlijk geen optie.

   Geliked door 1 persoon

 10. ‘Want dat doet niet meer werken met mij, maken dat ik het gevoel heb niets meer te kunnen’. Herkenbaar. Fijn dat je je plek gevonden hebt. Mijn vrijwilligerswerk en mijn gewone werk liggen stil momenteel door verschillende oorzaken. Ik hoop het spoedig op een of andere manier te kunnen hervatten.

  Like

 11. Ik lees een heel mooi en sterk mens hier ❤️ Die onzekerheid mag je wel van je afschudden hè, dat blijkt – fijn om te lezen hoe blij jullie met elkaar zijn. Het zijn vaak de kleinste gebaren die het grootste teweegbrengen

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik vind het echt straf dat gij dat doet. En echt, mocht het kunnen (en liefst onder betere omstandigheden want jij werd er natuurlijk zowat toe gedwongen), ik zou minder/niet gaan werken en ook vrijwilligerswerk gaan doen! Het lijkt me zoveel meer voldoening te geven dan mijn betaalde job nu. En zonder vrijwilligers zou onze maatschappij in elkaar stuiken! Goed bezig daar dus! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s